Σάββατο, Φεβρουαρίου 29

Ακραία προβοκάτσια του Ερντογάν

zougla.gr
Χάρτη με τις διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι παράνομοι μετανάστες για να μεταβούν στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάρτησε στον αραβόφωνο λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

«Ο δρόμος προς  Γαλλία... Ένας ενδεικτικός χάρτης των πιθανών μονοπατιών που οι πρόσφυγες από την Τουρκία μπορούν να πάρουν για να φτάσουν στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές
χώρες», αναφέρει η ανάρτηση

Ως σημεία εξόδου από την Τουρκία παρουσιάζει τέσσερα νησιά του Αιγαίου, τον Έβρο και τη Βουλγαρία.
Ωστόσο η τελική κατάληξη της πορείας, όπως φαίνεται στο χάρτη, είναι το Παρίσι, η Μασσαλία, η Γερμανία, και η Βιέννη.
Δηλαδή οι χώρες- τελικοί αποδέκτες αυτών των ροών, είναι η Γαλλία και η Γερμανία.
Εντύπωση προκαλεί η προειδοποίηση κάτω από τις κίτρινες γραμμές ότι πρόκειται για "άγριο και δύσκολο δρόμο". Προφανώς οι διαδρομές σε τυρκουάζ θεωρούνται "εύκολες"
Εντύπωση προκαλεί η προειδοποίηση κάτω από τις κίτρινες γραμμές ότι πρόκειται για "άγριο και δύσκολο δρόμο". Προφανώς οι διαδρομές σε τυρκουάζ θεωρούνται "εύκολες"

Στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ο χάρτης χαρακτηρίζεται ως «ο δρόμος της αγάπης» που μπορεί να οδηγήσει από το Ιλντίμπ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Όσο για τον δρόμο προς της Ελλάδα το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι διέργεται από τις περιοχές Muğla Bodrum, Aydın Kuşadası, İzmir Çeşme και Balıkesir Ayvalık και καταλήγει σε τέσσερα ελληνικά νησιά.
Ουσιαστικά δίνεται το σύνθημα, όχι μόνο στους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος αλλά και σε όλα τα κυκλώματα διακινητών ανά τον κόσμο, να κατευθύνουν τις ροές  προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η κίνηση είναι μια σαφέστατη απόδειξη των προθέσεων της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να πιεστεί η Ρωσία ώστε να την απεμπλέξει από τη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει στη Συρία.
Καθώς μάλιστα και οι χθεσινές μετακινήσεις  μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα έγιναν με τουρκική «κρατική» στήριξη και χορηγία, δίνεται  το σύνθημα ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά διευκολύνει όσους θέλουν να μετακινηθούν παράνομα προς την Ελλάδα.
Στο ίδιο έργο θεατές και ο Τσαβούσογλου
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεσούτ Τσαβούσογλου έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τις ελληνικές αρχές ότι κάνουν χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψουν την μαζική εισβολή μεταναστών στη χώρα.
Σε ρόλο ενεργού προβοκάτορα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε: «Κοιτάξτε ποιοι μας κάνουν μαθήματα ανθρωπισμού και δημοκρατίας. Αυτοί που χρησιμοποιούν δακρυγόνα εναντίον αθώων ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε παρά τη θέλησή τους αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους συμπαρασταθούμε»
Σε μία ακραία επίδειξη κυνισμού ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαιώνει με αυτά τα λόγια την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος από την Άγκυρα για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους.
Συνειδητά το καθεστώς Ερντογάν εξαπατά τους μετανάστες και πρόσφυγες από όλες τις γωνιές του κόσμου προκειμένου να εκβιάσει τότο τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς όσο και τις ευαίσθητες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους διαδραματίζει ρόλο περιφερειακού προβοκάτορα. Κάποτε στο παρελθόν η Τουρκία διεκδίκισε να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακής δύναμης. Τελικά απέτυχε και στο ένα και κατέληξε μόνον στο άλλο.