Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ: Μετά την ξεφτίλα των Ιμίων, ο Σημίτης θέλει να ξαναπέσουμε στα τέσσερα…

1-1
Νέο χτύπημα είχαμε από τον Κ. Σημίτη. Την προηγούμενη εβδομάδα κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για την σημερινή κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τώρα έφθασε στο σημείο να πει πως εάν κηρύξουμε ΑΟΖ θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Εμμέσως μας λέει να μην προβούμε σε αυτή την κίνηση και ίσως στο πίσω μέρος του μυαλό του να υπάρχει και η συνεκμετάλλευση!

Μιλάμε για τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κατάληξη της κρίσης των Ιμίων, με το περίφημο “No ships, no troops, no flags”, αλλά και δηλώσεις στελεχών της τότε κυβέρνησης όπως αυτή του Θεόδωρου Παγκάλου περί «σημαίας και ανέμου».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
«Η επιθετική στάση της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι γνωστά προβλήματα. Η Τουρκία καλλιεργεί συστηματικά εντυπώσεις για τα δικαιώματά της.
Το απαράδεκτο μνημόνιο για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών Τουρκίας και Λιβύης έχει κυρίως αυτό τον σκοπό», σημειώνει ο κ. Σημίτης και προσθέτει: «Η πολιτική της Ελλάδος επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα όρια της συμπαράστασής τους όμως δεν είναι σαφή. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για να μην αποξενώσουν την Τουρκία από τη δυτική συμμαχία. Είναι γι’ αυτό πολύ πιθανό ότι, θα περιορισθούν μόνο σε ρόλο μεσολαβητή στην περίπτωση πολεμικών επεισοδίων, όπως τα Ίμια».
Η Ελλάδα, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά και την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Κατά την άποψη που επικρατεί, η ασάφεια του τι ισχύει μας συμφέρει. Επιτρέπει σε μία διαπραγμάτευση να προβάλλουμε τις δυνατόν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ίσως η στάση αυτή ήταν άλλοτε σκόπιμη. Αλλά σήμερα η τακτική αυτή είναι λανθασμένη. Θα οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις όπως ήδη συνέβη με την Ιταλία και την Αλβανία και στην περίπτωση της Τουρκίας, ίσως και σε μία πολεμική αναμέτρηση.
Τα σχόλια δικά σας…

 makeleio.gr