Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27

Στον «αστερισμό» του κορωνοϊού (και του πανικού) η Ελλάδα – Πληροφορίες για έξι νέα κρούσματα (video)

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας μετά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις πληροφορίες για ακόμα έξι ανθρώπους που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό.
newsbreak.gr
Σε μία προσπάθεια του Υπουργείου να μην εντείνει τον πανικό λόγω της αναμενόμενης εισβολής του ιού, οι υποψίες και οι ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα κρατείται -προς το παρόν- σε πολύ χαμηλούς τόνους
έως ότου βγουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας μετά τα τρία επιβεβαιωμένα

κρούσματα και τις πληροφορίες για ακόμα έξι ανθρώπους που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό.


Το βέβαιο είναι ότι με άκρα μυστικότητα ενημερώνονται οι συγγενείς των έξι αυτών ανθρώπων ακόμα και οι άνθρωποι με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή.  Τέλος εξετάζονται διεξοδικά οι τελευταίες τους κινήσεις έστω και αν ακόμα δεν είναι επίσημα ασθενείς του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό, τα λιμάνια των νησιών του Ιονίου καθώς και αυτά που δέχονται πλοία από την Ιταλία έχουν θωρακιστεί με τους ιθύνοντες να «σαρώνουν» κατά κυριολεξία όσους καταφθάνουν τόσο στα νησιά όσο και σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα.





Με επίσημη τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι «να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την καμπάνια ενημέρωσης. Να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς. Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτή την περίπτωση είναι πάντα ο πανικός».


Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ας δείξουμε ως πολίτες / καταναλωτές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η αγορά τροφοδοτείται κανονικά, είναι δεδομένη η επάρκεια των αγαθών και δεν υπάρχει λόγος για πανικό».

Τέλος τα καρναβάλια για φέτος



Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ματαιώνονται για λόγους ασφαλείας προκειμένου να προφυλαχθεί το κοινό από ενδεχόμενη διάδοση του ιού.

Μέτρα προστασίας σε δημόσια κτήρια

Έκτακτα μέτρα σε δημόσια κτήρια έχουν αρχίσει να λαμβάνονται με συνεχείς απολυμάνσεις από εταιρείες καθαρισμού. Από αυτόν τον κανόνα δε θα αποτελέσει εξαίρεση η Βουλή, στην οποία θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις.
Σχολεία έχουν ήδη λάβει εντολή σε περίπτωση εμφάνισης πολλαπλών κρουσμάτων με εμφανή συμπτώματα γρίπης να τεθούν σε καραντίνα για περίοδο δύο εβδομάδων.
Μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι υψηλής προσέλευσης κοινού αναμένεται να περιορίσουν τη λειτουργία τους και να πάρουν επίσης τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Τρόμος στους πολίτες

Μία καταγγελία-ντροπή για την κατάσταση τρομολαγνίας που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία πραγματοποίησε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζάνας.


Ο γιατρός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και αποκάλυψε πως πολίτες που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για κάποια επίσκεψη ή εξέταση, φεύγοντας παίρνουν ολόκληρα τα κουτιά από τις προσφερόμενες μάσκες που υπάρχουν στην υποδοχή.

Τι συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ο ΠΙΣ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων.
Αναλυτικά οι οδηγίες του ΠΙΣ για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κοροναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας:
• Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

• Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει.

• Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο 210- 5212000.

• Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους.

• Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, ο ΕΟΔΥ συστήνει:


• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή,

• εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο,

• εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή,

• άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων,

• άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Όσον αφορά τις βασικές προφυλάξεις, αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.
Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:
• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

• κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

• εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.
Μεγάλη σημασία για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών έχει η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών είναι επαρκής.