Κυριακή, Μαρτίου 15

Κορονοϊός: 103 νέα κρούσματα, 331 συνολικά - Τέσσερις οι νεκροί της επιδημίας


Σε 103 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών στα 331, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, στην καθιερωμένη πλέον απογευματική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, γνωστοποίησε πως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 103 κρούσματα (τα 49 είναι του τελευταίου 24ώρου, ενώ τα υπόλοιπα 54 επιβεβαιώθηκαν
με καθυστέρηση από τις προηγούμενες ημέρες). Από αυτά τα 44 είναι "ορφανά" (δηλαδή δεν ταξίδεψαν σε χώρα με επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν). Η εξέλιξη της επιδημίας δείχνει την επιθετική φύση μετάδοσης του ιού, σημείωσε επ' αυτού.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Οι άντρες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο είναι 67 ετών, ενώ οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο είναι 64 ετών. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν διενεργηθεί 4.000 έλεγχοι σε ύποπτα δείγματα, με τον καθηγητή να απευθύνει ισχυρές συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πλυθυσμού. "Όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό να περιορίζουν τις επαφές τους για 14 ημέρες", είπε και συμπλήρωσε πως "όσοι έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα να μη διακόψουν την αγωγή τους".
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η άνοδος των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, σημειώνοντας πως "δεν έχουμε κάποια τεράστια αύξηση" και πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας δώσουν καλύτερη εικόνα.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, οι ευπαθείς ομάδες να επικοινωνούν με τους θεράποντες ιατρούς, και πως από τη μέχρι τώρα πρακτική δεν έχουν υπάρξει επιστημονικά δεδομένα για τα αντιφλεγμονώδη.

Τέσσερις θάνατοι από τον ιό

Στους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς σήμερα το πρωί έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 53χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε διαγνωστεί θετικός στον SARS-CoV-2. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.
Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.
Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο "Μαμάτσειο" Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

"Να τεθεί σε καραντίνα η Καστοριά"

"Να κηρυχθεί ο νομός Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παράλληλα να τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού", ζητούν με ομόφωνη απόφαση τους οι φορείς της Καστοριάς.
Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και που συμμετείχαν οι δύο βουλευτές, οι τρείς δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καστοριάς, συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή στον ΕΟΔΥ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα τονίζεται η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Καστοριάς προκειμένου να ανακοπή η εξάπλωση του ιού που απέχει σε ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόππουλος "έχουμε 2 θανάτους από την Καστοριά και 14 κρούσματα Κορονοϊού, γεγονός που μας ανησυχεί αρκετά για τις επόμενες ημέρες". Τόνισε ότι ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση "να κηρηχθει ο νομός σε καραντίνα με επιχειρησιακό σχέδιο τέτοιο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού".
Ο κ. Σαββόπουλος όπως και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο του νομού "υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορονοϊού σε Ιατρούς και νοσηλευτές" επεσήμαναν ότι αυτό "δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες άλλα και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό" και ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί άμεσα σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου.
Παράλληλα ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού η ακόμη την μετακίνηση του από άλλες μονάδες της περιοχής και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα αφού έως σήμερα η Καστοριά έχει 14 κρούσματα σ'ένα πληθυσμό 42.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.

Νέα έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση

Διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Διακοπή της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια. Διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με Ισπανία.
Αυτά αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, στην ημερήσια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του. 
Ειδικότερα, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν: 
- Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
- Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
- Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
- Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
- Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
- Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

ΠΝΠ για εργαζόμενους, λειτουργία σούπερ μάρκετ και επίταξη φαρμάκων

Από νωρίς σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θωρακίζει εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθορίζει τον νέο τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, αλλά και προχωρεί στην επίταξη φαρμάκων και νοσοκομειακού εξοπλισμού, ως μέρος της προληπτικής στρατηγικής έναντι της επιδημίας με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα.
Στα εργασιακά, η νέα ΠΝΠ προβλέπει οχτώ νέα μέτρα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πρόκειται για δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων που θα "τρέξει" μετά από εκείνη που αφορούσε το ειδικό "καθεστώς" αδειών για τους εργαζόμενους γονείς. Bασικό μέτρο της δεύτερης κατά σειρά δέσμης μέτρων στήριξης των εργαζομένων συνολικά (όχι μόνο των γονέων) είναι η αποζημίωση όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν  με κυβερνητική απόφαση.
Όσον αφορά τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, προβλέπεται πως με ευθύνη των διοικήσεών τους η προσέλευση των καταναλωτών θα γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση των διατάξεων του β.δ. 748/1966 (Α’ 179) λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών. Διευκρινίζεται επίσης ότι "πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων”.
Τέλος, το κράτος προχωρά στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων προχωρά το κράτος. Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης του παρόντος, ενόψει της ενεστώσας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός..capital.gr