Παρασκευή, Φεβρουαρίου 7

10 μύθοι για τις δίαιτες του διαβήτη


«Δίαιτα για τον διαβήτη». Στο άκουσμα αυτών των λέξεων μπορεί κανείς να αισθανθεί απελπισία και άγχος. Μια σειρά από μύθους γύρω από το διαβήτη βάζει τους ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο. Ομως, τα πράγματα είναι αρκετά απλά.Ισως τις έχετε πει κι εσείς ή έχετε ακούσει αυτές τις φράσεις:
* Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη.

* Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες σχετικά με την επιλογή τροφίμων που είναι κατάλληλα σε μια διατροφή για τον διαβήτη.
* Θα πρέπει να εγκαταλείψει κανείς όλα τα αγαπημένα του φαγητά όταν βρίσκεται σε διατροφή για το διαβήτη.
Οι τρεις αυτές καταστάσεις είναι απλά μύθοι. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε αυτούς αλλά και σε άλλους μύθους για να πληροφορηθείτε σωστά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον διαβήτη και τη διατροφή.
Μύθος 1: Οποιος καταναλώνει πολλή ζάχαρη κινδυνεύει να γίνει διαβητικός
Πώς γίνεται κανείς διαβητικός; Τα αίτια δεν είναι απόλυτα κατανοητά. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη. Ο διαβήτης αρχίζει όταν κάτι διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού μας να μετατρέψει το φαγητό που τρώμε σε ενέργεια. Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν έχουμε διαβήτη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου το εξής: Το σώμα διασπά μεγάλο μέρος των τροφών σε γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου που είναι απαραίτητο για να δίνει ενέργεια στα κύτταρα. Μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη και παράγεται στο πάγκρεας βοηθά τα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη ως καύσιμο.
Οι πιο κοινοί τύποι διαβήτη είναι οι εξής:
Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Χωρίς την ινσουλίνη η ζάχαρη συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη για να τους βοηθήσει να στείλουν τη ζάχαρη στα κύτταρα. Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως ξεκινά στη νεανική ηλικία ή στην παιδική. Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να συμβεί όταν κάτι πάει στραβά με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά, ή και τα δύο. Το υπερβολικό βάρος καθιστά την πιθανότητα πρόκλησης διαβήτη τύπου 2 πιο έντονη. Μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας.
Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ορισμένων γυναικών. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη εμποδίζουν την ινσουλίνη να λειτουργεί σωστά. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης συνήθως χρειάζεται να πάρουν ινσουλίνη. Η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μετά τη γέννηση του παιδιού.
Μύθος 2: Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες σε μια διατροφή διαβήτη
Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας. Αλλά η γενική αρχή είναι απλή: Ακολουθώντας μια «δίαιτα διαβήτη» σημαίνει ότι θα επιλέξετε τα φαγητά που θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις δραστηριότητές σας και τα φάρμακα ώστε να κρατήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσιολογικά.
Θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές σε ό, τι τρώτε τώρα; Πιθανώς. Αλλά ίσως η αλλαγή που θα πρέπει να κάνετε, να μην είναι τόσο μεγάλη όσο περιμένετε.
Μύθος 3: Οι υδατάνθρακες είναι κακοί για το διαβήτη
Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες είναι καλοί  για το διαβήτη. Θα αποτελέσουν το θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής διαβήτη – ή οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής. Οι υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτός είναι ο λόγος που καλείστε να παρακολουθείτε πόσους υδατάνθρακες τρώτε όταν ακολουθείτε μια διαβητική δίαιτα.
Ωστόσο, οι υδατάνθρακες περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες. Ετσι, μία συμβουλή για τη διαβητική δίαιτα είναι να επιλέξετε εκείνους τους υδατάνθρακες που έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ψωμί και αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, καθώς και πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά. Ισως είναι ευκολότερο να επιλέξετε τους κατάλληλους υδατάνθρακες αν προηγηθεί ένα ραντεβού με έναν διαιτολόγο.
Μύθος 4: Η πρωτεΐνη είναι καλύτερη από τους υδατάνθρακες
Επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα, αν έχετε διαβήτη, μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες και να τους αντικαταστήσετε με περισσότερη πρωτεϊνη. Ομως, πάρα πολλή πρωτεϊνη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τα άτομα που έχουν διαβήτη.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, μπορεί να είναι γεμάτα με κορεσμένο λίπος. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των λιπών αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Σε μια διαβητική δίαιτα, η πρωτεΐνη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου το 15% με 20% των συνολικών θερμίδων που τρώτε κάθε μέρα.
Μύθος 5: Μπορείτε να ρυθμίσετε τα φάρμακά σας για να σας «καλύπτουν»
Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη για το διαβήτη σας, μπορείτε να μάθετε πώς να ρυθμίσετε την ποσότητα και το είδος που παίρνετε για να ταιριάζει με την ποσότητα του φαγητού που τρώτε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε και στη συνέχεια απλά να χρησιμοποιήσετε περισσότερα φάρμακα για να σταθεροποιήσετε το σάκχαρό σας.
