Παρασκευή, Ιανουαρίου 3

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ----Αποδοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ της «συνεκμετάλλευσης» Αιγαίου και ελληνικής ΑΟΖ με Τουρκία - Πρωτοφανείς δηλώσεις

Πλέον όπως φαίνεται η απόφαση από την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας έχει παρθεί και η συνεκμετάλλευση «δεν είναι κακή ιδέα» με βάση τα όσα δήλωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας και ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Όμως η ιδέα της συνεκμετάλλευσης δεν σταματάει μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά προχωράει και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις «ευχές» Αντώνη Λιάκου «να ναυαγήσει ο EastMed γιατί αποκλείεται η Τουρκία από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου»!



Η αποδοχή της παράδοσης στην θέληση της Τουρκίας λοιπόν είναι... διακομματική.



Ο Μ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «ο αγωγός EastMEd είναι ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη χώρα μας. Ευχή όλων είναι να μπει το πετρέλαιο της Ανατολικής Μεσογείου και να μεταφερθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας.



«Η Τουρκία θέλει να φτιάξει έναν κόσμο στα μέτρα της, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή. Δηλαδή να εκμεταλλεύεσαι μαζί με την Τουρκία τα κοιτάσματα της Μεσογείου δεν είναι κακό πράγμα. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κάποιος



Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και να γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια ειρηνική περιοχή, χωρίς απειλές…».



Όμως σε παρόμοια δήλωση προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθώς άφησε ανοιχτό το μελλοντικό ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο εφόσον εκπληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεις!



Ο κ.Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ, για πιθανή μελλοντική συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο -όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου- επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να εξεταστούν παρόμοια ζητήματα, που προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προηγηθεί η νομική διευθέτηση του μόνου ζητήματος που υπάρχει, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.



Δηλαδή υπό άλλες συνθήκες το συζητάμε!