Δευτέρα, Φεβρουαρίου 3

Το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο: Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών;

LaPolitica
Όσο περνά ο καιρός η κυβέρνηση δείχνει να χάνει τον βηματισμό της σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα.
Πολύ γρήγορα τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να αντιμετωπίση τα ζητήματα που προκύπτουν από την κρισιμη συγκυρία;

Τα εθνικά θέματα, το προσφυγικό, η κρίση στο ελλληνικό ποδόσφαιρο, οι καταστροφικές – όπως φαίνεται – επιλογές στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και την Υγεία, τα κρούσματα εσωκομματικής απειθαρχίας, οι παρασκηνιακές κινησεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και μια σειρά από άλλα ζητήματα έχουν πολύ γρήγορα αποκαλύψει την αδυναμια της κυβέρνησης να τα αντιμετωπιση.
Στον πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα δείχνει αδύναμη να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να διαδραματίσει ουσιαστικό και περιφερειακό ρόλο ενισχύοντας τη θέση της σε μία συγκυρία που στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου διεξάγεται ένα “stratego” στο οποίο συμμετέχουν οι μεγάλες δυνάμεις και η Τουρκια. Αντίθετα με τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει η χώρα μας στην παρούσα χρονική στιγμή, το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο: Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κατέληξε σε διπλωματική τραγωδία. Η Αθήνα αποκλείστηκε από τη Σύνοδο του Βερολινου για τη Λιβύη και αναζήτησε διέξοδο μέσω της διπλωματίας των φυλάρχων, μέσω δηλαδή του Στρατάρχη Χαφτάρ. Η κατευναστική πολιτική έναντι του Ταγίπ Ερντογάν που αλωνίζει στην ανατολική  Μεσόγειο δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ συνοδεύεται από κωμικές δικαιολογίες όπως ότι το Oruc Reis έπλευσε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω του καιρού.
Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά από αδιέξοδα που έχει η ίδια δημιουργήσει. Η κρίση που προκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εκτός του ότι επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη στενή σχέση της κυβέρνησης με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με προεκτάσεις σε όλη την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Η απροθυμία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πειθαρχήσει στις απειλές Μητσοτάκη για διαγραφές αν δεν ακολουθείτο η εσωκομματική πειθαρχία κατά την ψηφοφορία – σκάνδαλο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αποκάλυψε τα σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης και ξύπνησε μνήμες του 1993.
Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί αναβρασμός και η μία μετά την άλλη, κοινωνικές ομάδες παίρνουν θέσεις «μάχης» απέναντι στην κυβέρνηση, στην Υγεια, στην Παιδεία, για το ασφαλιστικό και για τα θέματα των αγροτών.
Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου εκτιμούν διαπιστώνουν ότι πολύ σύντομα η ανοχή και η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας θα εξαντληθούν. Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που δημιούργησε. Είχε υποσχεθεί επενδυτική “εκρηξη” και οι επενδύσεις έχουν βαλτώσει. Είχε υποσχεθεί ότι θα εξαντλούσε τις προσπάθειές της κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και σήμερα αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε επιδοθεί σε ένα κρεσέντο προεκλογικού λαϊκισμού και υφαρπαγής της ψήφου. Είχε υποσχεθεί ότι θα αντιμετώπιζε άμεσα στο προσφυγικό, κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και σήμερα δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που διογκώνεται, ενώ έχει προκαλέσει τον χλευασμό των Ευρωπαίων με την απόφαση να «εγκαταστήσει» πλωτό φράγμα 2,7 χλμ σε μία ακτογραμμή 15.000 χλμ.
Όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, όχι μόνο εξαιτίας του εκλογικού νόμου, αλλά κυρίως λόγω των αδιεξόδων της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που γεννούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.lapolitica.gr