Εάν χρησιμοποιείτε άλλα είδη φαρμάκων διαβήτη, μην προσπαθήσετε να προσαρμόσετε τη δόση σας για να ταιριάζει με διαφορετικά επίπεδα υδατανθράκων στα γεύματά σας, εκτός εάν έχετε πάρει οδηγίες από το γιατρό σας. Τα περισσότερα φάρμακα για διαβήτη λειτουργούν καλύτερα όταν ακολουθείτε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού σας.
Μύθος 6: Θα πρέπει να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας φαγητά
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας φαγητά σε μια διατροφή διαβήτη. Αντ ‘αυτού:
* Αλλάξτε τον τρόπο που παρασκευάζετε τα αγαπημένα σας φαγητά.
* Αλλάξτε τα τρόφιμα που τρώτε συνήθως μαζί με τα αγαπημένα σας φαγητά.
* Μειώστε το μέγεθος της μερίδας των αγαπημένων σας φαγητών.
* Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας φαγητά ως ανταμοιβή για το γεγονός ότι τηρείτε το πλάνο της διαβητικής σας δίαιτας.
Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να συμπεριλάβετε τα αγαπημένα σας  φαγητά στα διαβητικά σας γεύματα.
Μύθος 7: Θα πρέπει να εγκαταλείψετε τα επιδόρπια
Δεν είναι αλήθεια! Μπορείτε να αναπτύξετε πολλές στρατηγικές για την ένταξη του επιδόρπιου σε μια διατροφή διαβήτη. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:
* Χρησιμοποιείστε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στα επιδόρπια.
* Περικόψτε την ποσότητα του επιδόρπιου. Για παράδειγμα, αντί για δύο μπάλες παγωτού, φάτε μία. Ακόμα μπορείτε να μοιραστείτε το επιδόρπιο με έναν φίλο.
* Χρησιμοποιήστε τα επιδόρπια ως περιστασιακή ανταμοιβή για την παρακολούθηση του διαβητικού προγράμματος διατροφής σας.
* Κάντε τα επιδόρπια πιο θρεπτικά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και φυτικά έλαια κατά την προετοιμασία του επιδόρπιου. Πολλές φορές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη από όσο απαιτεί μια συνταγή χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση ή τη συνοχή.
* Διευρύνετε τους ορίζοντές σας όσον αφορά το επιδόρπιο. Αντί για παγωτό, πίτες ή κέικ, δοκιμάστε φρούτα, ένα ολικής αλέσεως πλιγούρι βρώμης με σταφίδες,  μπισκότο, ή γιαούρτι.
Μύθος 8: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι επικίνδυνες
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιο γλυκές από το αντίστοιχο ποσό της ζάχαρης, έτσι ώστε να χρειαστείτε λιγότερες για να πάρετε την ίδια γλυκύτητα απ’ αυτή που βρίσκετε στην κανονική ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από ό,τι όταν χρησιμοποιείτε τη ζάχαρη.
Οι εγκεκριμένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του διαβήτη είναι οι εξής:
* Σακχαρίνη (Sweet’n Low)
* Ασπαρτάμη (NutraSweet, Equal)
* Ακεσουλφάμη καλίου (Sunett)
* Σουκραλόζη (Splenda)
Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε, ποιες γλυκαντικές ουσίες είναι οι καλύτερες για να χρησιμοποιήσετε στον καφέ, το ψήσιμο, το μαγείρεμα, ή άλλες χρήσεις.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν πρόσφατα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στην έρευνα με τις απόψεις γι’ αυτές να διίστανται. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για να καθορίσει, ποιες γλυκαντικές ουσίες είναι κατάλληλες για σας. Υπάρχουν πιο «φυσικές» γλυκαντικές ουσίες που διατίθενται στην αγορά που μπορεί να σας προσφέρουν καλύτερες επιλογές.
Μύθος 9: Θα πρέπει να τρώτε ειδικά γεύματα για διαβητικούς
Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε «διαβητική δίαιτα». Τα τρόφιμα που είναι υγιή για τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης καλές επιλογές και για την υπόλοιπη οικογένεια. Συνήθως, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προετοιμάσετε ειδικά γεύματα διαβητικούς.
Η διαφορά ανάμεσα σε μια διατροφή διαβήτη και την οικογενειακή «κανονική» διατροφή σας είναι η εξής: Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να παρακολουθείτε ό,τι τρώτε λίγο πιο προσεκτικά. Αυτό περιλαμβάνει το συνολικό ποσό των θερμίδων που καταναλώνετε και τα ποσά και τα είδη των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών που τρώτε.
Μύθος 10: Τα διαιτητικά φαγητά είναι οι καλύτερες επιλογές για το διαβήτη
Επειδή  ένα τρόφιμο είναι χαρακτηρισμένο ως «διαιτητικό τρόφιμο» δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους με διαβήτη. Στην πραγματικότητα, τα «διαιτητικά φαγητά» μπορεί να είναι ακριβά και να είναι τόσο υγιή όσο και τα τρόφιμα που βρίσκονται στα «κανονικά» τμήματα του μανάβικου, ή τα τρόφιμα που έχετε ετοιμάσει για τον εαυτό σας.
Όπως και με κάθε φαγητό που θα επιλέξετε, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για να μάθετε αν τα συστατικά και η ποσότητα των θερμίδων είναι καλές επιλογές για σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για συμβουλές.
Τώρα που γνωρίζετε τα γεγονότα σχετικά με τις διαβητικές δίαιτες, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μάθουν ακόμα περισσότεροι να κάνουν την σωστή επιλογή τροφών. Μαζί με την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι τρώτε ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εντός φυσιολογικών ορίων. Αυτή είναι η καλύτερη δίαιτα διαβήτη από όλες.medinova.gr