Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη

.zougla.gr
Σχεδόν 12 ώρες διήρκησαν οι ομιλίες στη Βουλή για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, εν αντιθέσει με την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά (ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), με την ψήφιση των δύο επίμαχων άρθρων κατά του Αμερικανού προέδρου. Το αποτέλεσμα ήταν η παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη όπως
αποφάσισε η πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου στον Αμερικανό πρόεδρο. Έτσι γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.
Για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας, οι ψήφοι ήταν 230 υπέρ και 197 κατά (1 ψήφισε παρών) και για παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου 229 υπέρ και 198 κατά (1 παρών).
Το λόγο πια έχει η Γερουσία, όπου στην πλειονότητά της απαρτίζεται από Ρεπουμπλικανούς. Πλέον θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο τα Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.
Σχετικά με την απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας, κατηγορείται γιατί το καλοκαίρι, άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη
Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε για άλλη μια φορά, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Μίσιγκαν, ότι οι Δημοκρατικοί αποπειρώνται να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.
«Απόψε οι Δημοκρατικοί της Βουλής προσπαθούν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Αμερικανών», επέμεινε ο μεγιστάνας απευθυνόμενος στο θορυβώδες πλήθος των οπαδών του στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων στηλίτευσε το «μίσος» των Δημοκρατικών εναντίον του, λίγη ώρα μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπεμφθεί σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.
«Ενώ εμείς δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και μαχόμαστε για το Μίσιγκαν, η ριζοσπαστική αριστερά στο Κογκρέσο κατατρύχεται από τον φθόνο, το μίσος και την οργή, βλέπετε τι γίνεται», είπε ο Τραμπ.
Επέμεινε ακόμη πως «δεν κάναμε τίποτε» αξιόμεμπτο, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του.
«Δεν νιώθω σαν να με παραπέμπουν σε δίκη», είπε. «Δεν κάναμε τίποτα κακό και έχουμε τρομερή υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα» πρόσθεσε στην ομιλία του, η οποία προφανώς είχε προγραμματιστεί από την ομάδα του να γίνει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ στη δικαιοσύνη..zougla.gr/