Δευτέρα, Δεκεμβρίου 9

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ : Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ…ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα πολύ γνωστός παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος- αρθρογράφος, ο Sedat Ergin, σε άρθρο το στην σαββατιάτικη έκδοση της Hürriıyet αναφέρει ότι η περίφημη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που επικράτησε στην Άγκυρα γιατί όπως υποστηρίζουν έπιασαν στον ύπνο τους άλλους ενδιαφερόμενους, θα φέρει προβλήματα στην συνέχεια γιατί δεν την αναγνωρίζει κανένα άλλο κράτος στην περιοχή.

Όπως υποστηρίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος, η συμφωνία αυτή όπως και οι άλλες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, παραβλέπουν τις ήδη υπογραφείσες συμφωνίες της Κύπρου, (εννοεί Κυπριακή Δημοκρατία), για την χάραξη ΑΟΖ το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ, και οι τρεις αυτές χώρες δεν αναγνωρίζουν την Τουρκολιβυακή συμφωνία.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποκλείει την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, Κρήτης, Ρόδου και Καστελόριζου, και ανεξάρτητα από την τουρκική θέση ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα αλλά και από τις άλλες όμορες χώρες, καθώς και γενικά από την διεθνή κοινότητα γιατί παραβιάζει το πολύ ευαίσθητο στάτους κβο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχει επιπτώσεις και στην περιοχή της Αττάλειας την κατ εξοχήν τουριστική πηγή εσόδων της Τουρκίας.
Ο Sedat Ergin υπενθυμίζει ότι στους επίσημους χάρτες της θαλάσσιος δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντάχτηκαν βάσει του Διεθνούς Θαλασσίου Δικαίου από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, η Ελλάδα κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, κάτι που δεν μπορεί να το αγνοεί η Τουρκία.
Αλλά το πιο σημαντικό, όπως το θέτει ο Τούρκος αρθρογράφος, είναι ότι μετά τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο τώρα έχουμε και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και όλα αυτά θα έχουν μεσοπρόθεσμα, ή και βραχυπρόθεσμα, πολύ αρνητικές συνέπειες στην τουρκική οικονομία που ήδη έχει σοβαρά προβλήματα.
Τέλος υποστηρίζει ότι θα πρέπει η Τουρκία να συνεχίσει τον διάλογο εν όψει πολύ…«επικίνδυνων» εξελίξεων, για να αποφύγει μια «μοιραία» απομόνωση στην ευρύτερη περιοχή.
Καλό θα ήταν τέτοια άρθρα που έρχονται και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, να τα έχουν υπόψη τους και κάποιοι από την δική μας πλευρά του Αιγαίου.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

 .triklopodia.gr