Κυριακή, Ιανουαρίου 19

Τέλος η Διάσκεψη του Βερολίνου: Ούτε καν αναφέρθηκε η Ελλάδα - Όλοι αναγνώρισαν την νομιμότητα της κυβέρνησης Σάρατζ

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η  Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη, αλλά η εφαρμογή του θα αποτελέσει αντικείμενο της στρατιωτικής επιτροπής του 5+5 όπως είπε.

Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία για την υλοποίηση μιας κατάπαυσης πυρός στην Λιβύη, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της διάσκεψης στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε πως στην σημερινή διάσκεψη δεν συμφωνήθηκε πώς θα επιτευχθεί και θα επιτηρηθεί η κατάπαυση αυτή, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αποτελέσει αντικείμενο της στρατιωτικής επιτροπής του 5+5 όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα νέο πνεύμα δημιουργήθηκε για να βρεθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο θέμα της Λιβύης», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν επίσης ότι το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη πρέπει να γίνει σεβαστό και να ελεγχθεί με πιο σοβαρά μέτρα.

Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών:

- Μιας πολιτικής και μιας στρατιωτικής οι οποίες θα επιβλέψουν την μετάβαση σε πολιτική μετάβασης λύσης για τη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο γ.γ., του ΟΗΕ Guterres δήλωσε:

- Δεν επετεύχθη στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης.

- Όλα τα μέρη υποσχέθηκαν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Ένας οδικός χάρτης θα δημιουργηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Δεν συζητήθηκε καθόλου η κατάσταση ελλείμματος ασφάλειας που έχει δημιουργήσει η συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης με την οποία οι δύο χώρες αρπάζουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γενικά οι ελληνικές θέσεις δεν ακούστηκαν καθόλου από κανέναν, ενώ όλοι αποδέχθηκαν ως «νόμιμη» της κυβέρνηση Σάρατζ. Τα πετρέλαια θα ελέγχονται και πάλι από τον Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης της Λιβύης, ο οποίος ελέγχεται με την σειρά του από τον Σάρατζ.