Τρίτη, Ιανουαρίου 7

Έρχεται η απόλυτη «κόλαση» – Τραμπ: «Θα ισοπεδώσω μνημεία του περσικού πολιτισμού» – «Βόμβα» Ουάσινγκτον για Κουρδιστάν!


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τεχεράνη πως θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.
«Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα;»
«Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον μετά τις διακοπές δύο εβδομάδων στη Φλόριντα, απειλώντας να διατάξει βομβαρδισμούς μνημείων του περσικού
πολιτισμού σε αυτήν την περίπτωση.
«Αυτοί έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.
Μνημεία και χώρους πολιτισμού
Αφού επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ιράν διότι η Τεχεράνη έχει σκοτώσει Αμερικανούς, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν.
Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι Τραμπ και Τζόνσον «επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία» της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.
«Να μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω»
«Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον μετά τις διακοπές δύο εβδομάδων στη Φλόριντα.
«Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες», συμπλήρωσε.
«Εχουμε πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω [την προεδρία]. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.
«Απογοήτευση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «απογοήτευση» της Ουάσιγκτον για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και αξίωσε η Βαγδάτη να «αναθεωρήσει» την απόφαση αυτή και τη στάση της.
«Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της (…) απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που διένειμε σε ΜΜΕ.
«Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι «κυρίαρχο», «σταθερό» και «να ευημερεί».
ΒΟΜΒΑ ΡΟΥΜΠΙΟ ΜΕ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Πιθανότατα έφτασε η ώρα για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνουμε ότι οι Αμερικανοί διατηρούν στρατεύματα στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο κ. Ρούμπιο σχολίαζε την απόφαση της ιρακινής Βουλής και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αμντούλ Μαχντι ότι “έφτασε η ώρα να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα”. Και απάντησε με τη φράση για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

pentapostagma.gr