Τρίτη, Ιανουαρίου 7

Eπανεκλογή Παυλόπουλου σημαίνει Οικουμενική κυβέρνηση και απώλεια της εξουσίας για τον Κυριάκο

Τι σχεδιάζουν τα συμφέροντα ενόψει παγκόσμιας καταιγίδας και εθνικής κρίσης
Μόλις έχει συμπληρωθεί μισός χρόνος εξουσίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα σύννεφα εντός και εκτός της χώρας πυκνώνουν.
Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ισχυρά συμφέροντα πιέζουν τον Ελληνα πρωθυπουργό για την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου-ένα αποδεδειγμένα-φίλα προσκείμενο στον Σύριζα και τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την Ιόλη Πιερίδη

Η πιο εντυπωσιακή και απρόσμενη είναι η στήριξη Μαρινάκη αλλά και η κωλοτούμπα Τσίπρα που έφερε κοντά τους 3 άνδρες. Μαρινάκης, Τσίπρας και Παυλόπουλος (με την προσθήκη της Ντόρας), πιέζουν ασφυκτικά τον Κυριάκο ο οποίος αποδεδειγμένα βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και δύσκολα θα υποκύψει ανανεώνοντας τη θητεία ενός προέδρου που καταψήφισε σαν βουλευτής.
Το επιχείρημα ότι ο Παυλόπουλος μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο δεν ισχύει καθότι ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει τον Ελληνα πρόεδρο εκεί που δεν πιάνει φως, τα δε τηλέφωνα που έκανε ο σημερινός ΠτΔ είναι σε κάτι τύπους σαν τον Μοσκοβισί για να στηρίξουν πάση θυσία τον Τσίπρα και τον Σύριζα και στους δημοσκόπους για να μην εμφανίζουν μεγάλες υπέρ της ΝΔ διαφορές.
Εάν ο Μητσοτάκης στηρίξει Παυλόπουλο θα οδηγηθεί βίαια και χωρίς να το καταλάβει σε Οικουμενική κυβέρνηση και στο τέλος θα του ξυρίσουν και το μουστάκι που δεν έχει σαν τον Φαίδωνα Γεωργίτση στις Θαλασσιές τις χάντρες.

Σ΄αυτή τη συγκυρία ο Κυριάκος θα χρειαστεί την αμέριστη στήριξη της Μαρέβας που είναι ο φύλακας-αγγελός του απέναντι στις πάσης φύσεως ραδιουργίες.
Η Μαρέβα σε καμμία περίπτωση δεν θα έδινε το o.k. για την επανεκλογή του “πελατειακού” Παυλόπουλου.
Οπως αντιλαμβάνεστε η πρωτοφανής εγχώρια και διαχρονική σύγκρουση συμφερόντων σε συνδυασμό με τον σκληροτράχηλο Τραμπ-τον Εκτελεστή από τον Ουρανό-, τον ύπουλο Πούτιν και τον Σουλτάνο Ερντογάν αποτελούν ένα εκρκτικό κοκτέηλ που απαιτεί σιδερένια αντοχή από τον Κυριάκο για να επιβιώσει σαν πρωθυπουργός τουλάχιστο 2 χρόνια.
Κάποιοι μάλιστα ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν προς όφελός τους ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με τη Τουρκία.

