Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12

Ο Μαύρος Θάνατος απειλεί πλέον την παγκόσμια οικονομία και τον τουρισμό

Δεσμώτες του ιού
Στην αγορά της Ουχάν πωλούνταν ζωντανές νυχτερίδες για το κρέας τους [VIDEO]

Τρόμος. Ο coronovirus απειλεί πλέον τον παγκόσμιο τουρισμό και τη παγκόσμια οικονομία. Δραματικές σκηνές στη Κίνα καθώς άνδρες της ασφάλειας με λευκές στολές οδηγούν σηκωτούς τους ανθρώπους στα στρατόπεδα θανάτου της καραντίνας.
Σε νοσοκομείο της Γαλλίας νοσηλεύεται ένας 9χρονος Βρετανός,
που βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό. Ο 9χρονος είναι ένας από τους πέντε Βρετανούς πολίτες που βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό κατά τις διακοπές τους στις γαλλικές Άλπεις. Ακόμα έξι Βρετανοί πολίτες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Γαλλίας, σε Λιόν, Γκρενόμπλ και Σεντ Ετιέν και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί, αν έχουν νοσήσει από τον θανατηφόρο ιό, που για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε σε ασθενείς στην κινεζική πόλη Ουχάν.
Οι έντεκα Βρετανοί είχαν επισκεφθεί τις γαλλικές Άλπεις για να κάνουν σκι και διέμεναν σε δύο διαμερίσματα σε σαλέ, στο χειμερινό θέρετρο Λε Κονταμίν-Μονζουά της Άνω Σαβοΐας, όταν τους επισκέφθηκε ένας συμπατριώτης τους, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Σιγκαπούρη και όταν επέστρεψε στη Βρετανία στα τέλη Ιανουαρίου διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζίν, δήλωσε πως κανένας από τους Βρετανούς τουρίστες «δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση» ενώ ο Ζαν Ιβ Γκραλ, επικεφαλής των τοπικών αρχών Υγείας, ανέφερε στους δημοσιογράφους πως ο 9χρονος Βρετανός έκανε διακοπές στην περιοχή μαζί με τον πατέρα και τα δύο αδέλφια του ενώ η μητέρα των παιδιών παρέμεινε στη Βρετανία. Οι υπόλοιποι επτά Βρετανοί διέμεναν σε άλλο διαμέρισμα, αλλά δεν έγινε γνωστό ποιο από τα δύο διαμερίσματα είχε επισκεφθεί ο Βρετανός που νοσούσε από τον θανατηφόρο ιό.

Οι τοπικές αρχές Υγείας απολύμαναν το κτήριο όπου διέμεναν οι έντεκα Βρετανοί και αναζητούν τυχόν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Ο 9χρονος είχε παρακολουθήσει μαθήματα σε δύο σχολεία της περιοχής. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να διευκρινιστεί με ποιους είχε έρθει σε επαφή ο μικρός Βρετανός.


Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συγκάλεσε σύσκεψη με την υπουργό Υγείας το Σάββατο και θέσπισε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με την Βρετανία, ώστε να εντοπιστούν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους Βρετανούς που νοσούν. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Υγείας ο Βρετανός που μετέδωσε τον κορωνοϊό στους συμπατριώτες του βρισκόταν στη Σιγκαπούρη από τις 20 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου και στις 24 Ιανουαρίου επισκέφθηκε τη Γαλλία για τέσσερις ημέρες. Στις 28 Ιανουαρίου επέστρεψε στη Βρετανία.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Le Dauphiné, οι τουρίστες στο γαλλικό χειμερινό θέρετρο Λε Κονταμίν-Μονζουά ανησυχούν για τα κρούσματα του κορωνοϊού και η διευθύντρια του τοπικού γραφείου τουρισμού προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Ο δήμος μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον φονικό ιό και οι γιατροί της περιοχής προμήθευσαν το δημαρχείο με χειρουργικές μάσκες και απολυμαντικά.
Οι τοπικές αρχές κάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου για ενημέρωση τους κατοίκους της Λε Κονταμίν-Μονζουά και των γύρω περιοχών σε αίθουσα του χωριού. Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν και έμαθαν λεπτομέρειες για τα κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως την Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί την Λε Κονταμίν-Μονζουά και στην συνέχεια θα μεταβεί στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ για να μιλήσει με τους ασθενείς.
Στη Γαλλία έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 11 κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές τα έξι πρώτα κρούσματα, που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού και του Μπορντό έχουν θεραπευθεί και σύντομα θα λάβουν εξιτήριο.
Στο μεταξύ την απόσυρση της από την φετινή διοργάνωση της μεγαλύτερης έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών διεθνώς, το Mobile World Congress που πραγματοποιείται σε μερικές ημέρες στην Βαρκελώνη, ανακοίνωσε η Ericsson, ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες της διοργάνωσης.
Η ευθύνη της Ericsson για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και άλλων ενδιαφερομένων είναι η κορυφαία προτεραιότητα της εταιρίας. Λόγω της εμφάνισης του κοροναϊού, η Ericsson έλαβε την απόφαση να αποσύρει την συμμετοχή του Mobile World Congress 2020, καθώς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών δεν μπορούν να διασφαλιστούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση των κινδύνων, η Ericsson αποφάσισε να λάβει περαιτέρω προληπτικά μέτρα αποσύροντας τη συμμετοχή της από το MWC Barcelona 2020, το μεγαλύτερο γεγονός στον κλάδο των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών, αναφέρει η εταιρία. Στην ανακοίνωση της επισημαίνει επίσης ότι οι διοργανωτές του MWC έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να ελέγξουν τον κίνδυνο, ωστόσο, ως ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες, η Ericsson έχει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά στην αίθουσα και ακόμη και εάν ο κίνδυνος είναι χαμηλός, η εταιρία δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών της.
Ο κ. Börje Ekholm, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, επισήμανε ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών της και άλλων ενδιαφερομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που έχουμε πάρει εύκολα, ανυπομονούσαμε να παρουσιάσουμε τις τελευταίες μας καινοτομίες στο MWC στη Βαρκελώνη. Είναι πολύ ατυχές, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πιο υπεύθυνη επιχειρηματική απόφαση είναι να αποσύρουμε τη συμμετοχή μας από το φετινό γεγονός
Άλλες δύο μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης την απόσυρση της συμμετοχής από το μεγαλύτερο γεγονός του κόσμου στον τομέα των ψηφιακών επικοινωνιών που συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, 2.500 κορυφαίες εταιρίες και περισσότερους από 3.000 δημοσιογράφους.


Η Ericsson τα τελευταία χρόνια είχε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά περίπτερα και στη διάρκεια της διοργάνωσης προχωρούσε σε σημαντικές ανακοινώσεις για νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με διεθνή απήχηση.
Φονικότερη από τον SARS αναδεικνύεται η επιδημία του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των κινεζικών αρχών μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχαν χάσει τη ζωή τους 811 άνθρωποι.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 37 θύματα μεγαλύτερος από τους 774 νεκρούς που είχε προκαλέσει ο SARS σε όλο τον κόσμο το 2002-2003.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκαν μόλις 29 ημέρες για να ξεπεράσει ο κορωνοϊός σε αριθμό νεκρών τον SARS.
Συνολικά όλο το Σάββατο στην Κίνα κατεγράφησαν 89 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό, 81 εκ των οποίων στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας.
Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Ο Μαύρος Θάνατος
Όταν ήμουν 11 ετών, είχα κατατρομάξει με μια σειρά στο BBC που λεγόταν Survivors.
Η εκπομπή ξεκινούσε με έναν κινέζο επιστήμονα που φορούσε μάσκα και κρατούσε ένα γυάλινο σωληνάκι, το οποίο έπεσε κι έσπασε.
Στη συνέχεια βλέπουμε τον επιστήμονα να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο για τη Μόσχα, όπου αρχίζει να αισθάνεται άσχημα. Ξαφνικά, ένα γυμνό χέρι πέφτει άψυχο στην οθόνη.
του Nial Ferguson (Πηγή: The Sunday Times αναδημοσίευση ΑΠΕ)
Βλέπουμε σφραγίδες διαβατηρίων για το Βερολίνο, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο. Κι ύστερα μια κόκκινη κηλίδα απλώνεται στην οθόνη.
Η πλοκή εκτυλισσόταν στην Αγγλία της μεσαίας τάξης, που πολύ γρήγορα γύριζε πίσω στον 14ο αιώνα. Γιατί το σωληνάκι του κινέζου επιστήμονα περιείχε ένα βακτήριο ακόμη πιο θανατηφόρο από το Yersinia pestis, που σήμερα θεωρείται ότι είχε προκαλέσει τον Μαύρο Θάνατο.


