Τρίτη, Ιανουαρίου 21

«Αδέσποτα βιώνουν το κρύο με τον χειρότερο τρόπο»: Οι συμβουλές του ειδικού μπορεί να σώσουν ζωές



Κάποιες φορές αρκεί μια πολύ απλή χειρονομία των 5 λεπτών για να σωθεί μία ζωή. Αυτές τις μέρες τα αδέσποτα της γειτονιάς μάς χρειάζονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, για να επιβιώσουν από το κρύο και το χιόνι. Πώς θα τα βοηθήσουμε; Ακολουθώντας τις συμβουλές που ανέβασε ένας συμπεριφοριολόγος κτηνίατρος, ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, στη σελίδα του στο Facebook:

«Eπειδή το κρύο και το χιόνι δεν το βλέπουν όλοι έξω από το παράθυρο του σπιτιού τους, αλλά αναγκάζονται να το βιώσουν με τον χειρότερο τρόπο.
»1) Προσφέρουμε επιπλέον φαγητό στους σκύλους και τις γάτες της γειτονιάς μας. Το φαγητό είναι ενέργεια η οποία βοηθάει στη θερμορύθμιση.
»2) Χτυπάμε το καπό του αυτοκινήτου μας πριν βάλουμε μπρος. Πολλές γάτες ψάχνουν καταφύγιο στη ζέστη της μηχανής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όταν το αυτοκίνητο μπει σε λειτουργία.
»3) Προσφέρουμε μια ζεστή γωνιά στο σπίτι μας σε κάποιον σκύλο ή γάτα της γειτονιάς μας, ακόμα και αν είναι στην είσοδο ή στο υπόγειο της πολυκατοικίας μας.
»4) Φτιάχνουμε ένα προσωρινό καταφύγιο για τις γάτες και τους σκύλους της γειτονιάς μας. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο ή καλύπτουμε εξωτερικά ένα χαρτόκουτο με σακούλες σκουπιδιών έτσι ώστε να μη βραχεί ή το τοποθετούμε σε ένα στεγανό μέρος (κάποιοι χρησιμοποιούν φορητά ψυγεία camping, τα οποία είναι ιδανικά). Καλύπτουμε το εσωτερικό του με φελιζόλ και προσθέτουμε άχυρο (πουλάνε στα pet shop για κουνέλια και ινδικά χοιρίδια). Κάνουμε μια τρύπα έτσι ώστε να χωράει να μπει η γάτα ή ο σκύλος που θέλουμε.
»5) Aν έχουμε κάποιο αδιάβροχο και ζεστό ρούχο για τον σκύλο μας, σίγουρα ο σκύλος στο δρόμο θα το χρειαστεί περισσότερο. Του το δανείζουμε για όσο χρειάζεται.
»Λίγες μέρες είναι θα περάσουν ας βάλουμε και εμείς ένα χεράκι για να είμαστε όλοι σώοι και αβλαβείς όταν περάσουν.
Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος. Πανευρωπαϊκά Αναγνωρισμένος Ειδικός Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, 21 1800 1111, www.behaviour.gr»
Δείτε την ανάρτηση:
[womantoc.gr]
newside.gr/