Τρίτη, Μαρτίου 10

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων Έβρου: «Γίνεται κανονική επίθεση από τους μετανάστες»

Συρματοπλέγματα, χημικά, πετροπόλεμος και χιλιάδες ανθρώπινα βλήματα έτοιμα να … χτυπήσουν για την επίτευξη των στόχων του «σουλτάνου», συνθέτουν το σκηνικό στον ακριτικό Έβρο την τελευταία εβδομάδα. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των συνόρων άνθρωποι διάφορων εθνικοτήτων πήραν ανά χείρας τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατευθύνθηκαν μαζικά προς την Ανδριανούπολη
προκειμένου να περάσουν στον ελλαδικό χώρο ελπίζοντας πως από εκεί θα μεταβούν σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν με τους στρατιώτες της γειτονικής χώρας να επιτίθενται με χημικά στην απέναντι πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση να προβαίνει άμεσα σε ενίσχυση των χερσαίων συνόρων στέλνοντας δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού από κάθε πλευρά της χώρας.
Το σκηνικό πολέμου που δημιουργήθηκε μεταδόθηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου και αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για ένα ντόμινο παραφιλολογίας εναντίον την ελληνικής πλευράς που έκαναν λόγο ακόμη και για νεκρό Σύρο.
Όπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Θανάσης Καμηλάρης, κυνηγός και ψαράς στο Δέλτα του ποταμού Έβρου που συμμετέχει εθελοντικά στις περιπολίες σε συνεργασία με το στρατό και την αστυνομία, δεν υπάρχει νεκρός από ελληνικά πυρά, όπως αφήνουν κάποιοι να διαρρέει τις τελευταίες ώρες.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ
«Τα όπλα τα έχουμε μαζί μας για δική μας ασφάλεια και για εκφοβισμό στον αέρα κι αυτό όποτε καταστεί ανάγκη. Η εντολή που έχουμε λάβει από την αστυνομία και τον στρατό είναι να μη σηκώνουμε ποτέ τα όπλα σε ευθεία βολή. Συνεπώς, οι ειδήσεις περί νεκρών είναι ψέματα», ξεκαθαρίζει.

«Μας επιτίθενται οι αλλοδαποί»

Όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στην περιοχή ο ίδιος αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και μάλιστα νυχθημερόν. Άλλωστε, για το Θανάση Καμηλάρη που μεγάλωσε σε μια από τις δεκάδες καλύβες που βρίσκονται στον υγροβιότοπο του Έβρου, η υπεράσπιση του τόπου του είναι παραπάνω από αυτονόητη.
«Σε καθημερινή βάση μόλις πέσει το φως του ήλιου ομάδες προσφύγων και μεταναστών επιχειρούν να περάσουν στον ελλαδικό χώρο. Οι ψαράδες στο Δέλτα του Έβρου περιπολούμε όλο το 24ωρο και αποτρέπουμε την είσοδό τους. Άλλες φορές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 10 άτομα και άλλες πάνω από 100», λέει και καταγγέλλει πως δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αλλοδαποί κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους.
Δείτε επίσης: Σοκαριστικό βίντεο: Οι Τούρκοι προσπαθούν να γκρεμίσουν τον φράχτη με τεθωρακισμένο!
«Γίνεται κανονική επίθεση από μέρους τους. Έχουν προσπαθήσει να μας χτυπήσουν και κάθε φορά ορμούν εναντίον μας για να περάσουν στα χερσαία κομμάτια. Όταν έχεις απέναντί σου ένα πλήθος 100 ατόμων, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Ζω εδώ τόσα χρόνια και πρώτη φορά βιώνω τέτοιο μίσος για την Ελλάδα. Μίσος και από τους Τούρκους αλλά και από τους αλλοδαπούς που προσπαθούν να εισβάλλουν με τη βία», λέει.
Ο ίδιος και οι υπόλοιποι ψαράδες και κυνηγοί του Έβρου σκοπεύουν να συμμετάσχουν με δική τους πρωτοβουλία στις περιπολίες για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Όπως λένε, είναι διατεθειμένοι να προστατέψουν την περιοχή όσο δύσκολη τροπή κι αν πάρει η κατάσταση. «Η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα. Ακόμη και 10.000 άνδρες να στείλει εμείς θα είμαστε εδώ και δεν θα αφήσουμε ούτε έναν να περάσει», λένε.

