Τετάρτη, Μαρτίου 4

Πλήρης άγνοια για το κρούσμα γονέα στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς

Zougla Newsroom
Στις 3 Μαρτίου 2020 η Διεύθυνση του 3ου Λυκείου Κηφισιάς ενημερώνει με επίσημη επιστολή τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, πως γονέας μαθητή προσεβλήθη από τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου η Διεύθυνση ζήτησε από τον Δήμο να πραγματοποιηθεί προληπτική απολύμανση των εγκαταστάσεων του 3ου Λυκείου αλλά και του άμεσα γειτνιάζοντος 3ου Γυμνασίου.

Η επιστολή αυτή μοιράστηκε χέρι με χέρι στους γονείς. Η Διεύθυνση κάνει λόγο για απολύμανση και όχι για κλείσιμο του σχολείου. Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται πώς αν ο εν λόγω μαθητής του οποίου ο γονέας νοσεί έχει απομονωθεί ή αν του έχει ληφθεί δείγμα για ανάλυση και κυρίως αν έχει διαπιστωθεί ή όχι πώς νοσεί και αυτός. Δεν αναφέρεται καν αν ο μαθητής αυτός βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό. Το σημαντικότερο όλων είναι πώς η Διεύθυνση του σχολείου δεν αναφέρει τίποτε ως προς την ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Η ανακοίνωση - επιστολή
Η ανακοίνωση - επιστολή
Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν επιβεβαιωθεί 7 κρούσματα στην Ελλάδα. Εξ αυτών το 3ο, το 4ο, το 6ο και το 7ο ζουν στην Αθήνα. Λογικά ο μαθητής του Λυκείου στην Κηφισιά είναι παιδί ενός εκ των κρουσμάτων αυτών. Λέμε λογικά διότι προφανώς εμπιστευόμαστε τις επίσημες ανακοινώσεις καθώς και την επίσημη καταμέτρηση.
Όταν όμως ζητήσαμε από τα αρμόδια όργανα του Κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας πληροφορήσουν για την κατάσταση επιφυλακής ή και συναγερμού ή τι μέτρα έχουν ληφθεί στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα απόλυτο κομφούζιο. Το Υπουργείο Παιδείας αγνοούσε το γεγονός και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως επίσης.
Η ανώτατη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν ήταν πληροφορημένη. Τελικά μάθαμε εξωδίκως και όχι επισήμως πώς είναι ο ΕΟΔΥ και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ο Λοιμοξιολόγος Καθηγητής που ιχνηλατούν και προτείνουν ποια σχολεία ή ποιοι οργανισμοί ή εν πάση περιπτώσει τι και πότε θα κλείσει προληπτικά. Τελικά έγινε γνωστό πώς υφίσταται μία Επιτροπή στην οποία παρακάθεται αριθμός μελών τα οποία αποφασίζουν τελικά ποιο σχολείο θα κλείσει ή όχι.
Στις 18:00 της Τετάρτης 4 Μαρτίου ο Δήμαρχος Κηφισίας Γιώργος Θωμάκος ενημέρωνε το zougla.gr πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για κρούσμα κορωνοϊού στην Κηφισιά. Αυτό το είχαμε διαπιστώσει και εμείς. Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Θωμάκος είναι το γιατί απολυμαίνεται το 3ο Λύκειο, αν έχουν πραγματοποιηθεί αναλύσεις δειγμάτων, αν το παιδί του ασθενούς έχει εξεταστεί και εάν είχαν αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να κλείσει το σχολείο.
Με λίγα λόγια. Μία μείζονος σημασίας πληροφορία που συνοδεύεται από ένα έγγραφο αφορά την πιθανότητα επιμόλυνσης ενός ή περισσοτέρων ατόμων στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς. Η Διεύθυνση του σχολείου ενημερώνει τον Δήμο για απολύμανση. Το αρμόδιο Υπουργείο αγνοεί την εξέλιξη. Το Υπουργείο Υγείας αγνοεί επίσης την πληροφορία. Οι γονείς προφανώς ανησυχούν διότι δεν γνωρίζουν τίποτε ως προς τις επαφές του μαθητή ούτε καν αν είναι φορέας του ιού ή όχι.  Αυτή δεν είναι εικόνα συντεταγμένης πολιτείας. Είναι εικόνα περιοδεύοντος ερασιτεχνικού θιάσου.
Ποιοι αποφασίζουν για το κλείσιμο ή όχι των σχολείων
Να επισημανθεί πως έργο της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι η εισήγηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου, για τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού.
Μέλη της επιτροπή είναι οι:
1. Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
2. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
3. Καραούλη Βασιλικής, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
4. Αρκουμανέας παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
5. Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
6. Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
7. Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
8. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.
9. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
10. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
11. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.
.zougla.gr
.zougla.gr