Τρίτη, Μαρτίου 17

Τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής του μετώπου

ΠΟΙΕΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΑΜΕΣΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να νοσηλευτούν, τότε αυτό θα γίνεται στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας για τη νόσο Covid-19.
Μια σειρά από νοσοκομεία θα αποτελέσουν κομβικά σημεία του μετώπου
που δημιουργείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το πότε θα εντάσσεται ένα νοσοκομείο στα επιχειρησιακά πλάνα του Υπουργείου Υγείας θα αποφασίζεται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο για τη μετατροπή νοσοκομείων σε ειδικά νοσοκομεία για την υποδοχή, νοσηλεία και θεραπεία κρουσμάτων του κορωνοϊού. Έχει επιλέξει ήδη νοσοκομεία -αλλά και ολόκληρες πτέρυγες και κλινικές νοσοκομείων- που θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των περιστατικών της νόσου.
Για παράδειγμα, το νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ» μεταφέρθηκε επιχειρησιακά στο ΕΣΥ, ενώ ακόμα δύο νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στη λίστα με αυτά που αποτελούν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Η «Παμμακάριστος» και το «Αγία Βαρβάρα» δέχονται πλέον ασθενείς που θέλουν να εξεταστούν για κορωνοϊό.
Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», το οποίο βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια, συμπληρώνει δύο 24ωρα ως νοσοκομείο Αποκλειστικής Νοσηλείας ασθενών με Covid-19, ενώ δεσμεύθηκε ήδη μία πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα». Τις τελευταίες ημέρες το «Παμμακάριστος» ήταν σε διαδικασία εκκένωσης, δεν δεχόταν νέα περιστατικά, ενώ έγινε και μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Με διαδικασίες εξπρές τοποθετήθηκαν 49 κρεβάτια σε ένα από τα κτήρια του παλαιού Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα», που δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για τη νοσηλεία των ασθενών. Οι πτέρυγες έχουν εξοπλιστεί με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με ταχύτητα εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα.
Το Κέντρο Αποκατάστασης Attica Ελευσίνας μετατρέπεται επίσης σε νοσοκομείο για τον κορωνοϊό, για τη λειτουργία του οποίου υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων.
Το επόμενο νοσοκομείο που θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19 είναι το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία». Για τον λόγο αυτό σταματούν οι εισαγωγές ασθενών, ενώ έχει γίνει κατηγοριοποίηση όσων νοσηλεύονται στις κλινικές του για μια πρώτη κατανομή τους σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως στο «Σισμανόγλειο» και το «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα».
Τα δημόσια νοσοκομεία ενημερώθηκαν πως πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες κλίνες πέραν εκείνων που διαθέτουν για τις εφημερίες.
Όπως έχει ανακοινώσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων για τον εφοδιασμό με υγειονομικό υλικό των νοσοκομείων, ενώ ακόμα 70 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού. Όπως είπε, έχουν ήδη προσληφθεί 950 γιατροί, ενώ συνολικά αναμένεται να δοθούν πρόσθετες πιστώσεις ύψους 200 εκατ. για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε σήμερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό. Ο υπουργός Υγείας μετέβη στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά στο ΠΓΝΕ «το σχέδιο που ζητάμε να εφαρμοστεί μαζί με τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού και κυρίως των πολιτών, στην εφαρμογή του, στην πράξη». Εξέφρασε την ικανοποίησή του, ευχαριστώντας τον διοικητή του νοσοκομείου Βαγγέλη Ρούφο και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Δημήτρη Τσαλικάκη, όσο και τους γιατρούς, νοσηλευτές και το σύνολο του προσωπικού «για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν». zougla.gr