«Το 97% των συλληφθέντων δεν είναι από τη Συρία»

Την ίδια ώρα, μήνυμα πατριωτικής εγρήγορσης και αλληλεγγύης απέναντι στην ασύμμετρη απειλή των ορδών από παράνομους μετανάστες που προωθεί καθημερινά στα σύνορα ο «σουλτάνος» Ερντογάν, στέλνουν πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τηλεφωνήματα συμπαράστασης, αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και εθελοντική συμμετοχή στις περιπολίες από ανθρώπους που ζουν στην άλλη άκρη της χώρας, απέδειξαν περίτρανα πως οι Έλληνες γίνονται μια γροθιά απέναντι στον κοινό εχθρό.
Εκτός όμως από τους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού, αρκετοί ακρίτες του Έβρου προσέφεραν χείρα βοηθείας και στα ανήλικα προσφυγόπουλα που επί μέρες παραμένουν στο κρύο χωρίς τροφή και νερό. Ένα ολιγόλεπτο βίντεο με κατοίκους των Φερών να βράζουν γάλα για τα μικρά αυτά παιδιά έκανε το γύρο του κόσμου δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο της Ελλήνων κι όχι εκείνο που κάποιοι μεθοδευμένα προσπαθούν να προβάλουν.
«Είναι απίστευτα συγκινητικό όλο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες εδώ. Δε σταματώ να δέχομαι τηλεφωνήματα και μηνύματα ακόμη και από τους ομογενείς. Τα προϊόντα δε πρώτης ανάγκης που έχουμε λάβει ξεπέρασαν κατά πολύ τις ανάγκες μας και ευχαριστώ τον κάθε έναν ξεχωριστά για την πολύτιμη προσφορά», εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Εκείνο που του έχει προξενήσει εντύπωση όμως είναι το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων, των ανθρώπων δηλαδή που κατάφεραν να περάσουν στα ελληνικά εδάφη αλλά πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της αστυνομίας, δεν είναι πρόσφυγες καθώς κατάγονται από χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. «Το 97% όσων έχουν συλληφθεί δεν προέρχονται από τη Συρία. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό», αναφέρει με νόημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, από το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020 έως την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν στον Έβρο κατάγονται από το Αφγανιστάν (64%), από το Πακιστάν (19%), από την Τουρκία (5%), από τη Συρία (4%), από τη Σομαλία (2,6%) ενώ το 5,4% είναι από το Ιράν, το Ιράκ, το Μαρόκο, την Αιθιοπία, το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

«Μέρα – νύχτα θα φυλάμε τα σύνορα»

Σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας και με την ελληνική κοινωνία να είναι ήδη επιβαρυμένη από το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που «σηκώνει» μόνη της την τελευταία πενταετία, ο Βασίλης Μαυρίδης στέλνει μέσα από την εφημερίδα μας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες πως τα σύνορα φυλάσσονται επαρκώς.
Δείτε επίσης: Στις Σέρρες το πρώτο κλειστό Κέντρο μεταναστών – Αναμένεται και δεύτερο
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, η χώρα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και το απέδειξε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή», τονίζει.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Καμηλάρης δηλώνει συγκινημένος από το τεράστιο κύμα συμπαράστασης λέγοντας πως ακόμη και τα μηνύματα που δέχεται στο κινητό του τηλέφωνο του ανεβάζουν το ηθικό. «Από κάθε πλευρά της Ελλάδας και της γης δέχομαι μηνύματα, τα οποία μου δίνουν κουράγιο και δύναμη. Μέρα – νύχτα θα φυλάμε τα σύνορα, μείνετε ήσυχοι. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να περάσει».
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακρίτες του Έβρου αναλαμβάνουν το ρόλο του φρουρού καθώς η προκλητικότητα των γειτόνων στο σημείο είναι ιδιαίτερα έντονη εξαιτίας της γειτνίασης με την Τουρκία. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο σημείο είναι μια από τις πρόσφατες εμπειρίες του κ. Καμηλάρη, ο οποίος την ώρα που ψάρευε είδε Τούρκους να τον απειλούν σηκώνοντας εναντίον του τέσσερα όπλα.
«Μου έλεγαν ότι βρίσκομαι σε ξένα ύδατα ενώ ήμουν εντός της ελληνικής επικράτειας. Φοβήθηκα, θύμωσα και παράλληλα ένιωσα μίσος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους Έλληνες πολιτικούς, που τους αφήνουν ανεξέλεγκτους να μπαινοβγαίνουν στον Έβρο», καταλήγει.https://www.newsbreak.gr/ellada/83299/sygklonistikes-martyries-katoikon-evroy-ginetai-kanoniki-epithesi-apo-toys-metanastes/