Ο  Αντώνης Σαμαράς για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας ιδιανικός Πρόεδρος Δημοκρατίας σε βίαιους καιρούς και με την εθνική ανεξαρτησία Ελλάδας και Κύπρου να δέχεται διαρκείς απειλές.
«Οταν εγώ στήριζα τον Κυριάκο για την αρχηγία, κάποιοι άλλοι επεδίωκαν την έμμεση παλινόρθωση του καραμανλισμού. Και όταν εγώ πάλευα για να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, κάποιοι ενθάρρυναν διώξεις πολιτικών αντιπάλων τους, στηρίζοντας τη σκευωρία των Τσιπροκαμμένων».
Αυτό δηλώνει ο Σαμαράς. Τώρα εάν για κάτι μπορείς να επικρίνεις τον σημερινό πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι υπουργοί σε κομβικά υπουργεία όπως ο Βρούτσης, ο Σταικούρας και ο Χατζηδάκης εμφανίζονται άτολμοι για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Την ίδια στιγμή όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά (ΚΤΚ), προειδοποιεί για την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα του 2020!
Όταν οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους είναι κάτι σοβαρό. Όταν όμως προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά (ΚΤΚ), της χώρας που διαθέτει μία από τις ισχυρότερες και πλέον υγιείς οικονομίες στην τρέχουσα συγκυρία, τότε κανείς δεν μπορεί να κοιτάζει αλλού.
Σε δύο πρόσφατες ομιλίες τους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά (ΚΤΚ) Στέφεν Πόλοτζ και η αντιπρόεδρος Κάρολιν Γουίλκινς, που αφορούσαν την τρέχουσα διεθνή οικονομική συγκυρία, περιγράφουν τις συνθήκες που οδηγούν στην “τέλεια καταιγίδα”, όπως την αποκαλούν.
Αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τα δύο ανώτατα διοικητικά στελέχη της ΚΤΚ, από τον εκρηκτικό συνδυασμό της οικονομικής επιβράδυνσης διεθνώς με το αυξημένο σε πρωτοφανή επίπεδα χρέος (δημόσιο και κυρίως ιδιωτικό).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται και έχουν την εγκυρότητα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της “ΚΤΚ”, το παγκόσμιο χρέος μέσα στη δεκαετία 2010-2020 έχει αυξηθεί κατακόρυφα και έχει φτάσει να υπερβαίνει τρεις φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Ιδιαίτερα το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον η οικονομία –όπως φαίνεται ήδη– οδηγείται σε οικονομική επιβράδυνση, θα είναι ολοένα και περισσότερο δύσκολο να αποπληρωθεί και αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Αυτό οφείλεται επιπλέον και στο γεγονός, όπως επισημαίνουν τα στοιχεία της ΚΤΚ, ότι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους συνοδεύεται από μία σοβαρή επιδείνωση της ποιότητάς του.
Σημειώνεται δε ότι το 50% του εταιρικού χρέους στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης είναι διαβάθμισης ΒΒΒ, ήτοι το τελευταίο σκαλοπάτι πιστοληπτικής αξιοπιστίας πριν αυτή χαρακτηρισθεί ως “non investment grade” (“σκουπίδι”). Πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική επιβράδυνση θα “σπρώξει” αυτόν τον όγκο χρέους κάτω από τη βαθμίδα αυτή με συνέπεια βίαιες κινήσεις ρευστοποίησης και χρεοκοπίες.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις αναδυόμενες αγορές στις οποίες το ιδιωτικό χρέος, κυρίως το εταιρικό, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τα 2/3 του χρέους αυτού με επίφοβη διαβάθμιση βρίσκονται στην Κίνα.
Χαρακτηριστικό του κατεπείγοντος της κατάστασης είναι ότι το Πεκίνο την πρώτη ημέρα του 2020 ανακοίνωσε την παροχή ενός τεράστιου ποσού που ξεπερνά τα 115 δισ. δολ. για την “κάλυψη” των αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους των επιχειρήσεων.
Πάνω σ’ αυτή την παγκόσμια “φούσκα” χρέους οι επιχειρήσεις… εκδίδουν νέο χρέος με την μορφή των τιτλοποιήσεων. Κάτι σαν τα “σύνθετα ομόλογα” του 2006-2008 στα οποία οι επενδυτικές τράπεζες “πακετάριζαν” χρέη υψηλής και… χαμηλής διαβάθμισης και τα οποία πουλούσαν στις αγορές με νέα διαβάθμιση, στο εσωτερικό της οποίας “δούλευαν” τα περιβόητα subprime loans που διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ παγκοσμίως υπάρχουν 700 δισ. δολ. σε τέτοια τιτλοποιημένα δάνεια τα οποία και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Στο σημείο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την ελληνική ιδιαιτερότητα που θα βγει στις αγορές φέτος μέσω των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”.
Οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα εκδώσουν ομόλογα με βάση τριών ειδών “κόκκινα” δάνεια, εκείνα που αναμένεται να εξυπηρετηθούν και για τα οποία θα υπάρχει εγγύηση Δημοσίου, εκείνα που κρίνεται ότι θα έχουν προβλήματα να εξυπηρετηθούν και εκείνα που θα είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν. Οι ομολογιακοί τίτλοι που θα εκδοθούν θα βγουν στις αγορές και θα γίνουν αντικείμενο ανάλογης διαχείρισης σε πακέτα “σύνθετων ομολόγων” σαν μέρος της ευρύτερης διεθνούς αγοράς…
Η έκδοση χρέους (εταιρικά ομόλογα) ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις διεθνώς και με τη στήριξη των μηδενικών έως και αρνητικών επιτοκίων έχει επιτρέψει την επιβίωση επιχειρήσεων οι οποίες σε συνθήκες φυσιολογικού κόστους του χρήματος (επιτοκίων) δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Ο όγκος των επιχειρήσεων-“ζόμπι” είναι τεράστιος και στα 4 σημεία του ορίζοντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη πράξη της κινεζικής κεντρικής τράπεζας για το 2020 ήταν μία πράξη διάσωσης για τέτοιες επιχειρήσεις με την παροχή 115 δισ. δολ. σε ρευστότητα αναχρηματοδότησης του χρέους τους.
Το εντυπωσιακό στοιχείο εδώ είναι, όπως επισημαίνεται από τα στελέχη της ΚΤΚ, ότι οι επιχειρήσεις-“ζόμπι” δεν επιβιώνουν απλώς, αλλά με τη βοήθεια του περιβάλλοντος μηδενικών επιτοκίων συνεχίζουν να εκδίδουν και να πολλαπλασιάζουν το χρέος τους…
Αυτά είναι τα “συστατικά” της “τέλειας καταιγίδας” σύμφωνα με τους επιτελείς της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά.

/kourdistoportocali.com