Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10

Τη γύρισαν πίσω στις φυλακές του Ερντογάν

zougla.gr
Το πρωί της 4ης Μαΐου 2019, η Αϊσέ Ερντογάν, 28 ετών, καθηγήτρια μαθηματικών από την Τουρκία, κατέφυγε και κρύφτηκε κοντά στο ελληνικό χωριό Νέα Βύσσα στο βόρειο άκρο του νομού Έβρου. Μαζί της πέρασαν στην Ελλάδα και άλλοι δύο Τούρκοι σύντροφοί της. Η Αϊσέ κατάφερε να διασχίσει τον Έβρο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ερντογάν είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε εξαετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι ανήκε στην οργάνωση του ιμάμη Fethullah Gülen, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Ερντογάν αφέθηκε ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της.
Λίγο μετά την απελευθέρωσή της όμως επιχείρησε να δραπετεύσει από τη χώρα της. Ταξίδεψε στα βόρεια για να φτάσει στην Ευρώπη, όπως πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες και συμπατριώτισσές της που διώκονται από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί πολιτικό άσυλο σε κάθε Τούρκο πολίτη που φτάνει στο ευρωπαϊκό έδαφος και πληροί τις προϋποθέσεις - τουλάχιστον θεωρητικά.
Αφού διέσχισε τον ποταμό, η Αϊσέ, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WhatsApp, έστειλε στον αδελφό της το γεωγραφικό στίγμα της, κοντά στη Νέα Βύσσα.
 Έστειλε επίσης ηλεκτρονικά μηνύματα σε Έλληνες δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
«Εάν επιστρέψουμε στην Τουρκία, η ζωή μας θα διατρέξει κίνδυνο» έγραφε.
Την ίδια ημέρα η Ερντογάν παραλήφθηκε στον Έβρο από τις ελληνικές αρχές και παραδόθηκε σε Τούρκους αξιωματικούς των συνόρων, οι οποίοι αμέσως τη συνέλαβαν μαζί με τους δύο άλλους Τούρκους υπηκόους που ταξίδευαν μαζί της και το επόμενο πρωί τούς οδήγησαν στη φυλακή. Δικαστήριο καταδίκασε την Ερντογάν την επόμενη μέρα για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής της.
Το εγκληματολογικό ερευνητικό γραφείο που εδρεύει στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αναπαρήγαγε τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη της Ερντογάν.
Το DER SPIEGEL δημοσίευσε συνέντευξη με τους δικηγόρους του αδελφού της και της Ayşe Erdoğan . Δημοσιοποιήθηκαν τα επίσημα έγγραφα του τουρκικού δικαστηρίου.
Τα στοιχεία και τα έγγραφα οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: Η Ayşe Erdoğan είχε φτάσει στην Ελλάδα και βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών πριν επιστραφεί στην Τουρκία.

Επρόκειτο προφανώς για Έλληνες συνοριοφύλακες ή αστυνομικούς. Η Ερντογάν ισχυρίζεται ότι είχε οδηγηθεί σε ελληνικό αστυνομικό τμήμα από μασκοφόρους.
Απαντώντας στο DER SPIEGEL εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας δήλωσε ότι «οι Έλληνες αστυνομικοί πάντα συμμορφώνονται με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».
Τον Δεκέμβριο, τόσο το DER SPIEGEL όσο και το βρετανικό εγκληματολογικό γραφείο ανέλυσαν έναν αριθμό βίντεο που δείχνουν πως προφανώς συμβαίνουν οι παράνομες επιστροφές πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που καταφεύγουν στη χώρα μας.
Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές ακολουθούν συστηματικά την τακτική των άμεσων επαναπροωθήσεων χωρίς να γίνονται σεβαστές οι νόμιμες διαδικασίες.
Το DER SPIEGEL δημοσίευσε έγγραφα που υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα εκτοπίζει παράνομα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες». Μετά τις αποκαλύψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη διερεύνηση των κατηγοριών, αν και αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης