Σάββατο, Δεκεμβρίου 21

Κινήσεις εντυπώσεων από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ – Γιατί ο Trump θα βγει κερδισμένος από την παραπομπή – Στήριξη από Putin

Είναι εχθροί της Δημοκρατίας υποστήριξε ο Trump – Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος
(upd11) Υπέρ της παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου τάχθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την ιστορική συνεδρίαση στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο η απόφαση παραπομπής του Trump μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως μια κίνηση εντυπωσιασμού καθώς η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που θα ακολουθήσει της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα αθωώσει τον πρόεδρο των  ΗΠΑ.


Ο Trump είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης.
Οι δύο προηγούμενοι ήταν ο Andrew Johnson και ο B. Clinton, οι οποίοι και οι δύο αθωώθηκαν από την Γερουσία.
Στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αντέδρασε άμεσα ο Trump, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για απάτη καθώς και για το ότι προσπαθούν να επηρεάσουν την προεκλογική περίοδο και ότι έχουν κηρύξει πόλεμο στην Δημοκρατία.
Η παραπομπή του Trump έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας που καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα το 2020.
Απόλυτα αδιάφορη αφήνει, πάντως, τη Wall Street η παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, εμφανίζοντας ανοδική πορεία.
Image

Αντίδραση Trump

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Trump πέρασε στην αντεπίθεση.
Σε ομιλία του στο Μίσιγκαν, ο Trump Κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.Οι ψηφοφορίες
Ύστερα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε την απόφαση να παραπέμψει τον Donald Trump σε δίκη.
Η Βουλή ενέκρινε με 230 ψήφους υπέρ και 197 κατά την κατηγορία σε βάρος του Trump περί κατάχρησης εξουσίας, διότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας V. Zelensky προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου  Jo Biden.
Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).
Από την στιγμή που αποφασίστηκε η παραπομπή Trump από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο λόγος θα περάσει στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020.
Ωστόσο, η Γερουσία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αθωωθεί.Pelosi (Βουλή Αντιπροσώπων): Δεν θα βιαστούμε να υποβάλλουμε το κατηγορητήριο κατά του Trump
Τη θέση ότι δεν πρόκειται να βιαστεί να υποβάλλει το κατηγορητήριο κατά του προέδρου Donald Trump στη Γερουσία προκειμένου να αρχίσει η δίκη του διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Σε δηλώσεις της η Pelosi υποστήριξε πως «ο πρόεδρος αυτή τη στιγμή παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη» και διευκρίνισε πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Γερουσία.
Πάντως, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Trump ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.
Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους η Pelosi απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.
Σημειώνεται πως σήμερα Πέμπτη 19/12 ο πρόεδρος της Γερουσίας, Mitch McConnell θα τοποθετηθεί σχετικά με την παραπομπή του Trump.
Η Βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία.
Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.
Λευκός Οίκος: Αντισυνταγματική παρωδία η παραπομπή Trump – Βέβαιος ο πρόεδρος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη
Για αντισυνταγματική παρωδία κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει τον πρόεδρο Donald Trump σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι με την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ότι μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας.
«Ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή.
Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Ο Putin στηρίζει Trump – «Στημένες οι κατηγορίες για την παραπομπή του»

