Παρασκευή, Μαρτίου 20

Ας ελπίσουμε ότι ο κορονοϊός μπαίνοντας στην επικράτειά μας θα μεταλλαχθεί σε ελληνάρα και θ’ αρχίσει να βαριέται να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται.


Thanos Tzimeros
Καραντίνα, γκαραντί!
Να ξεκινήσω από το γλωσσικό: η καραντίνα είναι 40 ημερών (quarante) κι όχι δεκατεσσάρων. 40 ήταν οι μέρες που έμπαιναν σε απομόνωση τα καράβια που έφταναν στην Ευρώπη από το 1347 και μετά, όταν χτύπησε ο μαύρος θάνατος (πανώλη) κι από τότε η καραντίνα καθιερώθηκε ως ιατρικός όρος. Να θυμίσω ότι η επιδημία πανώλης (βουβωνικής αρχικά και πνευμονικής στη συνέχεια) ξεκίνησε (πάλι...) από την Κίνα το 1331 και μέχρι το 1353 σκότωσε πάνω από 100 εκατομμύρια
Ευρωπαίους ερημώνοντας την ήπειρό μας. Μπροστά της ο κορονοϊός είναι κρυολόγημα.
Ας πούμε λοιπόν ότι κάποιος που έρχεται από μια χώρα με πολλά κρούσματα μπαίνει σε καραντίνα. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα! Σε καραντίνα μπαίνεις όταν για 14 μέρες αναγκάζεσαι να ζήσεις σε έναν φυλασσόμενο χώρο όπου τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής και υπάρχει κάποιος να διαπιστώσει αν εμφανίζεις συμπτώματα της νόσου.
Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν σε καραντίνα παρακαλούνται να μείνουν στο σπίτι τους και παίρνουν ένα φύλλο οδηγιών για το τι θα κάνουν: θα είναι σε ένα δωμάτιο απομονωμένοι (κι αν μένουν σε γκαρσονιέρα ή σε loft;) δεν θα αγγίσουν (φυσικά δεν θα κάνουν σεξ) ούτε θα μιλήσουν σε κανέναν της οικογένειας, θα έχουν τα δικά τους σκεύη, πετσέτες, σεντόνια, τη δική τους τουαλέτα, τα δικά τους σκουπίδια και ό,τι αγγίζουν θα απολυμαίνεται από τους άλλους οι οποίοι θα τους αφήνουν το φαγητό έξω από την πόρτα και θα παίρνουν μετά το πιάτο με γάντια θα το πλένουν με καυτό νερό αμέσως κ.λπ. κ.λπ. Κι αν δεν υπάρχει στο σπίτι δεύτερη τουαλέτα; Θα πρέπει να απολυμαίνεται όλος ο χώρος της τουαλέτας μετά την επίσκεψη. Πώς; Από τα άλλα μέλη της οικογένειας που θα μπαίνουν με ειδική στολή; Κι αν τελειώσει το απολυμαντικό, που για να τα τηρήσεις όλα αυτά θες ένα πεντόκιλο τη μέρα; Κι αν ζουν μόνοι τους; Κι αν πρέπει να βγουν για να ψωνίσουν;
Φεύγοντας από το αεροδρόμιο θα έχουν διασταυρωθεί με κόσμο μπορεί να έχουν καθίσει σε καθίσματα περιμένοντας τη βαλίτσα και να έχουν πιάσει καροτσάκια, θα πληρώσουν τα διόδια της Αττικής οδού, άρα θα πιάσουν λεφτά που θα τα δώσουν στον υπάλληλο μαζί με τον κορονοϊό (εξαιρούνται όσοι έχουν e-pass) ή θα μπουν σε ταξί ή στο μετρό άρα θα ξεκινήσει από κει η διάδοση του ιού.
Άρα μην ακούτε το καραντίνα και λέτε «α, ωραία πήραμε επιτέλους μέτρα». Δεν πήραμε για τον απλούστατο λόγο ότι όλα στην Ελλάδα γίνονται στο περίπου. Στο Χονγκ-Κονγκ τους φοράν ηλεκτρονικά βραχιολάκια και κατεβάζουν στο κινητό μια εφαρμογή που χαρτογραφεί το διαμέρισμα και ενημερώνει τις Αρχές αυτόματα, αν η καραντίνα παραβιάζεται.
Ας ελπίσουμε ότι ο κορονοϊός μπαίνοντας στην επικράτειά μας θα μεταλλαχθεί σε ελληνάρα και θ’ αρχίσει να βαριέται να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται.