Πέμπτη, Φεβρουαρίου 6

Ξαφνικά Coronavirus χτυπάει τα ελληνικά ακίνητα!--

Δεν υπάρχουν πελάτες. Όταν 600.000 νέα άτομα που θα έκαναν οικογένειες, έφυγαν από την Ελλάδα ποιος θα πάρει σπίτι;
Τρόμος στην εγχώρια ατμομηχανή της Οικοδομής στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα μέγιστα. Ο φόβος για την εξάπλωση του Coronavirus στέλνει μαζικά κόσμο στις ουρές των φαρμακείων αλλά και κάνει τους Ελληνες καχύποποτους στη παρουσία του Κινέζου της διπλανής πόρτας.

Οι Κινέζοι από την άλλη δείχνουν παγωμένοι από τον Coronavirus και έχουν εξαφανισθεί από την εγχώρια αγορά των ακινήτων με αποτέλεσμα μία διάχυτη αγωνία να έχει εξαπλωθεί στην αγορά. Εάν συνεχισθεί η εξαφάνιση των Κινέζων το ΚΡΑΧ στην αγορά θα είναι τρομακτικών διαστάσεων μια και οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν καμμιά 70αριά χιλιάδες ακίμνητα σε πλειστηριασμούς.
Σ΄αυτό το σημείο το Κουρδιστό Πορτοκάλι παρουσιάζει παλαιότερη επιστολή του πρώην κατασκευαστή Δημήτρη Δημητρακόπουλου στον αρθογράφο Κώστα Στούπα ο  οποίος εξηγεί γιατί δεν θα γυρίσει η οικοδομή και πόσο ρίσκο είναι να σηκώνεις σήμερα νέες πολυκατοικίες σε συνδυασμό με την αναβολή του ΦΠΑ που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση. Την αναβολή του ΦΠΑ την βλέπουμε εμείς οι πρώην κατασκευαστές και γελάμε.
Η οικοδομή δεν θα γυρίσει για εξής λόγους:
1)Δεν υπάρχουν πελάτες. Όταν 600.000 νέα άτομα που θα έκαναν οικογένειες, έφυγαν από την Ελλάδα ποιος θα πάρει σπίτι;
2)Δεν υπάρχουν τράπεζες.
3) Η πρώτη κατοικία δεν είχε ΦΠΑ έτσι και αλλιώς.
4) Το κόστος κατασκευής έχει ανεβεί κατά 40%. Διαλύθηκαν τα συνεργεία. Οι περισσότεροι τεχνίτες βρίσκονται Γερμανία. Θα γυρίσουν για τρία χρόνια; Γιατί;
5) Ο μεγάλος κατασκευαστής Silvio Berlusconi έλεγε ότι η οικοδομή είναι massimo risco – Massimo reccitamento. Δυστυχώς με όσους μηχανικούς και κατασκευαστές το συζήτησα μόνο ρίσκο βλέπουν. (Με 80% εφορία και οι κρατικοί νταβατζήδες σε κάθε γωνία;)
6) Όσοι είναι εγκλωβισμένοι και κατεστραμμένοι, τα χρήματα των πωλήσεων θα πάνε για χρέη στο κράτος και τις τράπεζες. Τα περισσότερα είναι ημιτελή. Ποιος θα βρει το κουράγιο και το χρήμα για να τα ολοκληρώσει; Και γιατί;
7) Αρκετοί κατασκευαστές έχουν αποβιώσει. Μόνο η διαδικασία στα δικαστήρια θα πάρει πάνω από τα τρία χρόνια της περιόδου χωρίς ΦΠΑ.
Το μέτρο “φαίνεται” ότι έγινε για τις τράπεζες. Έχουν φορτωθεί πολλή σαβούρα. Πέντε χρόνια μετά τα δικαστήρια οι τράπεζες δεν με έχουν υποκαταστήσει σε πλειστηριασμό ακινήτων που δεν έκανα.
Θα λύσουν το πρόβλημα οι τράπεζες;
Εδώ δεν μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα θα λύσουν της αγοράς;
Για μια αλλαγή σειράς σε βιβλιάριο καταθέσεων έμεινα μισή ώρα στην υπάλληλο της τράπεζας με δεκάδες χαρτιά. Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να το κάνω μόνος από το γραφείο μου.
Σε μια ανελεύθερη οικονομία οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν για κινήσεις απελπισίας. Οι δε κατασκευαστές μένουμε με την απορία. Σε ποιον άραγε πουλάνε κουτόχορτο;
Με εκτίμηση
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Πρώην κατασκευαστής . (Μέλος της ένωσης κατασκευαστών Ελλάδος)
Η εταιρεία μου έκλεισε το 2012 χωρίς στοκ σε κατασκευασμένα κτίρια.
https://kourdistoportocali.com/ipeople/real-estate/xafnika-coronavirus-chtypaei-ta-ellinika-akinita/