Τρίτη, Φεβρουαρίου 4

ΤΩΡΑ! ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθούν τα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα (3.2) στη Μόρια.

«Η κωφεύουσα Κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Αναβρασμός επικρατεί στη Λέσβο με τους κατοίκους του νησιού να προγραμματίζουν την Τρίτη (4.2) να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν κάτοικοι του νησιού μετά λαϊκή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Παράλληλα, κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες.
prosfygiko_0.jpg
Ρίψη χημικών και άγριο κυνηγητό
Το hotspot στη Μόρια -χωρητικότητας 3.000 ατόμων- φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 20.000 λαθρομετανάστες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δύο χιλιάδες λαθρομετανάστες πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στην απονομή ασύλου και τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους την Δευτέρα (3.2) οι οποίες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την Αστυνομία.
Μυτιλήνη: Καρέ καρέ η «κάθοδος» των 2.000 μεταναστών - Υποκίνηση εξετάζουν οι Αρχές
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούσαν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία.
Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

 http://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%a4%ce%a9%ce%a1%ce%91-%ce%95%ce%98%ce%9d%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%a3-%ce%9a%ce%99%ce%9d%ce%94%ce%a5%ce%9d%ce%9f%ce%a3-%ce%a0%ce%a1%ce%9f%ce%a7%ce%a9%ce%a1%ce%9f%ce%a5%ce%9d-%ce%a3%ce%95-%ce%9a%ce%91/