Παρασκευή, Μαρτίου 13

Γ. Τράγκας: «Εχάθη η μπάλα»

giorgos_tragkas
Σήμερα είναι Παρασκευή και 13. Η ώρα είναι 8 και κάτι και η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ αραιή και δεν θυμίζει τη ζωή προ κορονοιού. Μέσα σε 30 λεπτά έφτασα από την Πολιτεία στον Πειραιά με πολύ μικρή ταχύτητα. Αρκετοί στο δρόμο φορούσαν μάσκες, οι περισσότεροι όχι. Υποθέτω ότι τα επόμενα 24ωρα τα κυβερνητικά μέτρα θα κλιμακωθούν, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Πάμε για ένα πολύ περίεργο Σαββατοκύριακο. Ελπίζω άπαντες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών αλλά και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
για να μην καθίσουν στο σκαμνί. Όποιος θελήσει να παραβεί την καραντίνα με κίνδυνο να μολύνει συνανθρώπους του θα αντιμετωπίσει ποινή έως και ισοβίου καθείρξεως. Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις.
Είμαστε στην αρχή του υγειονομικού και οικονομικού τυφώνα και ακόμη δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει αυτή η εθνική και οικουμενική παράλυση όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Έχουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα από την Κίνα ότι ο κορονοϊός θα ελεγχθεί κάπου τον Ιούνιο αλλά ουδείς γνωρίζει αν η αισιοδοξία θα γίνει πραγματικότητα. Οι νεκροί είναι χιλιάδες, τα κρούσματα εκατοντάδες χιλιάδες και είναι άγνωστος ο αριθμός των αδήλωτων περιστατικών. Όπως γράφουν οι εφημερίδες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται για κλιμάκωση των μέτρων, αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο. Ήδη δημοσιοποιούνται απόρρητα σχέδια με ονόματα θεών, όπως η «Άρτεμις» και αναφέρονται σε κατασκευή πλωτών νοσοκομείων ή υπαίθριων κέντρων περίθαλψης.
Στη γειτονική Ιταλία επιλέγουν πλέον ποιους θα βάλουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας και διαλέγουν ανάμεσα σε ηλικίες. Αν έχεις φάει τα ψωμιά σου ατύχησες. Θα επιλεγεί ο νεότερος. Αυτός που χρειάζεται στην παραγωγή και στην αναπαραγωγή. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει κυβερνητικές οδηγίες, να παραβιάσει τον όρκο του Ιπποκράτη, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοσιονομική πειθαρχία της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και η οικονομία της Ιατρικής. Φανταστείτε μια χώρα, όπως η Ελλάδα που την τελευταία στιγμή σπεύδει να προσλάβει ιατρικό προσωπικό και όχι όσους έχει εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός, πως θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αν εκτροχιαστεί το πράγμα και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα. Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι, ας ακολουθήσουμε σχολαστικά τις οδηγίες του Υπουργείου, ας προκρίνουμε την ατομική ευθύνη αποφεύγοντας να μολύνουμε συνανθρώπους μας και ας έχουμε και το μυαλό μας στις ένοπλες δυνάμεις και στους ακρίτες των συνόρων μας που αντιμετωπίζουν τα δόλια, τα βρόμικα σχέδια του Ερντογάν.
Χθες, κάποιοι μου συνέστησαν επειδή είμαι διαβητικός να μην παίζω με τη φωτιά. Να αποφεύγω την προσέλευσή μου σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στούντιο στα οποία εργάζονται ομάδες συναδέλφων και τα επισκέπτονται αμέτρητοι καλεσμένοι που δίνουν συνεντεύξεις. Ήδη έχουμε κρούσματα σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Σκέφτηκα όμως το ρίσκο που παίρνουν γιατροί και νοσηλευόμενοι, δεκάδες από τους οποίους είναι ήδη σε καραντίνα. Σκέφτηκα τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές με τους ελάχιστους μνημονιακούς μισθούς που παίρνουν. Σκέφτηκα όλους εκείνους που αυτή την εποχή δίνουν τα πάντα εκεί στον Έβρο, εκεί στα νησιά, στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου. Βέβαια, όταν είσαι διαβητικός ( και αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι οι ομοιοπαθείς μου ) προσέχεις ιδιαίτερα, γιατί ο συνδυασμός του κορονοϊού με τη νόσο φέρνει επικίνδυνες επιπλοκές. Ωστόσο, με τη βοήθεια της διεύθυνσης των Παραπολιτικών ελπίζω να μεταδίδω από ένα άλλο σημείο χωρίς να εκτίθεμαι σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω μετακίνησης και συγχρωτισμού. Επίσης, στην τηλεόραση θα επιδιώξω να γράφω εκπομπές σε ώρες που δεν κυκλοφορούν πολλοί συνάδελφοι. Και ο θεός βοηθός.
