Πέμπτη, Ιανουαρίου 16

Αυτά είναι τα καλύτερα μικρά κατοικίδια ζωάκια για τα παιδιά!

Αυτά είναι τα καλύτερα μικρά κατοικίδια ζωάκια για τα παιδιά!
Τα παιδιά μπορεί να λατρεύουν τους σκύλους, ωστόσο υπάρχουν και άλλα κατοικίδια τα οποία θα μπορούσες επιλέξεις, χωρίς να απαιτούν πολύ φροντίδα και προσοχή.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή μικρά κατοικίδια ζώα, όπως τα χάμστερ και τα ινδικά χοιρίδια, μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν ως προς τις ανάγκες και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά.

Για να πάρεις τη σωστή απόφαση, μελέτησε τις παρακάτω επιλογές – κάποιες παραδοσιακές και κάποιες ασυνήθιστες – και να έχεις κατά νου ότι το καθένα έχει μοναδικές ανάγκες και χαρακτηριστικά.
Hamster
Αυτό το συνηθισμένο μικρό κατοικίδιο ζώο είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί ακόμη και να εκπαιδευτεί για να χρησιμοποιεί άμμο. Τα χάμστερ μπορεί να είναι αρκετά ευκίνητα και μερικές μικρόσωμες φυλές μπορεί να είναι αρκετά επιθετικές. Συνίσταται να προτιμάμε κάποια πιο μεγαλόσωμη φυλή, όπως το συριακό χάμστερ, το οποίο είναι πιο εύκολο να το πιάσεις.

Ένα χάμστερ θα πρέπει να “κατοικεί” σε ευρύχωρο κλουβί , με σήραγγες και φωλιές για ύπνο
και εύκολο στον καθαρισμό . Ένα χάμστερ θα επιβιώσει περίπου τρία χρόνια. Τα τρία χρόνια είναι αρκετό διάστημα για να δεθεί ένα μικρό παιδί με ένα κατοικίδιο. Οπότε θα ήταν καλό να το σκεφτείς και πως θα διαχειριστείς την απώλεια του.
Ινδικά χοιρίδια
Τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα χάμστερ, όμως η συμπεριφορά τους είναι πολύ διαφορετική. Αυτά τα τρωκτικά είναι πιο ήπια και σπάνια δαγκώνουν. Είναι πιο κοινωνικά και τα μικρά παιδιά μπορούν αν θέλουν να παίζουν μαζί τους. Αυτά τα χαδιάρικα πλάσματα είναι ιδανικά για ένα παιδί που μόλις μαθαίνει να αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – περίπου πέντε έως επτά έτη – από τα χάμστερ και απαιτούν περισσότερο χρόνο και φροντίδα, λόγω της μεγαλύτερης όρεξής τους για σανό και λαχανικά. Η μεγάλη τους όρεξη όμως τα κάνει να παράγουν περισσότερες ακαθαρσίες σε σχέση με άλλα μικρά θηλαστικά, οπότε ίσως χρειαστεί να καθαρίζεις το κλουβί τους πιο συχνά!
Κουνέλια

Αυτά τα δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι καλά για τα μικρά παιδιά όσο υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα. Όπως και τα ινδικά χοιρίδια, έτσι και τα κουνέλια είναι κατάλληλα για τα μικρότερα παιδιά, επειδή έχουν συνήθως μια πολύ ήπια και κοινωνική φύση. Μπορεί να ζήσουν 8-12 χρόνια και να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν άμμο. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί η υγεία και η ευτυχία του ζώου: σανό, σφαιρίδια για κουνέλι και λαχανικά. Οι μεγαλόσωμες φυλές συνίσταται να στειρώνονται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιθετικότητα αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.
Chinchillas
Tα chinchillas είναι μια πιο εξωτική επιλογή για τα παιδιά που θέλουν κυρίως να παρακολουθούν αυτά που κάνει το κατοικίδιο ζώο τους, αντί να έχουν άμεση αλληλεπίδραση με αυτό. Παρόλο που είναι ήπια, τα τσιντσιλά μπορεί να είναι πολύ ευκίνητα και γρήγορα. Χρειάζονται μια διατροφή από σφαιρίδια για τσιντσιλά και σανό καθώς και λαχανικά. Σε αντίθεση με άλλα μικρά θηλαστικά, τα τσιντσιλά πρέπει να πλένονται με ένα λουτρό σκόνης αντί για υδατόλουτρο. Θα πρέπει να αγοράσεις σκόνη (ειδικά σχεδιασμένη για να μιμηθεί τη σκόνη στο μητρικό τους περιβάλλον) και να την τοποθετήσεις σε ένα ανθεκτικό μπολ ή βαθύ πιάτο. Ένα τσιντσιλά χρειάζεται λουτρό σκόνης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδο, ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Με διάρκεια ζωής από 12 έως 15 έτη, τα τσιντσιλά έχουν την τάση να ζουν πολύ περισσότερο από τα ινδικά χοιρίδια και από άλλα τρωκτικά.

Σκαντζόχοιροι
Αυτά τα ακανθώδη θηλαστικά μπορεί να μην πιάνονται, αλλά είναι χαριτωμένα και φιλικά. Ζουν από πέντε έως επτά έτη. Μπορούν όμως να καταλήξουν πολυέξοδα. Οι σκαντζόχοιροι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας από ότι άλλα μικρά κατοικίδια ζώα. Οι σκαντζόχοιροι απαιτούν επίσης μια ειδική διατροφή που περιέχει λαχανικά και τροφή με πρωτεΐνες επειδή είναι παμφάγα. Μερικές φορές οι γατοτροφές μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσει τους, αλλά πάντα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου.
Πηγή: govastileto.gr