Δευτέρα, Μαρτίου 9

Συνολικά 84 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 84.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΟΔΥ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόρδας, ανακοίνωσε πως σήμερα διεγνώσθησαν 11 άτομα με τον ιό.

Από τους 84 ασθενείς, οι  27 νοσηλεύονται ενώ ένας από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου . Όσον αφορά τους υπόλοιπους 57 είναι σε καλή κατάσταση σε απομόνωση στην οικία τους. Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.
Ακόμα σε τέσσερα από τα 84 κρούσματα, δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα ιστορικό έκθεσης στον ιό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απηύθυνε παράλληλα ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι είναι άνω των 70 ετών, άτομα με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη και οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Απαγορεύονται, επίσης, τα μη αναγκαία επισκεπτήρια σε δομές Υγείας και Πρόνοιας που φιλοξενούν ηλικιωμένους. Ακόμα, απαγορεύεται και η συμμετοχή σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.000 άτομα, καθώς και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.
Στα πλαίσια δέσμης μέτρων ανακοινώθηκαν και τα εξής:
-Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής στις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εξετάζεται ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, παράδειγμα τα δημοτικά συμβούλια.
-Εργαστηριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η «επιτροπή τονίζει πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας,όπως τα τέσσερα κρούσματα για τα οποία δεν προσδιορίζεται σαφής πηγή έκφρασης.Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερο μπορούμε και να έχουμε την κορύφωση αργότερα».
«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε μεταξύ άλλων από τη δική του μεριά ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

 https://www.zougla.gr/greece/article/sinolika-84-ta-krousmata-tou-koronoiou-stin-elada