Τρίτη, Δεκεμβρίου 3

ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ! Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ “ΠΑΓΩΜΑ” ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΟΙΟΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ; ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ.

720_672282_ddc6efa77b-86f85cfc775027f5
Να κάνουμε τον σταυρό μας αύριο το μεσημέρι όταν ο Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να το παίζει σοβαρός, τα αποτελέσματα των πράξεων του, αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας ειναι
Αργά το μεσημέρι το makeleio.gr σχολίασε την κίνηση της κυβέρνησης να παγώσει τα ΜΟΕ με την Τουρκία με τον τίτλο:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΑΚΟΣ! ΆΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. “ΠΑΓΩΝΟΥΝ” ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Τώρα όλα αλλάζουν
Τα έχουνε χαμένα εκεί στην κυβέρνηση η απλά κάποιος του έβαλε χέρι;
ΩΡΑ 17:44
Κυβερνητικές πηγές ανατρέπουν τις εξελίξεις με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν «παγώνει» ο διάλογος με την Τουρκία. «Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφεραν!
Δεν πρόλαβαν να… “παγώσουν” και… “ξεπαγώνουν” οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας ο διάλογος με την Άγκυρα για τα ΜΟΕ, διέψευσαν πως υπάρχει τέτοια απόφαση!
“Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά” ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές και ενώ νωρίτερα σε όλα τα ΜΜΕ, ακόμη και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δοθεί η πληροφορία πως σταματά ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης!
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής. Θεωρούν ότι αυτή βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, όχι όμως σε επίπεδο υπουργού αλλά σε επίπεδο υπηρεσιακού παράγοντα!
ΩΡΑ 15:57
Ραγδαίες είναι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε, «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η εν λόγω απόφαση ελήφθη λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε πως αύριο (4/12/2019) στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επιβεβαιώθηκε από την ελληνική πλευρά, που απαίτησε η συνάντηση να γίνει σε επίπεδο αντιπροσωπειών.
Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά και τη δημοσιοποίηση παρανοϊκών χαρτών για τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο ΥΠΕΘΑ διατυπώθηκε η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός έως ότου η τουρκική πλευρά επανέλθει στη νομιμότητα
Τι είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ως πρακτική διεθνούς πολιτικής, μας προέκυψαν μετά την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987. Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες, μεταξύ των τότε Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια και της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για την υιοθέτηση ΜΟΕ, ξεκίνησαν τον Μάιο του 1988 στην Βουλιαγμένη. Κατόπιν διαπραγματεύσεων, οι δυο πλευρές κατέληξαν στο ομώνυμο μνημόνιο το οποίο προέβλεπε: i) αμφότερα τα μέρη θα αναγνώριζαν το δικαίωμα στη χρήση της ανοιχτής θάλασσας και του διεθνούς εναέριου χώρου. ii) Κατά την διεξαγωγή εθνικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, θα επιδίωκαν την αποφυγή της παρακώλυσης της ομαλής ναυσιπλοΐας και εναέριας κυκλοφορίας. iii) ο σχεδιασμός ασκήσεων, που απαιτούν έκδοση ΝΟΤΑΜ, να υλοποιείται με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η απομόνωση περιοχών. iv) Με στόχο την επίτευξη των ανωτέρω, οι δυο πλευρές θα επικοινωνούσαν δια της διπλωματικής οδού.
Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 1988, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη ένα δεύτερο μνημόνιο, το οποίο περιείχε τις παρακάτω πρόνοιες. i) Τα πλοία και αεροσκάφη θα δρούσαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. ii) Οι ναυτικές μονάδες των μερών θα απείχαν από πράξεις παρενόχλησης. iii) Οι ναυτικές μονάδες επιτήρησης δεν θα παρεμπόδιζαν τα πλοία του άλλου μέρους, κατά διάρκεια ασκήσεων, με ή χωρίς πυρά. iv) Οι πιλότοι των αεροσκαφών των δυο πλευρών θα επιδείκνυαν την ύψιστη προσοχή, όταν θα βρίσκονταν πλησίον σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς και δεν θα έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς για την ασφάλεια της πτήσης ή της αποστολής τους. v) Οι δυο πλευρές θα ενημέρωναν κατ’ αρχήν η μία την άλλη μέσω διπλωματικών διαύλων, προτού προβούν σε επίσημες δηλώσεις.
Η τριακονταετής πρακτική κατέδειξε ότι τα ΜΟΕ, δεν εφαρμόζονται στη βάση της αμοιβαιότητας, αλλά παραβιάζονται κατά το δοκούν από την Τουρκία χωρίς ουσιαστικές συνέπειες, ούτε κατά την διάρκεια της παραβίασής τους, ούτε μετέπειτα. Προς αποφυγή παρανοήσεων, εν γένει τα ΜΟΕ αποτελούν εργαλείο που επιδρά θετικά στην πρόληψη κρίσεων, μόνο όταν ισχύουν αμοιβαίως, διαφορετικά λειτουργούν ετεροβαρώς και συνιστούν αυτοπεριορισμό της μίας πλευράς. Προφανώς, η τήρηση των τωρινών ΜΟΕ οφείλει να είναι πρόκριμα για την σύναψη νέων. Εκτός κι αν διαπραγματευόμαστε για την σύναψη νέων διευρυμένων ΜΟΕ, ενώ δεν τηρούνται τα συμφωνημένα. Αν συμβαίνει αυτό, θα συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία˙ είναι περιττό να αναφέρουμε το πώς θα εκλάβει η Τουρκία ένα τέτοιο γεγονός.
Μετά την κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, υιοθετήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία το στρατήγημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ως μέσο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η βασική του σύλληψη ήταν ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα οδηγούσε την τουρκική εξωτερική πολιτική σε κανονιστικές ατραπούς. Πέραν των λανθασμένων υποθέσεων του εν λόγω στρατηγήματος, είκοσι έτη μετά η ενταξιακή πορεία της Τουρκιάς πνέει τα λοίσθια, αλλά κυρίως η συγκεκριμένη πολιτική εξελίχθηκε σε μία θύραθεν διαδικασία αποδοχής του τουρκικού ηγεμονισμού. Το παράδοξο είναι, ότι αντί να μειώνεται η επιρροή τέτοιων αντιλήψεων, διότι εκλείπει ο βασικός παράγοντας μεταστροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής -δηλαδή η διαδικασία εξευρωπαϊσμού της- παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία μία τάση αποδοχής ενός διαρκώς αυξανόμενου τουρκικού ηγεμονισμού. Τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά τα βήματα προς την εκλογίκευση και την αποδοχή του τουρκικού αναθεωρητισμού εννοιολογήθηκαν στη βάση κάποιων δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων και αμοιβαίων δικαιωμάτων. Βέβαια, η συγκεκριμένη διαδικασία δρομολογήθηκε από την κορυφή προς την βάση της κοινωνίας, συνδιαμορφώνοντας ένα ιδιάζον συλλογικό «σύνδρομο της Στοκχόλμης», σχετικά με την αποδοχή της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 makeleio.gr