Τρίτη, Μαρτίου 17

Κοροναϊός: Ενας στους δέκα νοσεί από κάποιον χωρίς συμπτώματα


Newsroom
Στη μελέτη τους τονίζουν ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η νόσος σχετίζεται από δύο θέματα
Τουλάχιστον το 10% των ασθενών από τον κοροναϊό, δηλαδή ένας στους δέκα, νοσεί από κάποιον που έχει τον ιό αλλά δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματά του.
Αυτό αναφέρει μία νέα μελέτη που έκαναν επιστήμονες από την Αμερική, την Κίνα, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ. Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικά
περιστατικά στην «αλυσίδα» μετάδοσης είναι λιγότερο από μία εβδομάδα (στην Κίνα ήταν περίπου τέσσερις μέρες).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Λόριν Ανσελ Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Τέξας δημοσίευσαν τη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Στη μελέτη τους τονίζουν ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η νόσος σχετίζεται από δύο θέματα:
  • Πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού και
  • πόσο χρόνο (διαδοχικό χρονικό διάστημα) χρειάζεται ένας φορέας για να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρωπο.
Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται σύντομο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη επέκταση των κρουσμάτων και στη δυσκολία ανάσχεσής τους.

Αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα από τον Έμπολα

«Ο ιός Έμπολα, με χρόνο αρκετών εβδομάδων ανάμεσα σε διαδοχικά περιστατικά, είναι πολύ πιο εύκολος στην αντιμετώπισή του από ό,τι η γρίπη με διάστημα μόνο λίγων ημερών στην αλυσίδα μετάδοσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα και επιθετικά για να ανακόψουμε την αναδυόμενη απειλή του», δήλωσε η δρ Μέγιερς.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 450 περιστατικά λοίμωξης από 93 πόλεις της Κίνας και βρήκαν σαφείς ενδείξεις πως οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό (η λεγόμενη προσυμπτωματική μετάδοση). Όπως εκτιμούν, περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις Covid-19 προέρχονται από ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό, αλλά οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή.