Δευτέρα, Ιανουαρίου 13

Καζάκης: Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Κένυα και αυτό οφείλεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας

O Δημήτρης Καζάκης,  οικονομολόγος-αναλυτής με επαγγελματική διαδρομή σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Τράγκα για να μιλήσει για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τους στόχους της και τι διαφαίνεται πίσω απ’ αυτά που λέει σε μια εποχή επικίνδυνη για την Ελλάδα.

Για τα τεκταινόμενα της εν λόγω κυβέρνησης είπε ο κος Καζάκης: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως αντίστοιχα η κυβέρνηση Τσίπρα ολοκλήρωσε και έκανε πράγματα που δεν τόλμησε ή δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας η μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Πράγματα τα οποία ήταν στα σκαριά και είχαν συμφωνηθεί τασσόμενα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 ολοκληρώνονται ή προωθούνται σήμερα”.
Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα αν ακολουθείται ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία ο κος. Καζάκης είπε: “Από τον προϋπολογισμό του 2018 είχαν προγραμματιστεί εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι κάτι παραμένει στο δημόσιο αλλά εκχωρείται σε ιδιώτες και μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να επανέλθει στο δημόσιο. Η εκποίηση σημαίνει πως πουλάμε κάτι το οποίο στη συνέχεια παύει να μας ανήκει. Ακόμη και αν δεν πάει καλά, ακόμη και αν όντως υπάρχει πρόβλημα στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το πάρουμε ως κράτος πίσω.Το δε αντίτιμο της εκποίησης είναι αστείο λόγω χαμηλής αξίας ή δυσλειτουργίας των τελευταίων ετών.
Με τις εκποιήσεις αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να δίνουμε στους αγοραστές και χρήματα από πάνω. Ξεχνάμε τα  14 αεροδρόμια; Η εταιρεία που πήρε τα 14 αεροδρόμια έφτιαξε μία εταιρεία εδώ ειδικού σκοπού με  28 χιλιάρικα  μετοχικό κεφάλαιο. Με εγγύηση του δημοσίου παίρνει 1,4 δισ. από την Alpha Bank και άλλες τράπεζες.  Πάμε να κάνουμε και εμείς αυτή τη μπίζνα με 28 χιλιάρικα κεφάλαιο;
Λοιπόν εδώ μιλάμε για απάτη πρωτοφανούς μεγέθους. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να φέρει επενδυτές στην Ελλάδα. Στους μακροπρόθεσμους επενδυτές ενδιαφέρει το συνολικό κύκλωμα αγοράς δηλαδή το πώς αναπτύσσεται η εσωτερική αγορά. Αν έχει μερίδια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν.
Σε μια οικονομία που πεθαίνει την ώρα που το εσωτερικό εισόδημα των νοικοκυριών υποχωρεί ακόμη περισσότερο και το οικογενειακό έλλειμμα είναι πάνω από 20% και ο κόσμος δανείζεται για να ζήσει (όχι από τις τράπεζες) αλλά από τον εαυτό του πουλώντας περιουσιακά στοιχεία ποιος επενδυτής ρισκάρει;
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα. Το να μπορέσεις να πετύχεις ένα  ΑΕΠ δεν είναι δύσκολο. Φτιάχνεις αλυσίδα οίκων ανοχής στην Ελλάδα και εκτοξεύεται. Αυτό, όμως, είναι ανάπτυξη;
Το περιεχόμενο και το αντίκτυπο που θα έχει για την κοινωνία και την απασχόληση είναι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει. Έτσι, κοιτάμε άλλους δείκτες όπως το ύψος των επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή είναι το ύψος των επενδύσεων πάνω από την Υεμένη και εκεί γίνεται πόλεμος.
Είμαστε σαν την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι. Αν αφαιρέσουμε τον δείκτη των επενδύσεων, τα ακίνητα και τις λεγόμενες εκποιήσεις που και αυτές εμφανίζονται ως επενδύσεις στο δείκτη θα πέσουμε κάτω από την Υεμένη.
Οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί οι επενδυτές δεν πάνε ούτε στις χώρες αυτές. Δεν πάνε γιατί η οικονομία είναι ασταθής και η κοινωνία τους έχει καταρρεύσει. Η μεσομακροπρόθεσμη εκτίμηση δεν είναι δυνατή και θα ρισκάρει ένας επενδυτής.