Tη στήριξή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
«Η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία για κατάχρηση εξουσίας βασίζεται σε «εξ ολοκλήρου επινοημένες» κατηγορίες, εκτίμησε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Πρέπει ακόμη να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία.
Δεν είναι πολύ πιθανό να θέλουν να απομακρύνουν από την εξουσία έναν εκπρόσωπο του κόμματός τους με βάση εξ ολοκλήρου επινοημένων κατηγοριών», δήλωσε ο Putin στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως η κρίση που συγκλονίζει την Ουάσινγκτον δεν είναι παρά «η συνέχιση εσωτερικών πολιτικών μαχών» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το κόμμα που έχασε τις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα, προσπαθεί να εξασφαλίσει αποτελέσματα μέσω άλλων τρόπων και άλλων εργαλείων κατηγορώντας τον Τραμπ για συνωμοσία με τη Ρωσία.
Στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε [συνωμοσία].
Και τώρα, επινόησαν μια ιστορία πίεσης στην Ουκρανία», συνέχισε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως οι κυρώσεις που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο σε βάρος της Μόσχας θα επηρεάσουν «αναμφίβολα» τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά η Ρωσία θα ανταποδώσει ανάλογα.
Τι μέλλει γενέσθαι
Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος ο οποίος έχει κατηγορηθεί από το Σώμα μπορεί ακόμα να υπηρετήσει ως πρόεδρος.
Εναπόκειται στη Γερουσία να διεξαγάγει μια δίκη για να αποφασίσει εάν θα τον απομακρύνει από το αξίωμα.
Το Σύνταγμα λέει μόνο ότι η Γερουσία μπορεί να διεξάγει δίκη, με τους γερουσιαστές να στέκονται ως ενόρκοι, τους βουλευτές του Κοινοβουλίου που υπηρετούν ως εισαγγελείς γνωστοί ως διευθυντές και τον επικεφαλής της δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών να προεδρεύει.
Πρέπει να προβούν σε δημόσια ψηφοφορία και τα δύο τρίτα των παρόντων γερουσιαστών, πρέπει επίσης να συμφωνήσουν εάν θα καταδικάσουν τον πρόεδρο και εάν θα τον απομακρύνουν από το αξίωμα.
Αλλά το Σύνταγμα δεν προβλέπει ακριβώς πώς θα διεξαχθεί η δίκη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump έχει μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί στις εκλογές στις 4 Νοεμβρίου 2020 όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Image

