Σάββατο, Ιανουαρίου 4

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων στην κύστη, στην ουρήθρα και στα νεφρά

Ο ανανάς, χάρη στις βιταμίνες και ειδικά χάρη στη βρομελίνη που περιέχει, αν καταναλώνεται τακτικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση των λοιμώξεων και των φλεγμονών της ουροφόρου οδού.
Σήμερα θα σας μιλήσουμε για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στην κύστη, στην ουρήθρα και στα νεφρά. Οι τοπικές λοιμώξεις της ουροφόρου οδού συνήθως εμφανίζονται στην κύστη, στην ουρήθρα ή στα νεφρά και οφείλονται στον πολλαπλασιασμό ορισμένων βακτηρίων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε επίσης ότι γενικά οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ουρήθρα μας έχει πολύ μικρότερο μήκος και βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον πρωκτό από ό,τι στους άνδρες. Εκτός αυτού, η διαδικασία της εμμηνόπαυσης μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένες συνηθισμένες λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας μιλήσουμε για μερικές τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε όποτε υποφέρετε από κάποιο από αυτά τα είδη λοιμώξεων.
Είστε έτοιμες;

Λοιμώξεις στην κύστη, στην ουρήθρα και στα νεφρά

Μια λοίμωξη στην ουροφόρο οδό μπορεί να εντοπίζεται σε διάφορα σημεία και συνήθως απαιτείται ιατρική παρέμβαση και συνταγογραφημένα φάρμακα. Στο σπίτι, ωστόσο, μπορείτε να καταναλώνετε τα σωστά είδη τροφών που θα σας εξασφαλίσουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες και φυσικές αντιβιοτικές ουσίες, που χωρίς αμφιβολία θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ωστόσο ας δούμε πρώτα ποια είναι τα διαφορετικά είδη λοιμώξεων της ουροφόρου οδού από τα οποία μπορεί να προσβληθείτε.
  • Η κύστη: η λοίμωξη στην κύστη είναι η πιο συνηθισμένη και είναι επίσης γνωστή ως κυστίτιδα.
  • Τα νεφρά: η λοίμωξη στα νεφρά είναι πιο σοβαρή. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο ένα νεφρό και η λοίμωξη είναι προσωρινή, η κατάσταση είναι γνωστή ως οξεία πυελονεφρίτιδα. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και προσβάλλει και το άλλο νεφρό, θα υποφέρετε από χρόνια πυελονεφρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση η λοίμωξη στα νεφρά μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή και συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη και σοβαρή κόπωση.
  • Οι ουρητήρες: μερικές φορές οι πόροι που συνδέουν τα νεφρά με την κύστη σας μπορούν επίσης να μολυνθούν, αν και αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο. Η συγκεκριμένη λοίμωξη αντιμετωπίζεται εύκολα με συνταγογραφημένα φάρμακα.
  • Η ουρήθρα: αυτό το είδος λοίμωξης είναι επίσης γνωστό ως ουρηθρίτιδα και εντοπίζεται στον πόρο που αποβάλλει τα ούρα από την κύστη. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη λοίμωξη.

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων στην κύστη, στα νεφρά και στην ουρήθρα με τη βοήθεια της διατροφής

1. Έγχυμα χαμομηλιού

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων - Έγχυμα χαμομηλιού σε φλιτζάνι
Το χαμομήλι γενικά θεωρείται μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις της ουροφόρου οδού. Περιέχει αντιβακτηριακές ουσίες που βοηθούν στην επιτάχυνση της ίασης από μια ποικιλία λοιμώξεων. Και μην ξεχνάτε ότι αποτελεί επίσης ένα φυσικό αποτοξινωτικό παράγοντα, έτσι σκοτώνει τα βακτήρια που περιέχονται στα ούρα. Δώστε προσοχή στον τρόπο προετοιμασίας της συνταγής:
Υλικά
Προετοιμασία
Πρέπει να πίνετε ένα φλιτζάνι από αυτό το έγχυμα δύο φορές την ημέρα, το πρώτο με άδειο στομάχι το πρωί και το δεύτερο στα μέσα του απογεύματος. Ξεκινήστε βράζοντας το νερό και προσθέτοντας το χαμομήλι. Αφήστε το να σιγοβράσει για είκοσι λεπτά. Απομακρύνετέ το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για λίγα λεπτά. Πιείτε το αργά.
Μπάνιο με χαμομήλι
Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι να κάνετε μπάνιο με χαμομήλι. Η προετοιμασία είναι η εξής:
  • 1 λίτρο νερό
  • 40 γραμμάρια χαμομήλι
  • Σιγοβράστε το χαμομήλι στο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα και αφήστε το να κρυώσει για άλλα δέκα λεπτά. Θέλετε να είναι ζεστό αλλά ποτέ καυτό. Προσθέστε το υγρό στο νερό της μπανιέρας σας και μείνετε μέσα σε αυτή για δεκαπέντε λεπτά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κρυώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει να ωφεληθείτε άμεσα από τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού.
Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Οι 4 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας που χρειάζεστε

2. Χυμός κράνμπερι

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων - Χυμός κράνμπερι σε φλιτζάνι
Ο χυμός κράνμπερι είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων της ουροφόρου οδού σύμφωνα με αρκετές έρευνας, επειδή προσκολλάται στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού σας απομακρύνοντας τα βλαβερά βακτήρια, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ παράλληλα σας προστατεύει από άλλες λοιμώξεις ή παθήσεις. Πίνετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα όταν αντιμετωπίζετε τις συγκεκριμένες λοιμώξεις. Σύμφωνα με τη Δρ. DeAnn J Liska όμως υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες αντικρούουν την αποτελεσματικότητα του χυμού κράνμπερι.

3. Πρωινή θεραπεία με μαγειρική σόδα και λεμόνι

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων - Λεμόνι και μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα και ο χυμός του λεμονιού είναι και τα δύο εξαιρετικές επιλογές για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στην κύστη, στα νεφρά και στην ουρήθρα. Γιατί; Συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και της ενόχλησης που αισθάνεστε κατά την ούρηση και εξισορροπούν το pH του σώματος, καταπολεμώντας την οξύτητα που οδηγεί σε λοιμώξεις.
Αυτό μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη επειδή ο χυμός λεμονιού είναι όξινος, όμως όταν το σώμα σας τον μεταβολίζει, ασκεί αλκαλοποιητική επίδραση στα ούρα, γεγονός που βοηθάει στην ίαση των ερεθισμένων ιστών της ουροφόρου οδού.
Υλικά
  • το χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα (3 γραμμάρια)
  • 1 φλιτζάνι νερό (200 ml)
Προετοιμασία
Διαλύστε τα τρία γραμμάρια μαγειρικής σόδας στο νερό και προσθέστε το χυμό του λεμονιού. Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πίνετε το μείγμα με άδειο στομάχι για πέντε ημέρες για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μάθετε και αυτό: Περιορίστε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης

4. Οι ωφέλειες του ανανά

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων - Ανανάς κομμένος σε φέτες
Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στην ουροφόρο οδό, ο ανανάς θεωρείται πάντα ένα από τα καλύτερα φρούτα για τη μείωση των λοιμώξεων, των βακτηρίων και της φλεγμονής. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βρομελίνη, συμβάλλει στην ταχύτερη θεραπεία αυτών των κοινών παθήσεων, επομένως μη διστάζετε να τρώτε τρεις ή τέσσερις φέτες φρέσκο ανανά την ημέρα.
Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο, καταναλώνετε τον ανανά δεκαπέντε λεπτά πριν το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα. Σας κάνει περισσότερο καλό αν τον φάτε με άδειο στομάχι.