Αντικειμενικά η Ελλάδα κινείται σε κινούμενη άμμο από άποψη κοινωνίας και οικονομίας και στη χώρα μας κυβερνά το οργανωμένο έγκλημα. Ο πολίτης δε δεν μπορεί να προσφύγει πουθενά και να βρει το δίκιο του. Εδώ, έχουμε μια προαγωγή και πλέον κυβερνά τον τόπο το white collar (τα εγκλήματα του λευκού κολάρου) που λένε οι Αμερικανοί καταληστεύοντας τον κόσμο.
Για παράδειγμα όταν έγινε η μεγάλη κρίση το 1987 στις ΗΠΑ όπου κατέρρευσαν οι αποταμιευτικές τράπεζες βγήκε η ρήση: “Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κλέψεις μια τράπεζα”. Η απάντηση είναι να σου ανήκει αυτή η τράπεζα. Στην Ελλάδα πήγαμε ένα βήμα παραπάνω. Αν σου ανήκει η τράπεζα όχι μόνο μπορείς να την κλέψεις αλλά και όλον τον κόσμο αρκεί να έχεις την κυβέρνηση με το μέρος σου. Αυτό συμβαίνει σήμερα.
Στις μέρες μας πάρα πολλοί δανειολήπτες παραλαμβάνουν χαρτιά από τα φανς (εταιρίες ειδικού σκοπού) που πουλήθηκαν τα δάνειά τους και μετέφεραν τα προσωπικά τους δεδομένα στο εξωτερικό αποτελώντας κακούργημα.
Το ΕΠΑΜ συμμετέχει σε διάφορες αγωγές προσπαθώντας να προασπίσουμε κάποιους δανειολήπτες.
Επιστολές λαμβάνουν και άνθρωποι που δε χρωστάνε ακόμη και αν δεν έχουν δάνειο γιατί πριν κάποια χρόνια είχαν πάρει δάνειο που το εξόφλησαν. Παρόλα αυτά οι τράπεζες δεν έχουν δώσει εξοφλητικά των δανείων και έτσι πωλούνται και τα κλεισμένα δάνεια στις εταιρείες ειδικού σκοπού.
Η εταιρία ειδικού σκοπού που τα έχει  πάρει είναι θυγατρική της τράπεζας στο εξωτερικό και έχει φτιαχτεί εσωτερικά από την τράπεζα για φορολογικούς λόγους και λόγους απιστίας των ανώτερων τραπεζικών στελεχών προς την τράπεζα και κυρίως τους πελάτες της. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ειδική επιτροπή νέα αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου περί απιστίας όπου αν εγώ ως δανειολήπτης είμαι θύμα απιστίας από ανώτερο τραπεζικό στέλεχος ο μόνος που μπορεί να κινηθεί εναντίον του τραπεζικού συστήματος είναι μόνο η τράπεζα”.
Στο ερώτημα γιατί τον κ. Καζάκη δεν τον ικανοποιούν οι “ανακουφιστικές ασπιρίνες” του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων ο ίδιος είπε: “Οι μειώσεις έχουν ξαναγίνει και επί Σαμαρά στο ΦΠΑ και επί Τσίπρα. Ο Σαραράς τότε είχε κάνει μεγαλύτερες μειώσεις και το 2016 είχε αυξήσει ο Τσίπρας. Προσπάθησε να τις μειώσει πάλι ο ίδιος ο Τσίπρας. Δεν το έκανε ο Μητσοτάκης και κλαίγεται γιατί δεν το έκανε.Όταν ο προϋπολογισμός σε καλεί να πάρεις πάνω από 4 δισ. καινούργια έσοδα από την κοινωνία δεν είναι μείωση αλλά αύξηση φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ χρωστάνε 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι  86 δισ. που σημαίνει ανά φορολογούμενο 20.000€.Το ποσό θα αυξηθεί καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος.
Από τη στιγμή που προϋπολογίζει η κυβέρνηση επιπλέον φόρους σημαίνει πως θα πάρει φόρους από το υποζύγιο. Το φορολογικό χρέος δεν επιτρέπει ορθολογική φορολογική πολιτική ακόμη και αν επιτρεπόταν από τους ξένους δανειστές.
