Κυριακή, Μαρτίου 1

ΕΚΤΑΚΤΟ - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Στέλνουμε 30.000 μετανάστες τώρα σε Ελλάδα» - Έτοιμος ο E.Σ. για προειδοποιητικά πυρά

ΚΟΥΛΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ
«Δεκαοκτώ χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στην γραμμή των συνόρων με την Ελλάδα και σήμερα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 30.000», όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν.
Συγκεκριμένα είπε: «Τι είπαμε μερικούς μήνες πριν; Αν το πράγμα συνεχιστεί έτσι, θα ανοίξουμε τα σύνορα. Αισθάνθηκαν άβολα. Δεν μας πίστεψαν. Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τα σύνορα. Μέχρι
σήμερα το πρωί, περίπου 18.000 άτομα κινήθηκαν για να περάσουν απέναντι και πιστεύω πως σήμερα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στις 30.000. Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα στο μέλλον».



Είναι και μια απάντηση στον Ελληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο που θριαμβολογούσε ότι «πέρασαν μόνο 66» και «αντέξαμε». Αν δεν υπάρξει άμεση έναρξη προειδοποιητικών πυρών σε Εβρο και νησιά και επαναπροωθήσεις σε όλες τις βάρκες, ο Εβρος και τα νησιά υποδοχής θα αλωθούν.



Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Και αν δεν υποχωρήσουν στα προειδοποιητικά πυρά, άμεσα πυρά τραυματισμού. Σκληρό, αλλά εδώ τίθεται θέμα επιβίωσης της Ελλάδας και των Ελλήνων. Τις ίδιες σκέψεις έχουν μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία ανώτατοι στρατιωτικοί, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.



Για να δικαιολογήσει τις κινήσεις του ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ακόμα ότι το έκανε γιατί δεν του έδωσαν τα λεφτά «στο χέρι»!: «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα.



Εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης. Κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια.



Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό.



Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».



Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ με τουρκικά δακρυγόνα.