Τι προηγήθηκε
Ο D. Trump είναι μια «συνεχής απειλή» για «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, δήλωσε στις 18/12 η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων N.  Pelosi, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης.
«Οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή» επισήμανε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.
«Κηρύσσω επίσημα και με θλίψη την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ.
Εάν δεν δράσουμε τώρα, θα επιδείξουμε αμέλεια σε βάρος των καθηκόντων μας» υπογράμμισε η Pelosi δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης επί των άρθρων του κατηγορητηρίου, που θα τεθούν αργότερα σήμερα σε ψηφοφορία.
Οι συζητήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 6 ώρες στο ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς σώμα, θα οδηγήσουν σε ψηφοφορία επί δύο κατηγοριών εναντίον του Τραμπ: κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
«Κάντε μια προσευχή!» μερικές ώρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την παραπομπή του, ο D. Trump διακήρυξε άλλη μια φορά σήμερα (18/12) το πρωί (τοπική ώρα) την αθωότητά του.
«Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά  ενώ δεν έχω κάνει τίποτα κακό!», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πρόκειται να γίνει ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα «παραπεμφθεί» με ενδεχόμενη προοπτική την καθαίρεσή του.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα συγκληθεί στη διάρκεια της ημέρας για μια συζήτηση τουλάχιστον έξι ωρών, η οποία θα οδηγήσει σε ψηφοφορία επί δύο κατηγοριών εναντίον του Trump: κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Οι ομιλίες θα κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και θα προηγηθεί μία ώρα συζήτησης για να υιοθετηθούν οι κανόνες από την ολομέλεια.
Η ψηφοφορία αναμένεται το νωρίτερο αργά το απόγευμα (ώρα Ουάσινγκτον).
Η κάτω βουλή του αμερικανικού κοινοβουλίου θα ασκήσει έτσι «μία από τις πιο επίσημες εξουσίες που της εγγυάται το Σύνταγμα», επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο N. Pelosi.
Στη συνέχεια θα πάρει τη σκυτάλη η Γερουσία για να οργανώσει τη δίκη του Trump πιθανόν τον Ιανουάριο.
Και οι Ρεπουμπλικάνοι που την ελέγχουν, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως τότε ο πρόεδρος θα αθωωθεί.
Ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είχε εξεγερθεί και πάλι χθες εναντίον των αντιπάλων του.
«Κηρύσσετε ανοικτό πόλεμο εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας», υποστήριξε σε επίσημη επιστολή που απηύθυνε στην Ν.  Pelosi.
«Η Ιστορία θα σας κρίνει αυστηρά».
Σύμφωνα με τον Trump, η ψηφοφορία στο Κογκρέσο δεν είναι παρά «μια παράνομη και μεροληπτική απόπειρα πραξικοπήματος» με κίνητρο τη μνησικακία.
«Είστε ανίκανοι να δεχθείτε την ετυμηγορία των καλπών» του 2016, έγραψε ακόμη, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του που είχε ανατρέψει τα περισσότερα προγνωστικά.
Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν όπως αναμενόταν οι κομματικές γραμμές (εννέα ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά), ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών για τις δύο κατηγορίες σε βάρος του Trump για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου με αφορμή τα όσα καταλογίζονται σχετικά με παρέμβαση του στον πρόεδρο της Ουκρανίας προκειμένου να αρχίσει έρευνα σε βάρος του γιου του Δημοκρατικού πολιτικού του αντιπάλου Joe Biden, ο οποίος πιθανόν να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Trump, ο οποίος πάντως καταγράφει ρεκόρ δημοτικότητας.
Ο Trump κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως συνεχίζουν μια «απάτη», ερίζοντας πως η διαδικασία παραπομπής του σε δίκη οφείλεται στο ότι ουδέποτε αποδέχθηκαν την ήττα τους το 2016 και ότι με τις ενέργειές τους «κηρύσσουν τον πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία».
Με τη διαδικασία της συνεδρίασης στο Κονγκρέσο εν εξελίξει, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Lindsey Graham, δήλωσε ότι θα ήθελε οποιαδήποτε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης διεξαχθεί στη Γερουσία να είναι σύντομης διάρκειας και χωρίς την κατάθεση νέων μαρτύρων.
«Όταν φθάσει εδώ, ο στόχος μου είναι να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο Lindsey Graham σε δημοσιογράφους.
«Δεν θα υποστηρίξω το ενδεχόμενο να κληθούν μάρτυρες από τον πρόεδρο.
Δεν θα υποστηρίξω το ενδεχόμενο να κληθούν μάρτυρες από τον (ηγέτη των Δημοκρατικών) γερουσιαστή Schumer».
Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Trump αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Γιατί η Wall Street δεν κλονίστηκε από την ιστορική παραπομπή Trump;
Οι επενδυτές έδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την ιστορική παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, με τους αναλυτές πλέον να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ευρέως διαδεδομένες οι προσδοκίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του.
Ο Trump αργά την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς η δημοκρατική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας και την παραπομπή του προέδρου σε δίκη στο Κογκρέσο, όπως αναμενόταν ευρέως.
Ωστόσο, οι δείκτες χρηματιστηριακών αγορών δεν αναμένεται να αντιδράσουν υπερβολικά, ενώ η διαπραγμάτευση των προθεσμιακών συναλλαγών δείχνει ελεγχόμενη πτώση.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η απόφαση της από τους Δημοκρατικούς ελεγχόμενη Βουλή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αλλά κανένας Ρεπουμπλικανός δεν υποστήριξε την πρόταση.
