Πέμπτη, Νοεμβρίου 14

H Eλλάδα βρίσκεται στον 21ο Αιώνα;

Οι αγορές μας βάζουν ξανά στη μαύρη λίστα

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αντί να φλέγονται από γνώση πλακώνονται ΜΑΤ-καταληψίες
Αυτή τη φορά οι δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου απεικονίζουν την οδυνηρή πραγματικότητα του κράτους. Κι ενώ η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη σε ελληνικό Πανεπιστήμιο συγκρούονται τα ΜΑΤ με διάφορους τυχάρπαστους που κάνουν πλιάτσικο στα Πανεπιστήμια με κάλυψη το άσυλο.

Η νέα κυβέρνηση αντί να μεταρρυθμίσει τους σάπιους δημόσιους οργανισμούς κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί ή μάλλον κλωτσάει τη μπάλα στο μέλλον.
Ετσι μετά την UBS έρχεται και η Societe Generale να χαρακτηρίσει υπερβολικό το ράλι των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων είναι πλέον “πολύ ανεβασμένες” μετά και τον μηδενισμό των ελληνο-ιταλικών spreads την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι προχωρά σε ρευστοποίηση των θέσεών της στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους αν και μακροπρόθεσμα δηλώνει θετική.
Όπως  επισημαίνει η SocGen, ο μηδενισμός των spreads μεταξύ Ελλάδας και Ιταλία, είναι ένα “φαινόμενο” το οποίο έχει να συμβεί από το 2008 όταν η Ελλάδα είχε “επενδυτική βαθμίδα”. Τη στιγμή που τα ιταλικά ομόλογα δείχνουν  να έχουν “τρομάξει” από το sell-off  των αμερικάνικων κρατικών τίτλων, κατά την SocGen αυτό αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για τους επενδυτές να αλλάξουν θέσεις μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων και να στραφούν στα ιταλικά, περιμένοντας αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκος αξιολόγησης.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η SocGen παραμένει θετική για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας καθώς και για τα ελληνικά, ωστόσο κρίνει πως στη συγκεκριμένη συγκυρία οι επενδυτές θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να περιμένουν κάποιο διάστημα προτού επιστρέψουν εκ νέου στην ελληνική αγορά-σημειώνει στο ρεπορτάζ της στο Capital.gr η Ελευθερία Κούρταλη.



Η Moody’s δημοσίευσε πρόσφατα μια αισιόδοξη έκθεση για την Ελλάδα που επαινεί την εφαρμογή του προτεινόμενου από την κυβέρνηση σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, καθώς και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, σημειώνει η Societe Generale. Ωστόσο, η Moody’s (B1, σταθερές προοπτικές) αναμένεται να αναθεωρήσει την αξιολόγησή της πιθανότατα  τον επόμενο Μάρτιο. Ήδη η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB- στις 25 Οκτωβρίου (το ίδιο επίπεδο με τη Fitch) με θετικές προοπτικές. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει αρκετό χρόνο πριν δει κάποια νέα “ετυμηγορία” από οίκο.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αν κοιτάξει κανείς την πορεία των αναβαθμίσεων των οίκων για την Κύπρο, για παράδειγμα, θα δει ότι σε μέσο όρο, η πορεία των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους είναι ακριβώς η ίδια που ακολουθήθηκε και για την Κύπρο τα τελευταία δύο έτη. Παρά τη σημαντική βελτίωση στους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας, οι οίκοι ήταν πολύ φειδωλοί στις αξιολογήσεις τους.
Και οι επενδυτές έως τώρα, όπως εξηγεί η SocGen, επιβράβευσαν τα ελληνικά ομόλογα ακριβώς γιατί οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εμφανιστεί αδικαιολόγητα αυστηροί απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Αυτό ήταν που οδήγησε στον μηδενισμό των ελληνο-ιταλικών spreads κάτι το οποίο ωστόσο σύμφωνα με την Societe Generale είναι υπερβολικό καθώς το 2008 όταν είχε ξανασυμβεί, η Ελλάδα είχε βαθμολογία Α1 (επενδυτική βαθμίδα) από τους οίκους.
Όπως τονίζει, αν και συνεχίζει να είναι θετική για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο προχωρά στη ρευστοποίηση των κερδών της στα 10ετή και συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν ελληνικά και να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα σε αυτήν τη συγκυρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα πρέπει τα ιταλικά ομόλογα να σημειώσουν ράλι πριν τα ελληνικά δουν και πάλι τις αποδόσεις τους να υποχωρούν.

