Πέμπτη, Ιανουαρίου 9

Η νέα ρύθμιση οφειλών (24 - 48 δόσεις) και η διαδικασία τμηματικής εξόφλησης χρεών προς το δημόσιο

Από τις αρχές του νέου έτους τίθεται σε ισχύ η νέα πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων η οποία δίνει
τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Με την ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων οι οφειλέτες θα έχουν επιπλέον κίνητρο να πληρώνουν με συνέπεια κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισης καθώς όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού

θα παραμένει προστατευμένο από την κατάσχεση.

Ο οφειλέτης έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων οι οποίες θα φτάνουν στις 24 για όλες τα χρέη από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ και στις 48 αν τα χρέη προέρχονται από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από το εισόδημα.


Πάντως, από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον οι οφειλέτες είναι συνεπείς στις πληρωμές, θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό τους.
Η νέα ρύθμιση

Αναλυτικότερα, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ.

Οφειλές που βεβαιώνονται στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής: σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις και β) σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα σε επόμενες παραγράφους.

Επίσης, ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις θα προσδιορίζεται όπως ακριβώς και με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση», δηλαδή κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης του οφειλέτη για τα μηνιαία έσοδα και τα μηνιαία έξοδά του, από την οποία θα προκύπτει το ποσό που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα στην εφορία.

Ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν εισοδηματικών κριτηρίων.taxalia.blogspot.com