Τρίτη, Νοεμβρίου 12

Eίμαι ΠΑΣΟΚ, μάχομαι για το ΠΑΣΟΚ

Παυλος Γερουλανος--Σήμερα, ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες δεν ψηφίζουν. Νιώθουν ότι η πολιτική δεν έχει νόημα

Παύλος Γερουλάνος: Σήμερα, ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες δεν ψηφίζουν. Νιώθουν ότι η πολιτική δεν έχει νόημα. Διότι από τα μνημόνια κι έπειτα, τα κόμματα έχουν πάψει να έχουν όραμα, να υπηρετούν αξίες και να λογοδοτούν στον πολίτη. Κλείνουν τις πόρτες τους, ενώ τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι λίγοι. Όμως, χωρίς όραμα, πολιτικές θέσεις και δημοκρατικές διαδικασίες, τα κόμματα μπορούν μόνο να υπηρετήσουν πολιτικές συγκυρίες.

Δεν μπορούν να έχουν διαχρονικότητα και μέλλον. Η σχέση τους με την κοινωνία είναι ευκαιριακή. Αυτό αφήνει έναν τεράστιο χώρο στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να εκφράσει κάτι διαφορετικό, κάτι νέο. Μία νέα πρόταση για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί γι’ αυτό όμως, στο επικείμενο συνέδριο το μόνο που μας ζητείται είναι η διεκπεραίωση της επιμήκυνσης της θητείας της ηγεσίας. Χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς δυνατότητα διάλογου για το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Αντί να ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία, γίνεται κόμμα ενός προσώπου. Μα πόσο ακόμα πιστεύει η ηγεσία ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να μας κοιτάζει να κοιτάμε τους εαυτούς μας;
Υπάρχει θέμα δημοκρατικότητας εντός του ΚΙΝΑΛ και διευθετήσεων σε «κλειστά δωμάτια», όπως έχετε υποστηρίξει;
Υπάρχει θέμα εκπροσώπησης της κοινωνίας. Ο κόσμος απομακρύνεται διότι δεν νιώθει ότι υπάρχει λόγος να συμμετέχει. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από συρρικνωμένα όργανα όχι γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αλλά γιατί κανείς δεν θέλει να τους ακούσει. Χρειάζεται να απευθυνθούμε στον κόσμο μας και να τον φέρουμε πίσω. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα σαν κόμμα να ακούμε ακόμα και τις σκληρές αλήθειες. Γιατί φοβόμαστε; Μόνο με ανοίγματα στην κοινωνία και με ουσιαστικό όραμα μπορούμε να επανακάμψουμε και όχι με συνέδρια με διορισμένους σύνεδρους.
Συνεχίζετε να ενδιαφέρεστε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως έχετε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ή για του ΠΑΣΟΚ που επιθυμείτε να ξαναχτίσετε;
Όσες δηλώσεις έχω κάνει μέχρι σήμερα, αφορούν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όχι του Κινήματος Αλλαγής. Προσωπικά, επιθυμώ και μάχομαι για μια ισχυρή σοσιαλιστική, ανθρωποκεντρική πολιτική δύναμη που θα αποτυπώσει ένα όραμα για το μέλλον αυτής της χώρας. Δεν βλέπω να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή. Και γι’ αυτό μάχομαι. Ο κ. Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να το πετύχουν, αλλά δεν μπορούν, πρώτον, διότι το ίδιο το κόμμα έχει μια εγγενή διάθεση να διχάζει την κοινωνία και, δεύτερον, διότι πιστεύει ότι η δημιουργία είναι προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις αλλά ούτε και μπορεί να προτάξει κάτι νέο και ουσιαστικό για τη χώρα. Και, το ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, αντί να ανοίξει διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, βγάζει «αγκάθια» κάθε φορά που προτείνονται διαδικασίες διαλόγου και σύνθεσης. Γίνεται ολοένα και πιο εσωστρεφές, κάτι που μοιραία και βαθμιαία θα το οδηγήσει στη συρρίκνωση.
Χωράνε όλοι στο ΚΙΝΑΛ; Χρειάζονται επιστροφές προσώπων ή αποχωρήσεις;
Είμαι θερμός υποστηρικτής της σύνθεσης. Σήμερα, οι άνθρωποι που ανήκουν στον χώρο μας έχουν αδρανοποιηθεί, έχουν φτιάξει δικό τους κόμμα ή έχουν πάει σε άλλα. Αυτό δείχνει ότι εμείς, όχι μόνο δεν έχουμε εκφράσει ένα όραμα συνεκτικό, αλλά δεν δίνουμε την εικόνα ότι θέλουμε τη γνώμη τους. Είναι η εποχή για κόμματα ανοιχτά, δημοκρατικά που γίνονται φορείς των ιδεών της κοινωνίας και όχι προσωπικά φέουδα μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Άρα, δεν με ενδιαφέρει η επιστροφή ή η αποχώρηση προσώπων, αλλά η δυνατότητα των κομμάτων να εκπροσωπούν την κοινωνία.
Ποιός είναι τελικά ο ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που παρά την κυβερνητική φθορά κράτησε ιδιαιτέρως ψηλά ποσοστά;
Ο ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι η ΝΔ. Διαφέρουμε ουσιαστικά στο όραμά μας για τη χώρα. Πολιτικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι παριστάνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να είναι. Και τα δυο κόμματα εκπροσωπούν διαφορετικές πτυχές μιας συντήρησης που υποστηρίζει ότι τα κόμματα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν «πατέρες» της κοινωνίας. Κανένα από τα δύο, όμως, δεν πιστεύει στην αξία των κομμάτων να συνθέτουν τις τάσεις της κοινωνίας. Ένα γνήσιο σοσιαλιστικό κόμμα πιστεύει στον άνθρωπο, πιστεύει στον Έλληνα και στις δυνατότητές του. Αυτό πρεσβεύω. Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο ισχυρό όραμα που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Ένα όραμα που θα εμπνεύσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αυτό το όραμα μπορεί να το δώσει ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες οι οποίες επίκεντρο έχουν τον άνθρωπο και την Ελλάδα.
Θα ήθελα την άποψη σας για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να ξέρει τι θέλει. Έχει βγάλει μια ταμπέλα που λέει: «Ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Θέλει να προσελκύσει ξένους επενδύτες και θεωρεί ότι ο πλούτος που θα δημιουργήσουν θα κυλήσει και πιο κάτω. Το θέμα δεν είναι τι κάνει αυτός. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι τώρα είναι η ώρα να δώσουμε εμείς ένα όραμα διαφορετικό που θα αλλάζει τον τρόπο διακυβέρνησης, ώστε η εξουσία να ελέγχεται από τον λαό. Ένα μοντέλο οικονομίας που θα δημιουργεί πλούτο «από κάτω προς τα πάνω». Ένα μοντέλο ελληνικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό.
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη
https://kourdistoportocali.com