Κυριακή, Μαρτίου 15

Επιτέλους φανείτε ειλικρινείς

zougla.gr
Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τον πρόεδρου του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου Σωτήρη Τσιόδρα, σπουδαγμένο στο Χάρβαρντ, γνωστό λοιμωξιολόγο, να προτρέπει τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιστημόνων ώστε να αποφύγουν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό και κυρίως για να αποτραπεί η επιμόλυνση μεγαλύτερων ομάδων στην κοινωνία.

Προκαλεί εντύπωση ωστόσο ότι ο επιστήμονας Σωτήρης Τσιόδρας για πολλοστή φορά δεν αναφέρθηκε στις συναθροίσεις και στον συνωστισμό στις Εκκλησίες, ιδιαίτερα σε περίοδο Σαρακοστής.
Προφανώς ο κ. Τσιόδρας γνωρίζει απ έξω την στατιστική ανάλυση των κρουσμάτων του ιού στην γειτονική Ιταλία. Δεν αγνοεί λοιπόν, ότι πάνω από 70% των νεκρών ανήκουν στην κατηγορία των ηλικιών από 70 έως και πάνω από 90 ετών. Όμως κύριε Τσιόδρα δυστυχώς είναι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι γεμίζουν τις εκκλησίες.
Με όλο τον σεβασμό στην Ορθοδοξία και στην Χριστιανοσύνη, αλλά και με όλο τον σεβασμό στο εκκλησίασμα και στους πιστούς, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον κ. Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να διακόψουν πάραυτα κάθε δραστηριότητα, που σημαίνει συνάθροιση πολιτών εντός των εκκλησιών. Είτε αυτά είναι Μυστήρια είτε Θεία Λειτουργία είτε Χαιρετισμοί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποκρισίες και υπερβολές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λανθασμένες εκτιμήσεις και εμμονή σε ιδεοληψίες. Τέλος, δεν υπάρχει χώρος για μεσαιωνικές απόψεις.
Υπάρχουν ιεράρχες, δυστυχώς λίγοι, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οι περισσότεροι, ωστόσο αντιδρούν ωσάν να ζουν στην περίοδο της Ιεράς Εξέτασης και του Λογιόλα.
Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δίνει έναν αγώνα προκειμένου να τιθασευτεί αυτή η επιδημία. Αιχμή του δόρατος σε αυτό τον πόλεμο είναι οι επιστήμονες. Αυτοί είναι εμπροσθοφυλακή, το κύριο σώμα της στρατιάς και η οπισθοφυλακή. Από την Επιστήμη εξαρτώμεθα και σε αυτήν αναφερόμεθα. Τα κράτη όλου του κόσμου ακολουθούν το ίδιο πρωτόκολλο στην αντιμετώπιση του ιού. Είναι το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις προσωπικές τοποθετήσεις και προτιμήσεις οφείλει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα στην ηγεσία της Εκκλησίας πως ότι ισχύει για τόπους συνάθροισης κοινωνικού, οικονομικού, επιμορφωτικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου ισχύει και για τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Ο νόμος επιβάλλει βαριές ποινές σε όσους παραβιάζουν το περιεχόμενο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση και που αναφέρονται στο γνωστό άρθρο της ποινικής δικονομίας. Αυτοί που παραβιάζουν τους κανόνες και εκθέτουν σε κίνδυνο συμπολίτες τους απειλούνται με πολύ σοβαρές ποινές. Αν αυτό ισχύει για κάθε ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης ή για κάθε ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, ή για κάθε ιδιοκτήτη κέντρου εστίασης ή εν πάση περιπτώσει για κάθε υπεύθυνο συλλογικής δραστηριότητας που σημαίνει συνάθροιση ανθρώπων σε περίοδο πανδημίας, τότε το ίδιο πρέπει να ισχύει και για κάθε ιερωμένο ή ιεράρχη. Οφείλει η ηγεσία της Εκκλησίας να εξηγήσει όλα τα παραπάνω στους πιστούς. Όχι αύριο ή μεθαύριο, αλλά σήμερα και τώρα.