Παρασκευή, Ιανουαρίου 3

ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΗ AΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ. ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ. ΘΕΛΕΙ ΑΙΜΑ Ο ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΑ ΤΟΝ EASTMED. ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ «ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

kasem-sulejmani
Το πετρέλαιο έκανε άλμα κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που διέταξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και που σκότωσε τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό στο Ιράκ. Η επίθεση αναζωμυρώνει το φόβο σύγκρουσης στην πιο σημαντική περιοχή παραγωγής αργού στον κόσμο.

Οι ασιατικές αγορές είχαν ταραχώδες άνοιγμα και ασυνήθιστα ψηλούς τζίρους, καθώς η σοβαρότητα της επίθεσης κλόνισε τους επενδυτές σε όλο τον πλανήτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έκαναν άλμα μεγαλύτερο του 4% σε επίπεδα που είχαν επαναληφθεί μόνο μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας το Σεπτέμβριο. Η αμερικανική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης σκότωσε τον Κασίμ Σολειμανί, τον Ιρανό επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης της Επαναστατικής Φρουράς.
Αν και δεν χτυπήθηκαν επηρεάστηκαν εγκαταστάσεις που επηρρεάουν παραγωγή ή διακίνηση πετρελαίου, η δολοφονία ενός από τους πιο ισχυρούς στρατηγούς του Ιράν είναι μια πρόκληση που κλιμακώνει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους μιας ένοπλης αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να εμπλέξει και άλλες χώρες.
Καθώς η εστίαση μετατοπίζεται στο πώς θα αντιδράσει το Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, δεσμεύθηκε ότι «σοβαρά αντίποινα» περιμένουν τους δολοφόνους του Σολεϊμάνι, σύμφωνα με δήλωση.
«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την απλή αιμορραγία της μύτης του Ιράν», δήλωσε σε σημείωμα ο Στίβεν Ίνις, επικεφαλής στρατηγικής στην AxiTrader Ltd. «Αυτή είναι μια επιθετική επίδειξη δύναμης και μια ευθεία πρόκληση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
Οι τιμές στο πετρέλαιο μετά το πρώτο άλμα υποχώρησαν ελαφρώς το μεσημέρι στη Σιγκαπούρη, αλλά παρέμειναν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο. Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου για το διακανονισμό του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,12 δολ. ή 3,2%, στα 68,37 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 1:25 μ.μ. Ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα είχε κάνει άλμα έως 4,4% στα 69,16 δολάρια το βαρέλι.
Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου Intermediate West Texas για παράδοση το Φεβρουάριο έκανε άλμα 3,1%, στα $ 63,07 το βαρέλι. Νωρίτερα είχε και αυτό κάνει άλμα κατά 4,4% στα $ 63,84, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου μέχρι το υψηλότερο από τον Μάιο. Ο συνολικός όγκος για Brent και WTI ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 30 ημερών.
Η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης πυροδοτήθηκε όταν μια ιρακινή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθούν για τις θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας καθώς και τα ξένα δεξαμενόπλοια εντός και γύρω από τον Περσικό Κόλπο αποτέλεσαν στόχο πολλών επιθέσεων κατά το παρελθόν έτος – μια περιοχή που περιλαμβάνει τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ.
Bloomberg
 makeleio.gr