Aποφύγετε την Ελλάδα!
Αυτό συνιστά η θρυλική ελβετική τράπεζα UBS  και έχει απόλυτο δίκιο. Πως να έχεις εμπιστοσύνη σε ένα πελατειακό κράτος που αρνείται να μεταρρυθμιστεί και οι τράπεζες του οποίου έχουν 100 δις κόκκινα δάνεια.
Πως να εμπιστευτείς το χυδαίο αυτό κράτος και τους άτολμους πολιτικούς του;
Πως να εμπιστευτείς μία Ευρώπη στο σύνολό της που μετά από 10 χρόνια Μνημόνια δεν έχει αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των 100 δις κόκκικων δανείων και ταυτόχρονα επιτρέπει την έξοδο του συγκεκριμένου χυδαίου κράτους από τα Μνημόνια;
Πόσο χυδαίο και ένδειξη ανικανότητας είναι να διαπιστώνεις ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος στήνει ένα σικέ παιγνίδι εξόδου από τα Μνημόνια για να βοηθήσει τον Τσίπρα που την εξύβριζε επί σειρά ετών;
Πόσο χυδαία και ενάντια στον ευρωπαικό τρόπο ζωής είναι όλα αυτά;
Σε μία προειδοποίηση που δεν προκαλεί καμμία αίσθηση και είναι αυτονόητη προχωρά η ελβετική τράπεζα UBS σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα. Η UBS βγαίνει σήμερα με μία έκθεση “βόμβα” με ηχηρές προειδοποιήσεις γύρω από την Ελλάδα…
Εκτός “επενδυτικής βαθμίδας” το επόμενο 12μηνο
Έτσι, όπως αναφέρει σε νέα της έκθεση, οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των χωρών διεθνώς θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και αυτό αφορά και την Ελλάδα η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να βρεθεί σε “επενδυτική βαθμίδα” μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πάντως επισημαίνει πως ο κύκλος αναβαθμίσεων διεθνώς θα κορυφωθεί το 2020 και υπογραμμίζει πως το 63% των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης διαπραγματεύονται σήμερα με αρνητικά επιτόκια. Όπως επισημαίνει, παραμένει επιφυλακτική για τα ομόλογα μικρότερων, ανοικτών οικονομιών οι οποίες είναι ευάλωτες στον κίνδυνο γύρω από το εμπόριο.
Για την Ελλάδα ειδικότερα αναφέρει πως η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγησης στο BB- από B+, λόγω της προόδου στο δημοσιονομικό μέτωπο και της πλήρους άρσης των capital controls. Αυτή η εξέλιξη όπως επισημαίνει είναι στις ίδιες γραμμές με τις εκτιμήσεις της που θέλουν την Ελλάδα να αναβαθμίζεται στην κατηγορία του ΒΒ φέτος και να δέχεται άλλη μία αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα το 2020. ΄Έτσι η σύσταση που δίνει για την Ελλάδα είναι αυτή των βελτιούμενων πιστωτικών προοπτικών.

