Αικ. Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου

Η πρόεδρος του ΣτΕ έγινε γνωστή το 2015 από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, πριν από 28 χρόνια στην ίδια θέση βρισκόταν ο πατέρας της, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος τότε συμμετείχε ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, δηλαδή της λίστας Λαγκάρντ, αλλά το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Αντίθετα, κρίθηκε αθώος από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου αυτά της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας. Τελικά στον πρώην υπουργό το Ειδικό δικαστήριο επέβαλε ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή. Η  ποινή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών.
Oι δικαστές που μειοψήφησαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και αντιπρόεδροι του ΣΤΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, όπως και οι σύμβουλοι του ΣτΕ, Ταξιαρχία Κόμβου και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα οι δικαστές Θεοφιλοπούλου και Σακελλαροπούλου είχαν την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο. Υπέρ της ενοχής του πρώην υπουργού για νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος τάχθηκαν οι αρεοπαγίτες Δημήτριος Κόμης, Μαρία Γαλάνη και Αργύριος Σταυρακάκης.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κλείνοντας την ακροαματική διαδικασία, στρεφόμενος στον πρώην υπουργό του είπε: "Το δικαστήριο εξήντλησε στην περίπτωσή σας την επιείκεια. Εύχομαι αυτό να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον, αλλά απ΄ότι αντιλαμβάνομαι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική". Προέτρεψε δε τον πρώην υπουργό," κατά το στάδιο της δοκιμασίας της τριετούς αναστολής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην διαπράξει άλλο αδίκημα για να μην αναβιώσει και η επιβληθείσα ποινή". "Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε..." ήταν η τελευταία φράση του Προέδρου.
 sofokleousin.gr