Η ψηφοφορία για την κατάχρηση εξουσίας ήταν 230-197 και για την παρεμπόδιση του Κογκρέσου ήταν 229-198.
Αλλά το ερώτημα παραμένει… πως μια τέτοια ιστορική σύγκρουση δεν δημιούργησε περισσότερη ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές;
Η απάντηση έγκειται στη Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενη Γερουσία, η οποία θα διεξαγάγει δίκη μετά την παραπομπή.
Όλα τα σημάδια είναι ότι η Γερουσία δεν θα ψηφίσει για να καθαιρέσει τον Trump.
Η ψηφοφορία που προηγήθηκε «είναι μόνο ένα βήμα από τα δύο για να ολοκληρωθεί η μομφή – και είναι κατανοητό ότι το δεύτερο βήμα (μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο) σχεδόν σίγουρα θα αποτύχει», δήλωσε ο Jasper Lawler, επικεφαλής έρευνας στην London Capital Group.
Μια έρευνα μεταξύ των επενδυτών που διεξήχθη από την RBC Capital Markets διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν αφομοιώσει με την πάροδο του χρόνου το σενάριο στο οποίο ο πρόεδρος αμφισβητείται, αλλά δεν καταδικάζεται.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, ένας Ρεπουμπλικανός του Κεντάκυ, δήλωσε στο Fox News την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» για καθαίρεσή του από το αξίωμα.
Η δίκη του Ιανουαρίου θα έρθει λίγο πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές της εκλογικής περιόδου του 2020.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, το 74% των επενδυτών πιστεύει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελούσε ουδέτερο γεγονός για τις αγορές, έναντι 57% τον Ιούνιο και 50% τον Σεπτέμβριο του 2018, αναφέρει η RBC Capital.
Εν τω μεταξύ, το 69% των επενδυτών πιστεύει ότι μια ακούσια έξοδος Trump ή παραίτηση θα ήταν αρνητική για τις αγορές, σε μεγάλο βαθμό.
Στην πραγματικότητα, μέρος της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς από τον Οκτώβριο μπορεί να έχει να κάνει με τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από τις εκλογές για το 2020, αναφέρει η RBC Capital.
Μάλιστα, μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μομφή είναι πιο πιθανό να ωφελήσει το Trump.
CNN: Πλήγμα για τον Trump η παραπομπή του … αλλά μπορεί να τον ενισχύσει πολιτικά
Τη θέση ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων διατυπώνει σε δημοσίευμα του το CNN.
«Ότι και να συμβεί το επόμενο έτος ή τα επόμενα πέντε χρόνια, το όνομα του Trump θα βρίσκεται πλέον δίπλα σε αυτά του Andrew Johnson και του Bill Clinton ως οι μόνοι πρόεδροι των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Το πλήγμα δεν πρέπει να υποτιμάται.
Όλοι οι πρόεδροι ενδιαφέρονται για τη θέση τους στην ιστορία.
Ειδικά για κάποιον σαν τον Trump – για τον οποίο το branding είναι σαν θρησκεία – πρέπει να πονά πολύ.
Κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης ζωής του, ο Trump σπάνια βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών.
Έως την Τετάρτη.
Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μίσιγκαν αναφέρθηκε εκτενώς στην παραπομπή του, δείχνει ότι ο πρόεδρος ενδιαφέρεται πραγματικά για την υπόθεση.
Το τι συνεπάγεται η παραπομπή είναι τόσο απρόβλεπτο και οι ιστορικές αντιστοιχίες τόσο περιορισμένες που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, τι θα ακολουθήσει.
Σε αντίθεση με τον Clinton που βρισκόταν στο τέλος της θητείας του και με τον Johnson που έχασε την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών μετά την παραπομπή του, ο Trump θα έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί, τουλάχιστον πολιτικά.
Μια νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2020 θα έφερε καίριο χτύπημα στους Δημοκρατικούς και θα αποκαταστούσε την «πληγωμένη κληρονομιά» του.
Μια δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ καθίσταται πλέον ζήτημα εξιλέωσης» αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, το οποίο υποστηρίζει πως πλέον ο Trump θα βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας τη λέξη «εκδίκηση».
«Λίγοι πολιτικοί είναι τόσο έμπειροι στο να εκμεταλλευτούν μια προσωπική δίωξη όσο ο Trump.
Η παραπομπή του θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά με εκείνη τη «βάση» στο που βράζει από αντιπάθεια απέναντι στην Ουάσινγκτον.
Και αν προσθέσει κανείς την ισχυρή οικονομία, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, τον ισχυρισμό του ότι έχει διαπραγματευτεί ιστορικές εμπορικές συμφωνίες, μια προεκλογική εκστρατεία που θα βασίζεται στην αντίδραση απέναντι σε αυτήν την παραπομπή, θα μπορούσε να είναι πολιτικά ισχυρή.
Ωστόσο, η αίσθηση ότι έχει υποστεί μια μεγάλη προσωπική προσβολή, μπορεί να τον οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Στην ειδική έκθεση του ο Robert Mueller αναφέρει πως ότι ο Trump θεωρούσε την έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως μια επίθεση στη νομιμότητα της νίκης του.
Η οργή του τον οδήγησε σε ακραία συμπεριφορά.
Το περίφημο τηλεφώνημα του Trump στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky που πυροδότησε το σκάνδαλο που έφερε την παραπομπή, έγινε λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του Mueller στο Κογκρέσο.
Συνεπώς η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η αντίδραση του Trump στη παραπομπή του, θα μπορούσε να είναι άμεση και ακραία.
Ο πρόεδρος στην επιστολή του στην Pelosi δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι πιστεύει ότι η εξουσία του είναι απεριόριστη και ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο μόνος κριτής των κατάλληλων δράσεων του Προέδρου.
Αυτή είναι η συνταγή για νέες συγκρούσεις με το Κογκρέσο και για μια πιθανή αντισυνταγματική συμπεριφορά» τονίζει το CNN.
www.bankingnews.gr




.triklopodia.gr