Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19

Μπορεί το να φοράμε χειρουργικές μάσκες να σταματήσει την εξάπλωση των ιών;;;;

Woman wearing a surgical mask
Οι χειρουργικές μάσκες είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα σε οποιαδήποτε εστία Ιών…
Η χρήση των χειρουργικών μασκών για την πρόληψη της μόλυνσης απο ιούς, είναι δημοφιλής σε πολλές
χώρες του κόσμου, αλλά κυρίως στην Κίνα κατά τη διάρκεια της σημερινής επιδημίας κοροναϊού, όπου φοριούνται και για την προστασία από τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης.
Οι ιολόγοι είναι σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους κατά των αερομεταφερόμενων ιών.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των μεταδόσεων από το χέρι στο στόμα.
Οι χειρουργικές μάσκες εισήχθησαν για πρώτη φορά στα νοσοκομεία στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά δεν έκαναν τη μετάβαση σε δημόσια χρήση μέχρι την ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης το 1919 που συνέχισε να σκοτώνει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Δρ David Carrington, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News ότι :
«οι συνήθεις χειρουργικές μάσκες για το κοινό δεν είναι αποτελεσματική προστασία από τους ιούς ή τα βακτηρίδια που μεταφέρονται στον αέρα», πολύ χαλαρή, δεν είχε φίλτρο αέρα και άφηνε τα μάτια εκτεθειμένα.
Αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης απο ιό, μέσω της «εκτόξευσης» από ένα φτέρνισμα ή έναν βήχα και να παρέχουν κάποια προστασία έναντι μεταδόσεων από το χέρι σε στόμα.
Μια μελέτη του 2016 από τη Νέα Νότια Ουαλία παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι άγγιξαν τα πρόσωπά τους περίπου 23 φορές την ώρα.
Ο Jonathan Ball, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε:
"Σε μια καλά ελεγχόμενη μελέτη σε νοσοκομειακό περιβάλλον , η μάσκα προσώπου ήταν εξίσου καλή στην πρόληψη της λοίμωξης από τη γρίπη σαν ένα αναπνευστήρα με σκοπό τη χρήση."
Τα αναπνευστήρες, τα οποία τείνουν να διαθέτουν εξειδικευμένο φίλτρο αέρα, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν από δυνητικά επικίνδυνα αερομεταφερόμενα σωματίδια.
"Ωστόσο, όταν μετακομίζετε σε μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητά τους στο γενικό πληθυσμό, τα δεδομένα είναι λιγότερο επιτακτικά - είναι μια μεγάλη πρόκληση να κρατήσουμε μια μάσκα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους", πρόσθεσε ο Prof Ball.
Ο Dr Connor Bamford, του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής Wellcome-Wolfson, στο Queen's University Belfast, δήλωσε ότι "η εφαρμογή απλών μέτρων υγιεινής" ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.
"Καλύπτοντας το στόμα σας, ενώ φτάρνισμα, το πλύσιμο των χεριών σας, και δεν βάζετε τα χέρια σας στο στόμα σας πριν τα πλένετε, θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό του κινδύνου να πιάσει οποιοδήποτε αναπνευστικό ιό», είπε.
§ Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι…
§  Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και τη μύτη σας όπου είναι δυνατόν….
§     Να διατηρήσετε έναν κατάλληλο και υγιεινό τρόπο ζωής
Ο Δρ Τζέικ Ντάνινγκ, επικεφαλής των αναδυόμενων λοιμώξεων και ζωονόσων στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε:
"Παρόλο που υπάρχει η αντίληψη ότι η φθορά των μάσκας προσώπου μπορεί να είναι ευεργετική, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολύ λίγα αποδεικτικά στοιχεία για ευρύτατο όφελος από τη χρήση τους εκτός αυτών των κλινικών ρυθμίσεων . "
Είπε ότι οι μάσκες έπρεπε να φορεθούν σωστά, να αλλάζουν συχνά και να απαλλαγούν από την ασφάλεια αν λειτουργούσαν σωστά.
"Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συμμόρφωση με αυτές τις συνιστώμενες συμπεριφορές μειώνεται με την πάροδο του χρόνου όταν φοράτε μάσκες προσώπου για παρατεταμένες περιόδους", πρόσθεσε.
Οι άνθρωποι θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν στην καλή προσωπική και την υγιεινή των χεριών αν τους απασχολεί, δήλωσε ο Δρ Dunning.
ΣΧΟΛΙΟ : Υπάρχουν οι μάσκες Ν95 και εναλλακτικά οι μάσκες με φίλτρο PP3 ...
Εναλλακτικά η PP3