Πέμπτη, Μαρτίου 26

Θεράπευσε, η φαβιπιραβίρη, 340 ασθενείς στην Κίνα από κοροναϊό μέσα σε τέσσερις ημέρες

Φάρμακο κατά της γρίπης που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία, φέρεται να «αντιμετωπίζει» τον κοροναϊό, καθώς εμφάνισε θετικά σημάδια σε ασθενείς που νοσούν.
Το συγκεκριμένο φάρμακο παράγεται από την ιαπωνική φαρμακευτική Fujifilm Toyama Chemical και δραστική του ουσία είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Έτσι, εκτιμάται ότι εμποδίζει την αναπαραγωγή του
ιού στον ανθρώπινο οργανισμό και μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλά στελέχη της γρίπης, του κίτρινου πυρετού, του αφθώδους πυρετού και ορισμένων άλλων ιογενών παθήσεων.
Επιπλέον, στον Guardian αναφέρει ο ο Ζανγ Ξινμίν, υπεύθυνος του υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, ότι η δραστική ουσία φαβιπιραβίρη έχει καταδείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 340 ασθενείς στη Γουχάν και τη Σενζέν.
Ο ίδιος τονίζει πως «Το φάρμακο είναι σαφώς αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του κοροναϊού και έχει υψηλό προφίλ ασφαλείας» και επισημαίνει πως ασθενείς που το έλαβαν στη Σενζέν ήσαν αρνητικοί στο τεστ για κοροναϊό κατά μέσο όρο σε τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μολύνθηκαν, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 11 ημερών όσων δεν έλαβαν τίποτα. Δεν υπήρχε λοιπόν, ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι δεν ήταν και μεταδοτικοί. Επίσης, ακτινογραφίες θώρακος επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα βελτίωσης στους πνεύμονες στο 91% των ασθενών που έλαβαν φαβιπιραβίρη, σε σχέση με το 62% όσων δεν πήραν καμία θεραπεία.
Οι γιατροί στην Ιαπωνία χορηγούν το ίδιο ακριβώς φάρμακο σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήπια ή μέτρια συμπτώματα, με στόχο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στον ασθενή, άρα και την εξέλιξη των συμπτωμάτων από ήπια σε σοβαρά. Παρόλα αυτά, ο Guardian επικαλείται πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας και αναφέρει πως το φάρμακο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. «Χορηγήσαμε το Avigan σε 70 με 80 άτομα, αλλά όπως φάνηκε δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα σε άτομα που ο ιός ήδη είχε πολλαπλασιαστεί, άρα είχαν ήδη εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα», αναφέρει η πηγή.
Το φάρμακο της ιαπωνικής φαρμακευτικής Fujifilm Toyama Chemical, χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στο ξέσπασμα της νόσου στη Γουινέα, ενώ σήμερα έχει ένδειξη στην Ιαπωνία για τη γρίπη.


https://medlabgr.blogspot.com/