Ο Μαύρος Θάνατος, η βουβωνική πανώλη δηλαδή, σκότωσε 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς μεταδιδόταν προς τα ανατολικά κατά μήκος της Ευρασίας τη δεκαετία του 1340. Η ασθένεια μεταδιδόταν από τους ψύλλους, που ταξίδευαν με τα τρωκτικά. Το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης έχασε τη ζωή του. Η σειρά Survivors επινόησε μια ακόμη χειρότερη επιδημία, που ξεκίνησε, όπως και ο Μαύρος Θάνατος, από την Κίνα. Τα θύματα, όπως και τον 14ο αιώνα, πέθαιναν μέσα σε μια εβδομάδα από τη μόλυνσή τους. Οι αρουραίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πίστευα πάντα ότι, παρά τις προόδους της ιατρικής, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε μια ανάλογη πανδημία παρά στην κλιματική αλλαγή. Η βουβωνική πανώλη έπληξε επανειλημμένα την Ευρώπη μέχρι τον 18ο αιώνα και αφάνισε για μια ακόμη φορά την Κίνα και την Ινδία τις δεκαετίες του 1850 και του 1890. Την περίοδο 1918-19, η ισπανική γρίπη σκότωσε γύρω στα 20-50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το 1%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμη και σε μια κανονική χρονιά, οι αναπνευστικές ασθένειες που προκαλεί η γρίπη σκοτώνουν γύρω στα 650.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Δεν θα εκπλαγείτε λοιπόν αν μάθετε ότι παρακολουθώ την πορεία του κορωνοϊού της Ουχάν από τη στιγμή που, καθυστερημένα, οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο τρομακτικός από τον Εμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημίες σε ορισμένες αφρικανικές χώρες αλλά όχι και μια παγκόσμια πανδημία καθώς η μετάδοση μέσω σωματικών υγρών είναι δύσκολη. Ιοί όπως αυτός που ξεκίνησε στην Ουχάν είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί γιατί μεταδίδονται με τον αέρα. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση του φορέα – ο οποίος ενδεχομένως την έχει ήδη μεταδώσει.


Δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά πράγματα για να κρίνουμε πόσο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα. Ανάμεσα στα πράγματα που δεν ξέρουμε είναι πόσα άτομα μπορεί να μολύνει κάθε φορέας και πόσοι είναι οι θάνατοι ανά 100 κρούσματα. Οι αρχικές εκτιμήσεις (1,4 – 2,5 άτομα και 2,2% ποσοστό θνησιμότητας) ενδέχεται να είναι χαμηλότερες του πραγματικού. Στα πρώτα στάδια, τα 27 από τα 41 άτομα που είχαν μολυνθεί είχαν άμεση επαφή με την αγορά τροφίμων της Ουχάν, όπου – όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, δεδομένων των κινδύνων – πωλούνταν ζωντανές νυχτερίδες για το κρέας τους. Μέσα σε ένα μήνα, η ασθένεια έφτασε σε κάθε γωνιά της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η ασθένεια μεταδίδεται λοιπόν πολύ ταχύτερα από τον Sars την περίοδο 2002-3.

Μία εξήγηση είναι η αυξημένη εναέρια κυκλοφορία. Τα 100 κινεζικά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση εξυπηρέτησαν πέρυσι 1,2 δισεκατομμύρια επιβάτες, έναντι 170 εκατομμυρίων την εποχή του Sars. Το αεροδρόμιο της Ουχάν είχε πέρυσι την ίδια κίνηση που είχε το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ το 2002. Η επιδημία, επιπλέον, ξέσπασε λίγο πριν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και οι αρχές άργησαν να καταλάβουν πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.
Σε μια μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο New England Complex Systems Institute, οι Τζόζεφ Νόρμαν, Γιανίρ Μπαρ-Γιαμ και Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσες και ριζικές αποφάσεις και να μη θεωρηθεί ότι η ανησυχία για μια πιθανή καταστροφή ισοδυναμεί με παράνοια.
Είναι ώρα να ξαναδούμε τους Survivors. Στο σπίτι, φυσικά.