Κυριακή, Δεκεμβρίου 15

Γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2008 θέλουν “στρατό και στο δρόμο”;

Παραμένει μυστήριο, γιατί η ΝΔ έχει την εμμονή να χρησιμοποιήσει το Στρατό σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας! Από το 2008 όταν για πρώτη φορά το επιχείρησε ,φθάσαμε χθες στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και στη φράση του Νίκου Παναγιωτόπουλου που μίλησε για εγγύηση και της εσωτερικής ασφάλειας από το Στρατό.
Ήταν η ίδια ακριβώς φράση που είχε χρησιμοποιήσει και ο Πάνος Καμμένος όταν ήταν ΥΕΘΑ το 2015,λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, υποδεχόμενος τον Α.Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ.Τότε είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων και…από τη ΝΔ!
Τι ακριβώς είχε δηλώσει ο τότε συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τασούλας; Έχει ενδιαφέρον να το θυμηθούμε:
«Ο σαστισμένος από τις διαφοροποιήσεις υπέρ της Ευρώπης βουλευτών του κ. Καμμένος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ, τον διαβεβαίωσε πως ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας…Στις δημοκρατίες ο Στρατός εγγυάται τα σύνορα της χώρας από εξωτερικές απειλές. Την ασφάλεια στο εσωτερικό την εξασφαλίζει η Αστυνομία. Αυτό που ακούστηκε είναι προσβολή κατά του στρατεύματος δια στόματος του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης…«η πολιτική του κολιγιά με το ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε οπαδό σοβιετικού τύπου καθεστώτων, όπου πράγματι ο Στρατός ελέγχει την εσωτερική ασφάλεια. Ο Πρωθυπουργός, για να μην αντιδράσει, προφανώς συμφωνεί! Πρόκειται για βάναυση αντιδημοκρατική ομολογία στον αέρα!»
H δήλωση  φαίνεται ότι δεν ισχύει πια. Κι όπως έχουν δείξει τα γεγονότα, μάλλον δεν ίσχυε ούτε τότε…
Είναι γνωστό κι έχει επί της ουσίας επιβεβαιωθεί από τον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτρη Γράψα, ότι το 2008, ζητήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή ,να εξετασθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να ελεγχθούν τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στην Αθήνα, μετά από την δολοφονία του έφηβου Α.Γρηγορόπουλου από αστυνομικό. Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Γράψας δεν μπήκε καν στη διαδικασία συζήτησης! Έχει μιλήσει για το θέμα στο Militaire Magazine, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε δώσει.
Αργότερα επί Αρχηγίας Κωσταράκου οι φήμες για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας ήταν πολύ έντονες. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης έχει επιβεβαιώσει ότι του είχε ζητηθεί τρεις φορές να δώσει προσωπικό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αρνήθηκε και τις τρεις.
Τώρα, έρχεται η τροπολογία και οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ. Είναι προφανές ότι στη ΝΔ θεωρούν ότι ο Στρατός είναι χρήσιμο να βγει στο δρόμο. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν το γιατί. Αν επικαλεστούν τις άλλες “ευρωπαϊκές χώρες” θα επισημάνουμε ότι εκεί ο στρατός έχει βγει στο δρόμο μετά από σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα! Είχαν τέτοιες πληροφορίες στο παρελθόν ή έχουν για το παρόν τέτοιες ενδείξεις και θέλουν το Στρατό στην “εσωτερική ασφάλεια”;
Να επισημάνουμε ακόμη ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα η χρήση Στρατού σε εξαιρετικές καταστάσεις. Είναι το άρθρο περί “κατάστασης πολιορκίας”… Υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα;
Έστω ότι ο Στρατός αναλαμβάνει επιχειρήσεις “εσωτερικής ασφάλειας”. Πως θα τις εκτελεί; Με τι μέσα; Με τα όπλα;
militaire.gr

 triklopodia.gr