Εκδότης προς αποφυγήν η Ελλάδα (!)
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο, η UBS συνεχίζει να είναι πολύ επιφυλακτική. Όπως σημειώνει η Ελλάδα συνεχίζει τη δημοσιονομική της προσαρμογή και οι πρόσφατες εκλογές έφεραν στην εξουσία μία κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους πιστωτές και έχει δεσμευθεί για συνετές πολιτικές. Ωστόσο, η UBS συνεχίζει να βλέπει υψηλούς μακροπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους γύρω από τη χώρα και διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών “Προς αποφυγή”, και έτσι συστήνει την πώληση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών (όλα δηλαδή… εκτός από τα έντοκα).
Αν και έως το 2021 ο κίνδυνος default για την Ελλάδα είναι περιορισμένος λόγω του μεγάλου cash buffer και της μακράς ωρίμανσης του χρέους, η UBS εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο εάν δεν υπάρξει συνεχιζόμενη και μακρά εξωτερική στήριξη για τη χώρα.
Αν και η βαθμολογία της Ελλάδας από τους οίκους θα συνεχίσει σταδιακά να αυξάνεται, ωστόσο δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο του ΒΒ μέσα στους επόμενους 12μήνες, δηλαδή δεν θα βρεθεί στην “επενδυτική βαθμίδα”.
Τα ελληνικά ομόλογα, όπως επισημαίνει έχουν ωφεληθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, τις αναβαθμίσεις της αξιολόγησης και το κυνήγι των αποδόσεων. Η UBS θεωρεί ότι οι επενδυτές των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων μπορούν να είναι σχετικά “ήσυχοι” λόγω της υπεραξίας του cash buffer, ωστόσο η ελβετική τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει (όπως και τον Μάιο) ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αποζημιώνουν τους επενδυτές για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης και στη συνέχιση της στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. Για αυτό και συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν την Ελλάδα και να πουλήσουν όλους τους τίτλους διάρκειας άνω των δύο ετών…

Κατά 491.806 αυξήθηκαν οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων μέσα σε ένα τρίμηνο.
Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το γ΄ τρίμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2019 ανήλθαν σε 1.898.836 έναντι 1.407.030 που ήταν τον Ιούνιο. Τα συνολικά χρέη ανέρχονται πλέον σε 35.542.541.507 ευρώ έναντι 35.110.125.981 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, η αύξηση αυτή οφείλεται στο ό,τι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε η διαβίβαση των οφειλών των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ για το έτος 2017, καθώς και για το έτος 2018 για όσους είχαν αιτηθεί ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων ( νόμος 4611/2019).
Οι οφειλές των μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών) οι οποίες διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ από τη “χρήση” του 2017 είναι εκείνες που δεν εισπράχθηκαν έως και το τέλος 2018, αφού ολοκληρώθηκε η τελική εκκαθάριση (με βάση το εισόδημα του 2016).
Οι δε οφειλές του 2018 είναι εκείνες που προέκυψαν από την προσωρινή εκκαθάριση των εισφορών. Διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ, όμως, μόνο εκείνες οι οποίες εντάχθηκαν, μετά από αίτημα των αντίστοιχων οφειλετών, στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Όσες δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεων, δεν έχουν διαβιβασθεί στο ΚΕΑΟ. Η μεταφορά των ανείσπρακτων εισφορών του 2018 θα συντελεσθεί μετά τα τέλη του 2019, οπότε λήγει η προθεσμία εξόφλησής τους.
Κατά μεγάλο μέρος, πάντως, οι επιπλέον οφειλέτες ο οποίοι καταγράφονται έως και το Σεπτέμβριο στα “κιτάπια” του ΚΕΑΟ, όπως τονίζεται στην τελευταία έκθεση του, δεν είναι νέοι οφειλέτες (δηλαδή οφειλέτες που δημιουργούν για πρώτη φορά οφειλές) αλλά πρόκειται για οφειλέτες που υπήρχαν ήδη στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών με οφειλές στα τέως Ταμεία στα οποία ασφαλίζονταν.
Ωστόσο, δεδομένης της υπαγωγής αυτών σε διαφορετικό φορέα (ΕΦΚΑ) από τις αρχές του 2017, οι μη μισθωτοί οφειλέτες εγγράφονται στο ΚΕΑΟ σε νέο Μητρώο Οφειλέτη για τις οφειλές από το 2017 και μετά, σημειώνεται στην ίδια έκθεση. Επομένως, όσον αφορά το πλήθος οφειλετών πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται σε διακριτούς οφειλέτες. Αντίθετα, αφορά σε διακριτά Μητρώα Οφειλετών δεδομένου ότι κάποιοι οφειλέτες έχουν περισσότερα από ένα Μητρώα Οφειλέτη.
Έτσι, η αύξηση στο πλήθος των οφειλετών στο ΚΕΑΟ κατά το μεγαλύτερο μέρος δεν αφορά καινούργιους οφειλέτες, αλλά υπάρχοντες οφειλέτες των τέως Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.) οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές μετά την δημιουργία του ΕΦΚΑ το 2017.

kourdistoportocali.com