Η ζωή αλλάζει σε όλο τον πλανήτη και ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτό. Η επικοινωνία Ευρώπης και ΗΠΑ διακόπηκε με εντολή του Αμερικανού προέδρου κου Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τιμώρησε έτσι την Ευρώπη και οι Βρυξέλλες αντέδρασαν με οργή. Διατηρείται η επικοινωνία ΗΠΑ και γηραιάς ηπείρου μόνο μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος – όπως εκείνοι – δηλαδή οι ευρωπαίοι δεν μας ειδοποιούν για τους δασμούς που βάζουν, έτσι και για εμένα δεν ήταν υποχρεωτικό να τους προειδοποιήσω για τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών. Περίπου 13-14 τρισεκατομμύρια έχουν χαθεί μέχρι στιγμής, αφού τα χρηματιστήρια έχουν βουλιάξει. Ο κορονοιός έχει σαρώσει όλες τις αξίες, όλα τα νομίσματα, όλες τις μετοχές, όλα τα ταμπλό. Εδώ στην Ελλάδα λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία πλήττεται ουσιαστικά το σύνολο των επιχειρήσεων. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι ο κίνδυνος να κρατήσει ο κορονοϊός μέχρι το καλοκαίρι και να ακυρωθούν οι κρατήσεις εκατομμυρίων τουριστών. Αυτό θα διαλύσει στην κυριολεξία το κρατικό και ιδιωτικό ταμείο. Είναι καιρός, οι γερμανόφιλοι των Αθηνών ή οι γερμανοχαϊδεμένοι να υψώσουν περισσότερο τη φωνή τους και να απαιτήσουν χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με παράλληλη χρησιμοποίηση του μαξιλαριού των 30 δις. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα το καταφέρει ο κος Μητσοτάκης, δεδομένου ότι από τη μια υπάρχει ο παραλογισμός των Γερμανών και η ανθελληνικότητα του Βερολίνου και από την άλλη διάφοροι εντός και εκτός της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι πρέπει να λένε συνεχώς ΝΑΙ στην καγκελάριο.
Η ζωή αλλάζει προσωρινά, ποιος ξέρει για πόσο διάστημα, στον πλανήτη. Τα πλάνα των μεγάλων επενδύσεων ανατρέπονται. Η τηλεργασία προωθείται, πράγμα που κατά τη γνώμη μου θα φέρει μικρότερους μισθούς, γιατί στο τέλος θα αρέσει στους εργοδότες, θα συμφέρει περισσότερο και θα έχουν και ως επιχείρημα τα μικρότερα έσοδα λόγω του κορονοϊού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κεφάλαιο, ειδικά το μεγάλο μιλάει πάντα για πίστωση χρόνου για αποκατάσταση των βλαβών. Μετά τον κορονοϊό, όλοι θα ζητάνε οικονομική βοήθεια από μια κυβέρνηση που θα πρέπει να ξαναπιάσει οικονομικούς στόχους, πλεονάσματα και συγκομιδή φόρων για τα γερμανικά ταμεία.
Όπως και να έχει, επειδή η ζωή είναι μία και το μέλλον είναι άδηλο, πρέπει να είμαστε με το τουφέκι στο χέρι και με το οινόπνευμα στην τσέπη. Στη γειτονική Τουρκία που μέχρι χθες είχε μόνο ένα κρούσμα, έκλεισαν τα σχολεία και αναβλήθηκαν όλα τα ταξίδια του κουΕρντογάν. Λόγω άμεσης επαφής με το Ιράν, εκτιμάται από αρκετούς επιστήμονες, ότι η Τουρκία έχει χιλιάδες κρούσματα και άγνωστο αριθμό θανάτων που δεν ανακοινώνονται, επειδή ο φασίστας δεν θέλει να προσθέσει και αυτή τη δυστυχία και αυτό το πρόβλημα σε όσα προσέθεσε τα τελευταία χρόνια στη ζωή του λαού του. Ωστόσο, συνεχίζει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Αιγαίου και επιδιώκει να βρει ευκαιρία για προβοκάτσια.makeleio.gr