ΝΕΑ ΑΓΡΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ! ΜΑΧΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ – 12.000 ΒΑΡΒΑΡΟΙ 50 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-

 ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΟΥ MAKELEIO.GR ΝΙΚΟ ΤΣΙΑΜΤΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

EVROS
makeleio.gr

  • Νέος γύρος επεισοδίων έλαβε χώρα στο φυλάκιο στις Καστανιές στον Έβρο, λίγο πριν τις 09.00, όταν ομάδα νεαρών εκτόξευσε χημικά και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν.
  • Του επεισοδίου προηγήθηκαν δύο εκκωφωντικοί ήχοι και ακολούθησε ένα “μικρό χάος”. Οι ελληνικές δυνάμεις αμέσως εξαπλώθηκαν σε όλο το χώρο, ελέγχοντας το χώρο, κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΟΥ MAKELEIO.GR ΝΙΚΟ ΤΣΙΑΜΤΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Νέα ένταση, με ρίψεις χημικών στην ουδέτερη ζώνη σημειώθηκαν προ ολίγου στις Καστανιές Έβρου. Ομάδα νεαρών πέταξε τουλάχιστον 10 χημικά και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν. Σημειώνεται ότι λίγο πριν την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ η κατάσταση είχε ηρεμήσει.
evros 8 evros 9 evros 10 evros 11 evros 12
evros6 evros7
EVROS1 EVROS2 EVROS3 EVROS4 EVROS5
Η Τουρκία όπως φαίνεται περίμενε να περάσει η χθεσινή μέρα με την επίσκεψη της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο για να δείξει ξανά το πραγματικό της πρόσωπο. Χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικρατούσε σχετική ηρεμία. Από νωρίς το πρωί όμως τα πράγματα άλλαξαν όπως φαίνεται στις εικόνες.
evrosepeisodia_synora1
evrosepeisodia_synora2
KANTE ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
evros-5-2048x1148
Σε συλλήψεις τεσσάρων παράτυπων μεταναστών μπροστά στην κάμερα του ΣΚΑΪ προχώρησαν στο μεταξύ άνδρες των ελληνικών δυνάμεων που φυλάνε την περιοχή του Έβρου.
syllips_kai_34untitled
Οι συλλήψεις έγιναν λίγο μετά τον οικισμό Αμόριο του Δήμου Σουφλίου στην εθνική οδό 51. Πρόκειται για εύκολο θεωρητικά πέρασμα, αλλά το επιτηρούν τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς παντού υπάρχουν φυλάκια που πιθανότατα εντόπισαν τους συλληφθέντες. Οι συλληφθέντες θα παραλαμβάνονταν από όχημα ΕΛΑΣ και θα ακολουθούσαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Άτυπος καταυλισμός αλλά και αγορά με μικροπωλητές που πουλούν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχει στηθεί την ίδια στιγμή στην περιοχή Παζάρ Κουλέ στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές Έβρου. Μικροπωλητές πουλάνε κουλούρια και τσάι στους παράτυπους μετανάστες που έχει φτάσει πλέον τα 12.000 άτομα από 9.500 τη Δευτέρα. Οι μετανάστες δήλωσαν στον δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη ότι δε θα φύγουν, πιστεύοντας ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα.
ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν κινείται καλή τη πίστει
Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει οδηγηθεί στο περιθώριο της ενεργειακής εξίσωσης της Ανατολικής Μεσογείου με δική της υπαιτιότητα προχώρησε ο Τζόσουα Βολζ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο υπό την αιγίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.
Σχετικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum), ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατύπωσε την πάγια αμερικανική θέση που θέλει την Ουάσινγκτον να στηρίζει όλες τις περιφερειακές συνέργειες υπό την προϋπόθεση ότι προωθούν εκ της φύσεως τους τη συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς.
Στο σημείο όμως αυτό διευκρίνισε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να ενεργούν με καλή πίστη και σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και το διεθνές δίκαιο». Λίγο νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι η Άγκυρα «δεν ενεργεί με καλή πίστη» και συνεπώς έχει αποκλειστεί από τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της περιοχής λόγω της δική της στάσης.
«Δυστυχώς, λόγω των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί, η Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτη στα φόρουμ που έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν αυτού του είδους τις συνομιλίες στην περιοχή. Δεν ενεργεί με καλή πίστη. Κάνει πράγματα που είναι εκ φύσεως προκλητικά. Δεν διευκολύνει την αξιοποίηση των πόρων, αλλά προσπαθεί να σταματήσει την αξιοποίηση αυτών των πόρων» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Παρ’ όλα αυτά όμως, ο Τζόσουα Βολζ έχει σχηματίσει την εικόνα ότι οι περιφερειακοί εταίροι της Ουάσινγκτον είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν την Άγκυρα στον ενεργειακό διάλογο για την περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της.
«Εάν αυτή η στάση επρόκειτο να αλλάξει, νομίζω από τις συζητήσεις που έχουμε με τους εταίρους μας στην περιοχή ότι (η Τουρκία) θα μπορούσε να γίνει ένα ευπρόσδεκτο μέρος σε αυτές τις συνομιλίες. Και ενθαρρύνουμε τους εταίρους μας και την Άγκυρα να κινηθούν κατά αυτό τον τρόπο. Να επανεξετάσουν την κατεύθυνσή τους και να έρθουν στις συνομιλίες με ένα πνεύμα συνεργασίας. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει χώρος για αυτούς (Τουρκία) στη συζήτηση που προσπαθούν να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ στην περιοχή» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο επισήμανε ότι «η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) δεν βοήθησε στο να προχωρήσουμε κατά έναν τρόπο που θα προωθεί τη συνεργασία στη περιοχή. Οι ΗΠΑ, ως πολιτική θέση, δεν τοποθετούνται πάνω σε θαλάσσιες συνοριακές διαφορές. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους στην περιοχή να ενεργούν με καλή πίστη και να συνεργάζονται με βάση τις βέλτιστες πρακτικές και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Αμφιβολίες για τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό
«Για εμένα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Άγκυρα βοηθάει στη διευκόλυνση αυτών των συνομιλιών ή στην επιδείνωση της κατάστασης» ανέφερε ο Τζόσουα Βολζ σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι δύο κοινότητες έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν έναν διάλογο γύρω από ορισμένα κοινά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των φυσικών πόρων του νησιού.
«Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις για το πώς αυτοί οι πόροι μπορούν αναπτυχθούν και να μοιραστούν κατά έναν τρόπο που θα είναι επωφελής για όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 http://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%9d%ce%95%ce%91-%ce%95%ce%a0%ce%95%ce%99%ce%a3%ce%9f%ce%94%ce%99%ce%91-%ce%a3%ce%a4%ce%99%ce%a3-%ce%9a%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%91%ce%9d%ce%99%ce%95%ce%a3-%ce%9c%ce%91%ce%a7%ce%95%ce%a3-%ce%9c%ce%a0/