Παρασκευή, Ιανουαρίου 10

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΠΑ – ΙΡΑΚ – ΙΡΑΝ…

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

1) Εμένα δεν με προβληματίζει τόσο η δήλωση Ερντογάν για αποστολή στρατού στη Λιβύη, διότι όπως είπε και ο ίδιος ...«άρχισε gradually» με έμφαση στο gradually, δηλαδή κλιμακωτά..
Ήδη μετέβησαν στην Τρίπολη 35 Τούρκοι στρατιωτικοί του ναυτικού, του στρατού καθώς και … «στοιχεία» της στρατοχωροφυλακής και των στρατιωτικών πληροφοριών..
Mε προβληματίζει όμως η απόφαση του Ιρακινού κοινοβουλίου να διώξει τους Αμερικανούς από το Ιράκ που ψηφίστηκε χθες, γιατί αν οι Αμερικανοί αποχωρήσουν από τις βάσεις Αλ Τατζι-Μπάλαντ κ.α, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη «ανάγκη» την Τουρκία για την Μεσοποταμία....
Μη λησμονούμε ότι η βάση του Ιντσιρλίκ ήταν κλειδί στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού κράτους, συγκριτικά με τις βάσεις σε Κατάρ και ΗΑΕ.
Το ίδιο και το Νατοικό - κατά βάση Αμερικανικό ραντάρ στο Κιουρετσίκ της Μαλάτειας, που καταγράφει όλες τις πυραυλικές κινήσεις του Ιράν.
2) Μια τέτοια απόφαση προβληματίζει τους Αμερικανούς, γιατί, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος της μεθορίου Ιράκ - Συρίας.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί εκεί, αλλά και στις πετρελαιοπηγές της Ντέιρ-Εζ-Ζορ (πεζοναύτες).
Έχουν φιλο-ιρανούς σιίτες μπροστά και σιίτες πίσω τους, με μόνη έξοδο σε περίπτωση κρίσης μέσω Ιορδανίας και μόνο πιστό συμπολεμιστή το κατά βάση Κουρδικό SDF στην περιοχή..
Παρόλο που με την πρώτη ματιά η διάταξη αυτή φαίνεται ευάλωτη, τα αεροπορικά χτυπήματα που δίνουν οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες και η επίθεση κατά του Σουλεϊμανί έχουν αναγκάσει τους αντιπάλους τους (σιιτικές πολιτοφυλακές και στοιχεία των Φρουρών της Επανάστασης) γενικά και ειδικότερα τους ηγέτες αυτών, να τρέχουν να κρυφτούν, για να αποφύγουν περαιτέρω επιθέσεις.
Οι πολιτοφυλακές Quds έχουν εγκαταλείψει θέσεις και βάσεις και ή προσπαθούν να κρυφτούν ανάμεσα στον πληθυσμό, ή προσπαθούν να διαφύγουν προς τη Συρία.
Το ίδιο και οι ηγέτες τους καταφεύγουν στο Ιράν ή τη Συρία.
3) Επειδή έτσι ψήφισε το Ιρακινό κοινοβούλιο - ζητώντας απο τον Πρωθυπουργό να εκδιώξει τους Αμερικανούς (170 Σίιτες βουλευτές χθες βράδυ υπερψήφισαν, ενώ απείχαν οι Κούρδοι και οι Σουνίτες), αυτό σημαίνει ότι το Ιράκ έχει χαθεί για τους Αμερικάνους κι έχει πάρει άλλο δρόμο, οπότε δεν έχει και έννοια η παραμονή των Αμερικανών στη χώρα αυτή και η οποιαδήποτε συνεργασία που συνεχίζεται επί χρόνια μέσω των βάσεων στην Αλ ατζ και της σχολής της Ρουσταμίγια, όπου εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ.
(υπό Καναδό στρατηγό).
Σημαίνει επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος (όποιος κι αν ήταν αυτός) μπορεί και πρέπει να αποδεσμευτεί και αυτός με τη σειρά του από την υπόσχεση διατήρησης της ακεραιότητας του Ιράκ, με την ίδρυση Κουρδικού κράτους.
Γιατί τέτοια ψήφος, δηλώνει ανερυθρίαστα ότι το Ιράκ έχει ήδη διαιρεθεί και ένα μέρος του έχει καταληφθεί από το Ιράν.
Άρα η ακεραιότητά του έχει εν τοις πράγμασι παραβιαστεί.
Καιρός λοιπόν να δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος.
Κάποια στιγμή οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να ανέχονται προδότες και να καταπιέζουν συμμάχους.
Νισάφι πια..