Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13

Μεταναστευτικό-Επίταξη ακινήτων: «Βράζουν» δήμοι, πολίτες και αρνούνται διάλογο -Χρήματα μοιράζει η κυβέρνηση

Σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα επιτάσσει περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.
Μία απόφαση που έχει προκαλέσει οργή στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του Προσφυγικού, με το ΔΣ της Δυτικής Λέσβου να αποφασίζει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την ίδια στιγμή, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών στην συνάντηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για αναβολή της συνάντησης μιλά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, μοιράζει χρήματα στους δήμους και μιλά για καταβολή €9,5 εκ. ανταποδοτικών τελών στους Δήμους.  
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σημερινή (1.30 μμ) έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Βορείου Αιγαίου με θέμα: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Μηταράκης: Μιλά για αναβολή της συνάντησης στο ΥΠΕΣ
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που διαμαρτύρονται για την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το μέτρο της επίταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στη Μόρια η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά».
Όπως τόνισε ο Υπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης. «Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα κρατούνται σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.
Τέλος, σε ότι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης που προκάλεσε τη θύελλα των αντιδράσεων
Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα προβλέπει την επίταξη των ακόλουθων χώρων:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν οι νησιώτες στις επιτάξεις
Από την πλευρά τους με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαντούν οι νησιώτες μετά την «αιφνιδιαστική» -όπως τονίζουν- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου το απόγευμα της Δευτέρας (11.2). Την κατηγορηματική αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στο «17» εξέφρασε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της Δευτέρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 λίγο πριν ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, μέσω ΑΝΤ1, ότι θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης λόγω των αντιδράσεων.
Δήμαρχος Μυτιλήνης: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη -Δεν καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο
Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο νησί της Λέσβου έκανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης, τονίζοντας αφενός τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια και αφετέρου την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.
«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Θέλουμε να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και λέμε όχι σε νέα δομή στο νησία της Λέσβου» πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.
Πάντως ο δήμαρχος Μυτιλήνης αρνήθηκε να καταδικάσει τον Κυβερνητικό σχέδιο της επίταξης και δήλωσε να μεταβεί μόνος του στη συνάντηση της Αθήνας την Πέμπτη ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αποφάσισε ακριβώς το αντίθετο.
Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Αποσυμφόρηση αντί πάκτωση πληθυσμού -Δεν μας σεβάστηκαν
«Για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ» είπε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.
Μάλιστα σε έκτακτη ανακοίνωσή του, μετά την ανακοίνωση της επίταξης εκτάσεων στην περιοχή Ζερβού, αναφέρει:
” Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. ΦΤΑΝΕΙ!
Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης, μας βρίσκει άκρως αντίθετους αλλά τώρα πια και ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Δεν μας σεβάστηκαν ως νησιώτες ΑΚΡΙΤΕΣ «. 
Δήμαρχος Λέρου: Θα δώσουμε αγώνα να μην μετατραπεί το νησί σε ένα απέραντο hotspot
Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.
Δήμος Χίου: Μπλοκάρει δικαστικά την επίταξη της κυβέρνησης
Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χίου αποφάσισε ότι καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής και της επίταξης ακινήτων ενώ καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.
Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να δείξουν όλοι οι δήμαρχοι αλληεγγύη
Τη θέση της ΚΕΔΕ ότι «είναι θέμα αλληλεγγύης όχι μονο προς τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά κα προς τους κατοίκους των νησιών να συμφωνήσουμε και να βοηθήσουμε» μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.
 aftodioikisi.gr