Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10

Η άσκηση επιδρά στη μνήμη και τη συγκέντρωση όπως ακριβώς ο καφές, σύμφωνα με έρευνα

Σε μία νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις της καφεΐνης και της άσκησης στην εργασιακή μνήμη και συμπέραναν ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματική για το νου όσο και για το σώμα.
Πόσοι από εμάς χρησιμοποιούν καφεΐνη για να ξυπνήσουμε το πρωί και για να μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην εργασία μας; Κι αν τύχει και δεν καταφέρουμε να πιούμε, όλη μας η μέρα τείνει να αποδεικνύεται αντιπαραγωγική και μάλιστα με αρνητικά συμπτώματα, ακόμα και πονοκέφαλο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), η καφεΐνη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Και είναι αλήθεια ότι η τακτική κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφεΐνης έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Οι έρευνες την έχουν συνδέσει με την μακροχρόνια μνήμη μέχρι και την καταπολέμηση ασθενειών.

Οι παρενέργειες της καφεΐνης

Όσο καλός και να ακούγεται όμως ο καφές, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες που τον συνοδεύουν. Αυτές οι παρενέργειες είναι που ενέπνευσαν και τους επιστήμονες μιας νέας έρευνας στο Western University του Οντάριο στον Καναδά.
Ο Harry Prapavessis, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και της Υγείας μαζί με την ερευνητική του ομάδα συνέκριναν τις επιδράσεις της άσκησης και της καφεΐνης. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν προηγούμενες έρευνες που να εξετάσουν την άσκηση υψηλής έντασης και του καφέ σε σχέση με τις γνωστικές ικανότητες και τα συμπτώματα στέρησης της καφεΐνης.
Παρά τα θετικά στοιχεία της καφεΐνης, τα αρνητικά πολλές φορές υπερέχουν των οφελών. Συμπτώματα που μοιάζουν με του άγχους, όπως τρέμουλο και φυσικά πονοκέφαλος συνδέονται με την συχνή κατανάλωσή της.

Γιατί η διακοπή της κατανάλωσης είναι τόσο δύσκολη;

Το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης είναι μια αναπάντεχη έκπληξη για όσους προσπαθούν να την κόψουν. Ναυτία, κόπωση, ελάχιστη ενέργεια, ευερεθιστότητα, κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.
Μια μετανάλυση ερευνών που εξέτασαν το φαινόμενο βρήκαν ότι το 50% των ατόμων εμφάνιζαν πονοκέφαλο που κρατούσε μέχρι και για 9 μέρες μετά τη διακοπή του καφέ. Το στερητικό σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει επίσης τις γνωστικές λειτουργίες.

Γιατί η άσκηση είναι καλύτερη από τον καφέ

Η εργασιακή μνήμη είναι βασική ικανότητα λειτουργίας του ανθρώπου. Βοηθά στη διαδικασία μάθησης και αποθήκευσης των πληροφοριών. Για να ερευνήσει αυτό το λειτουργικό μέρος της γνωστικής μας λειτουργίας, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ειδικό παιχνίδι με κάρτες.
Οι ομάδες ήταν δύο: η μία ακολουθούσε την συνθήκη του καφέ και η άλλη της άσκησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τόσο η άσκηση όσο και η καφεΐνη προκαλούσαν τα ίδια αποτελέσματα.
Οι βελτιώσεις στην εργασιακή μνήμη των συμμετεχόντων ήταν παρόμοιες μετά από 20 λεπτά άσκησης και μετά από κατανάλωση μιας κούπας καφέ. Αυτά μπορεί να είναι καλά νέα για όσους απολαμβάνουν τακτικά έναν τριπλό εσπρέσο. Όμως, το σημαντικό εύρημα εδώ είναι ότι η άσκηση έχει τα ίδια αποτελέσματα με την καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιδράσεις του καφέ, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με καθημερινή 20λεπτη αναζωογονητική άσκηση.

Πηγές

 https://enallaktikidrasi.com