Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10

Τί είναι Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Διάφορες σκέψεις. Cosco, Καστελόριζο…


Το πρώτο άρθρο στην Ελλάδα για το θέμα των ΕΟΖ εγράφη απο εμένα το 2012 και κάποια στιγμή μέρος του αναδημοσίευσε και το οlympia.gr (βλέπετε εδώ, 2012) αλλά και άλλα ιστολόγια. Εσείς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα απο τις ΕΟΖ τώρα ενώ εγώ έχω προχωρήσει σε άλλες “καινοτομίες” απο τότε, που έρχονται μελλοντικά. Δεν χρειάζεστε ενημέρωση επι αυτών. Τι να τις κάνετε άλλωστε… Μικρή χώρα, μικροί άνθρωποι, μικροί πολιτικοί και πολύ προδοσία απο ένα κύκλωμα που σκορπίζει τον θάνατο και δεν αξίζει πεντάρα.
Οι λόγοι που επανέρχομαι στο θέμα των ΕΟΖ μετά τόσα χρόνια είναι:

  1. το θέμα της Cosco που προέκυψε στον Πειραιά, λόγω του ρόλου της σαν διαχειριστή του Λιμανιού του Πειραιά, κάτι που θα περιορίσει σταδιακά τις εργασίες των ναυτιλιακών εταιρειών μέχρι κλεισίματος, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης καλώς έκανε και ανέδειξε πρόσφατα το πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω, πως ότι λύση βρεθεί δεν θα είναι αρκετή με την υπάρχουσα συμφωνία, για να μην υπάρξει μείωση του κύκλου εργασιών των ναυτιλιακών εταιρειών στο Πειραιά, μέρος απο τις οποίες θέλει να αναλάβει η Cosco και με μικρότερο κόστος για τον πελάτη, που σημαίνει τελική επικράτησή της στην αγορά. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ανησυχεί και τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλα λιμάνια, αεροδρόμια, ελικοδρόμια κλπ.
  2. γεωστρατηγικοί λόγοι καθότι ΕΟΖ μπορεί να δεί κανείς να ενεργοποιηθούν και στη διαχείριση ΑΟΖ π.χ. στην εν δυνάμει ΑΟΖ που αντιστοιχεί στο Καστελόριζο. Να θυμάσθε ότι εγώ το έβγαλα πρώτος αυτό το θέμα, τη μελλοντική δηλαδή πιθανή χρήση τεχνολογίας ΕΟΖ σε ΑΟΖ για τη διαχείριση των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η ιδέα αυτή δεν βγήκε απο κάποιο ΜΜΕ. Αύριο θα το ξέρουν όλοι.
Δεν νομίζω πως με κατανοείτε γενικώς. Εφεξής μόνο ήττες θα μετράει η χώρα χάρη στο Μητσοτάκη και χάρη στο κύκλωμα που θέλει να τρώει και να διατηρεί σε θέσεις κλειδιά τις παχατέλες που απέτυχαν βγάζοντας στα ΜΜΕ κάθε μέρα διαπιστώσεις και ρίχνοντας τα πάντα στον Ερντογάν αντί στην επετηρίδα των απατεώνων της διαπλοκής που τα ταίζει.

TI EINAI EOZ
Οι ΕΟΖ ειναι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, εντοπισμένες ή διεσπαρμένες σε γεωγραφικές περιοχές, άρα μπορεί να είναι και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), οι οποίες υπόκεινται σε ένα νομικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, μιας αγοράς όπου ένα μέρος των νόμων του κράτους δεν θα είναι σε ισχύ. Στα Αγγλικά είναι γνωστές με το όνομα SEZ (Special Economic Zones).
Οι ΕΟΖ είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας! Στις ΕΟΖ ανατίθεται διοικητική μέριμνα π.χ. διαχείριση κοιτασμάτων (στη συνεκμετάλλευση),  την οποία είχε το κράτος, έως και μηδενική φορολόγηση, ιδιωτική αστυνόμευση, ιδιωτική ασφάλεια (!) και άλλα προνόμια, ελάχιστος ή καθόλου κρατικός έλεγχος κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί διεθνώς και αυτονόμηση τους.
Τα προβλήματα με τις ΕΟΖ αναδύονται απο τη συμφωνία που το κράτος υπογράφει μαζί τους, μια  κακή συμφωνία. Στην Ελλάδα έχει γίνει το έλα να δείς με τις ΕΟΖ.
Στη περίπτωση της Cosco, της έχουν δοθεί μεγάλα προνόμια. Σε κανένα κράτος τη διαχείριση του λιμανιού δεν έχει αναλάβει μια εταιρεία, η οποία θα μπορεί να ελέγχει, να γνωρίζει και να μεταβάλει με τη κατάλληλη πολιτική εισαγωγών της την εσωτερική αγορά, άρα να επηρρεάζει την οικονομία της. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές επηρεάζουν το μακροικονομικό κύκλωμα αλλά και την μικροοικονομία σε ένα κράτος. Δεν είναι μόνο το νόμισμα, πού έλεγε και κάποιος.
ΕΟΖ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Κάποια στιγμή θα το γράψω σε αυτό το χώρο εδώ. Μετά θα γίνω μοναχός…
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.

Δεν πρέπει να πουληθεί κανένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ αφού λύσεις υπάρχουν. Μετά θα πάρουν σειρά τα υδροηλεκτρικά και ότι απομείνει, τη ζημία δηλαδή θα τη φορτωθεί το κράτος, εσείς. Σε αντίθεση με τις χρεοκοπημένες τράπεζες που χωρίζονται σε good banks και σε bad banks, και πουλιούνται οι bad banks, εδώ πουλιέται το καλό κομμάτι! Αυτά μόνο στην Ελλάδα, που οι θεσμοί δεν λειτουργούν.
Διαφωνώ κάθετα με τη πώληση των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ, γιατί απλά δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει και αυτό σημαίνει άλλο πρωθυπουργό.
Δεν θα παρουσιάσω τις λύσεις και ο λόγος απλός. Δεν συναλλάσσομαι με απατεώνες, αμόρφωτους και διανοητικά ανάπηρους, που θα πάρουν ένα τίτλο απο εδώ και θα το κάνουν σημαία, όπως έγινε πρόσφατα με το hydrophones jamming, που πρώτος μίλησα στην Ελλάδα και τόσα άλλα. Θέλετε να δώσω ονόματα;
Τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας απο τη καύση του λιγνίτη, είναι λόγοι για τους οποίους πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και να καλέσει προς εξέταση τους σχετικούς με το θέμα υπουργούς της κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό της Εθνικής Ηττας.
Δεν πουλάς δις ευρώ εργοστάσια επειδή είσαι ανίκανος να διαχειριστείς μια κατάσταση. Ο Μητσοτάκης το κάνει και αυτό σημαίνει Χριστοφοράκοι …με τζίρο δις ευρώ, κόλπα στο Χρηματιστήριο κλπ. Τι άλλα νέα με τον ΠΑΟΚ όρνιθες;

https://zcode-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_8.html