Κυριακή, Μαρτίου 22

«Παγκόσμια καραντίνα»: Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό - Ξεπερνούν τους 12.000 οι νεκροί

Κορονοϊός ή Πανώλη;;

Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, με βάση στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνοντας τον δρόμο στο που πηγαίνει η κατάσταση και ίσως δεν είμαστε μακρυά από ένα παγκόσμιο lockdown.

Οι περισσότεροι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκειται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη.

Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλο την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.

Πάνω από 12.000 θάνατοι παγκοσμίως

Πάνω από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4.825 άνθρωποι σε 53.578 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Κίνα έχει 81.008 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 3.255 θανάτων.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία και την Κίνα είναι το Ιράν με 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα, η Ισπανία με 1.326 θανάτους (24.926 κρούσματα), η Γαλλία με 562 θανάτους (14.459 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με 278 νεκρούς (22.177 κρούσματα).

Ραγδαία η αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Ευρώπη

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκονται, πάντως, οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, οι οποίες καταρτίζουν ειδικούς σχεδιασμούς για την καταπολέμηση μιας υγειονομικής κρίσης που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκτονωθεί.

Το ένα αρνητικό «ρεκόρ» μετά άλλο καταρρίπτει η Ιταλία, στο θέμα των νεκρών από τον κορωνοϊό. Οι αριθμοί συγκλονίζουν στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία, περισσότερο μάλιστα και από την Κίνα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 53.578. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.825. Παράλληλα, 6.072 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Παρασκευή το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 47.021 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 4.032 άνθρωποι.

Στα χνάρια της Ιταλίας βαδίζει η Γαλλία, η οποία γνωρίζει δραματική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού. Η Γαλλία κατέγραψε, συγκεκριμένα, 112 θανάτους από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 562 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία.

Υπήρξαν, ακόμη, 14.459 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυστηροποιούνται και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη την Γερμανία, ενώ οι δρόμοι είναι άδειοι στις περισσότερες πόλεις. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, τα κρούσματα είναι 20.142, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές του ιού ανέρχονται σε 70.

Δραματικές ώρες διανύει και η Βρετανία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Άλλοι 53 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η Ισπανία διέθεσε νέους πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σκότωσε 32% περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο. Οι αρχές ενισχύουν τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει στους πολίτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές μάσκες διανεμήθηκαν, νέα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών και εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ αναμένονται για να αυξήσουν τη δυνατότητα ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.

Σήμερα καταγράφηκαν 1.350 θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με χθες, Παρασκευή.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χθες μέχρι από τον φονικό κορονοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Είκοσι δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στη Σερβία ανεβάζοντας σε 171 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19.

Αυστηρότερα μέτρα

Η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου.

Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του νότου.

Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

Η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Κλείσιμο συνόρων

Από την Τρίτη τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα.

Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες.

Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις.

Η Ρουμανία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών πολλών εθνικοτήτων στην επικράτειά της.

Αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο.

Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναβολή των Αγώνων.