Όταν μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο το χρέος μας ήταν 310 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ ήταν το 135% του εθνικού προϊόντος. Σήμερα χρωστάμε 352 με 356 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ είναι 200%. Σήμερα έχουμε ξεπουλήσει όλη τη χώρα και έχουμε παραδώσει τα “κλειδιά” στους δανειστές. Έχουν την ΑΔΑΕ και το υπερταμείο. Έχουν τη δυνατότητα να εκποιήσουν ακόμη και τα χωρικά ύδατα της χώρας. Το υπερταμείο έχει δυνατότητα να έχει τα πάντα όσον αφορά στα υλικά και άυλα. Ανήκει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση αποτελώντας αντισυμβαλλόμενο μέρος με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η σύμβαση είναι διεθνής και δεν ισχύει καμία νομοθεσία του κράτους. Ο Τσακαλώτος έλεγε ψέματα ότι πήραμε πίσω τα μνημεία μας διότι η σύμβαση προβλέπει να τα δώσει όλα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη σε καμία σύμβαση ώστε να προστατευτούν κάποια περιουσιακά στοιχεία.
Εάν έρθει ο εκπρόσωπος της ΑΔΑΕ  και κλείσει ένα μαγαζί για 48 ώρες όπως έγινε σε κάποια μαγαζιά στη Μύκονο το καλοκαίρι ποια είναι τα ένδικα μέσα που έχει κάποιος για να γλυτώσει το στραπάτσο του 48ωρου . Εάν έρθει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΔΑΕ ότι έχεις 100.000 ευρώ υποχρέωση όταν το εισόδημά σου είναι 20-30.000 ευρώ πού μπορείς να καταφύγεις εναντίον της ΑΔΑΕ. Εντός 30 ημερών σε δικαστήριο μόνο αφού πρώτα καταβάλλεις το μισό της οφειλής που σου ζητάνε. Γι΄αυτό λέω πως μας κυβερνά το οργανωμένο έγκλημα.
Έχουμε διεφθαρμένους και υποτακτικούς πολιτικούς. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί για όσους μας στραγγάλισαν και μας σταύρωσαν με τα  μνημόνια και θα εξελιχθεί ένα κουβάρι που θα φανεί η τρομακτική ποινική ευθύνη που είχαν οι πολιτικοί μας για την τραγωδία που ζούμε εδώ και 10 χρόνια”.
Στο ερώτημα αν λόγω οικονομικής εξαθλίωσης δούμε φαινόμενα στα εθνικά μας θέματα ο κος Καζάκης είπε: “Το θεωρώ δεδομένο. Από το 2014 το έχω πει και θα έχουμε γεωπολιτικό μνημόνιο με περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και μετατροπή των ζωνών της χώρας σε γκριζαρισμένες ζώνες προς όφελος ξένων δυνάμεων”.
Αναφορικά με το ερώτημα του Γ. Τράγκα για άνοιγμα της Ελλάδας στην Κίνα είπε ο κος. Καζάκης: “Δεν έχουμε ανάλογο άνοιγμα. Απλά η κυβέρνηση συζητάει την επέκταση των μεριδίων στο λιμάνι του Πειραιά και ευρύτερα.Πώς γίνεται ερώτημα για την αγορά λιμανιού όταν η Κίνα βρίσκεται να αγοράζει ολόκληρο το χρέος της Κένυας και να το αποπληρώνει στη Δύση. Η μόνιμη απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι εγώ τι θα κερδίσω ως κόμμα. Αυτό φυσικά δε γίνεται φανερά γι΄αυτό και οι συμφωνίες είναι ξετσίπωτες. Δεν είναι δυνατόν η Κένυα να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση από την Ελλάδα. Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Κένυα και αυτό οφείλεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας”.
Στο ερώτημα ποιος είναι ο ορίζοντας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κος Καζάκης απάντησε στο Γ. Τράγκα: ” Από τις αρχές του καινούργιου χρόνου θα φανεί το πρόβλημα που θα έχει στην τσέπη ο κάθε πολίτης. Θα εφαρμοστεί νέος προϋπολογισμός με νέες επιβαρύνσεις και αφαιμάξεις. Οι επιβαρύνσεις μεσοσταθμικά έχουν αυξηθεί κατά 10% άρα υπάρχει μείωση στο πραγματικό εισόδημα του μισθωτού. Θα φανεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δανειζόμαστε 752 δισ. σε 9 μήνες και είναι ορισμός της χρεοκοπίας.Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του χρέους και το όφελος των δανειστών γίνεται είτε με κάποια μορφή μνημονίου ή με κατάσταση που συζητούσε ο κος Χαρδούβελης σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή κλπ. Προσπαθούν να εκδώσουν ομόλογα, να απαλείψουν μέρος των χρεωστικών απαιτήσεων για να μη φαίνεται επίσημα ένα νέο μνημόνιο”.
crashonline.gr
 triklopodia.gr