Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27

Το μίσος για την ιδιοκτησία

Του Γιώργου Κράλογλου 
Έχεις εισοδήματα από ενοίκια; Σκάσε και πλήρωνε. Τα μισά στο κράτος. Και μην διανοηθείς να ζητήσεις φορολογικό έλεος. Είσαι τσιφλικάς του κερατά...
Να δούμε και με νούμερα και με πολιτικές και με φορολογικές τακτικές την εικόνα που περιγράφουμε, μήπως και είμαστε υπερβολικοί ή ξεκινήσαμε το σημερινό μας σημείωμα με ανεξέλεγκτο θυμικό ή πρόθεση να κεντρίσουμε το θυμικό των άλλων...,
 έτσι για να το γλεντήσουμε.
Το ρεπορτάζ για την νέα φορολογική μεταρρύθμιση (Τι φέρνει για τα ενοίκια το 2020) μας λέει ότι οι μόνοι που δεν έχουν να περιμένουν το παραμικρό από τις φορολογικές ανακατατάξεις είναι οι καταραμένοι και κοινωνικά απόβλητοι..., εισοδηματίες ενοικίων.
Ακόμη και αυτοί που συγκεντρώνουν εισοδήματα κοντά στις 12.000, τα ίδια δηλαδή ενός μισθωτού, ο οποίος (επειδή δεν τα βγάζει από νοίκια) απαλλάσσεται και από την εισφορά αλληλεγγύης. 
Εσύ όμως που κουβαλάς το αμάρτημα του κληρονόμου ενοικίων (12.000 ευρώ τον χρόνο) θα πληρώσεις εισφορά αλληλεγγύης από 2,2% μέχρι και 10% μόνο. Γιατί είσαι τσιφλικάς. Γιατί είσαι κάτι σαν εχθρός της κοινωνίας.
Έτσι δε και συμβεί να ξεφύγεις από τις 12.000 (έστω και με 1 ευρώ παραπάνω), τελείωσες φίλε μου. Δεν έχεις τίποτε κοινό με τους άλλους φορολογούμενους. Μπαίνεις στους δακτυλοδεικτούμενους Ανεβαίνεις στην φορολογική κλίμακα του 35% και φεύγεις από το 15% που σε βάλαμε, αν πιάσεις ως 12.000 ευρώ.
Για παραπέρα ούτε να το συζητάς. Τι είπες; Κέρδισες 35.000 και 1 ευρώ από ενοίκια; Τι λες βρε αχρείε; Τα μισά στο κράτος. Φορολογικός συντελεστής 45% και όλα τα συμπαρομαρτούντα... δηλαδή ΕΝΦΙΑ,  εισφορές αλληλεγγύης μέχρι 10% και ό,τι άλλο μας κατέβει, μέχρι να κλείσει η φορολογική χρονιά.
Φόρος κατοχής. Πες τον και φόρο κατοχής ακινήτου. Για εμάς, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, δεν διαφέρει ούτε από το οθωμανικό χαράτσι ούτε από τους φόρους κατοχής... Της άλλη κατοχής,  που πλήρωνες και δεν έβγαζες άχνα. 
Κάνε και την προσευχή σου που έχουμε στριμωχτεί από τον λαό (μετά τη μεγάλη κλοπή του ΕΝΦΙΑ) και τι να κάνουμε..., αναγκαζόμαστε να τον μειώσουμε,  πράγμα που δυστυχώς πιάνει κι εσένα. Εσένα τον εχθρό του λαού, που τολμάς να έχεις δωμάτια να τα νοικιάζεις στον τουρισμό. Εσένα που τόλμησες να κληρονομήσεις ή και να χτίσεις κάποια δωμάτια ή γκαρσονιέρες και να τα βάλεις στο νοίκι. 
Τι νομίζεις πως είσαι. Δεν διαφέρεις από το σωματεμπόριο επειδή εσύ κάνεις "δωματεμπόριο" και εισπράττεις νοίκια. Τα ίδια είσαι με τους σωματέμπορους. Άκου να έχει εισοδήματα από ενοίκια και να μην τα μοιράζεται με το κράτος. Να μην ρίχνει τα μισά στον κορβανά. 
Ας βρεθεί κάποιος με άλλα λόγια. Με λογικές ερμηνείες. Και, κυρίως, με παραδείγματα,  μη ψευτοσοβιετικών χωρών όπως η Ελλάδα, να αποδείξει πως υπάρχει ιδιοκτησία με την ίδια ή χειρότερη μεταχείριση από την ελληνική. Να συνυπολογίσει όμως, στα επιχειρήματά του, την ανταποδοτικότητα των φόρων αλλά και την φορολογική μεταχείριση σε σχέση με άλλες πηγές φορολογικών εσόδων.
Ας βρει τη χώρα που θα βάλει δίπλα στην Ελλάδα όπου η φορολογία εισοδημάτων από ενοίκια μέσα σε έναν χρόνο (το 2015 του Τσίπρα) και μόνο για φορομπηχτικούς λόγους μεταφέρθηκε στον φορολογικό συντελεστή του 45% από εκείνο του 33%,  δηλαδή 12 μονάδες επάνω!!!
Κατά τα άλλα η πρώτη φορά αριστερά στον τόπο έφερε δικαιοσύνη. Έκανε διανομή πλούτου. "Έκαψε" τα κότερα της πλουτοκρατίας που προκαλούν τους φτωχούς και τον λαό όταν κάνει διακοπές με κουβέρτες στις παραλίες...
Δεν μιλάμε για την ουσία της πολιτικής που παραγκωνίζει το δίκιο πολιτών της χώρας. Ούτε για τη δήθεν σοσιαλιστική ευαισθησία..., της πολιτικής σκηνής που (στο όνομα του λαϊκισμού) κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τα χούγια..., της ελληνικής οικογένειας και των αστών, προς την ιδιοκτησία και τα τυχόν έσοδα από αυτή. Μιλάμε για σκοπιμότητες που, εδώ και 45 χρόνια, απαξιώνουν την ιδιοκτησία με ό,τι αυτό σημαίνει και για την αγορά ακινήτων. Τα χρόνια της μεταπολίτευσης που κανείς δεν σεβάστηκε την περιουσία (κυρίως της μεσαίας τάξης) και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, συνεπών πολιτών, που αντί να επιβραβευτούν εκβιάζονται με οθωμανικά φορομπηχτικά συστήματα σίγουρης άντλησης πόρων από εμφανώς άνιση φορολογική μεταχείριση, μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας.