Σάββατο, Μαρτίου 7

Πονοκέφαλοι τάσης: Αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Κεφαλόπονοι ή πονοκέφαλοι τάσης: Είναι η συχνότερη μορφή πονοκέφαλων.
Τι είναι οι κεφαλόπονοι τάσης;
Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλων. Αποτελούν περίπου το 75% του συνόλου των κεφαλόπονων.
Η κατάσταση που χαρακτηρίζει τον κεφαλόπονο τάσης είναι ένα οδυνηρό αίσθημα με συσφικτικό ή πιεστικό χαρακτήρα, που περιλαμβάνει τους δύο κροτάφους, το μέτωπο ή το πίσω μέρος της κεφαλής και του αυχένα.
Η ένταση του πόνου είναι συνήθως ήπια μέχρι μέτρια και δεν αυξάνεται με τη σωματική δραστηριότητα. Σε ορισμένους ασθενείς οι πονοκέφαλοι τάσης παίρνουν μια χρόνια μορφή όταν επαναλαμβάνονται συχνά για τουλάχιστο 6 μήνες.

Στις χρόνιες περιπτώσεις, ο πόνος και οι ενοχλήσεις μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση των δυνατοτήτων που έχει ένα άτομο προκαλώντας έτσι μια μορφή αναπηρίας. Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι αιτίες που προκαλούν τους πονοκέφαλους τάσης δεν είναι γνωστές. Θεωρείται ότι παράγοντες που προκαλούν αυξημένη τάση στους μυς των μυών του λαιμού, του προσώπου, του αυχένα και στο δέρμα της κεφαλής μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση κεφαλαλγιών.
Οι παράγοντες αυτοί που συσχετίζονται με την πρόκληση των κεφαλόπονων τάσης είναι το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη. Επίσης η θέση που παίρνει η κεφαλή και το σώμα, μπορεί να προκαλούν κούραση και ένταση σε ορισμένους μυς με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πόνοι στο κεφάλι.
Το ημερολόγιο του ασθενούς
Για να μπορέσει ο ασθενής και ο γιατρός του να κατανοήσουν καλύτερα το είδος του πονοκεφάλου που υπάρχει, είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι σε θέση να δώσει ορισμένα χαρακτηριστικά του και να μπορεί να αναγνωρίσει εάν είναι δυνατόν ποιοι παράγοντες ευνοούν την εκδήλωσή του.
Είναι χρήσιμο ο ασθενής να κρατεί ένα ημερολόγιο σημειώνοντας σημαντικά στοιχεία που συσχετίζονται με τον πονοκέφαλο, όπως τα ακόλουθα:
  1. Τι έκανε ο ασθενής πριν από την εκδήλωση του πονοκεφάλου;
     
  2. Μήπως προηγήθηκε κάποια έντονη και δύσκολη σωματική δραστηριότητα;
     
  3. Μήπως εργαζόταν για πολλές ώρες μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή;
     
  4. Που βρισκόταν ο ασθενής όταν άρχισε ο πονοκέφαλος; Μέσα ή έξω; Μήπως βρισκόταν κοντά σε κάτι που του προκάλεσε αλλεργία, κοντά σε καπνό, ζώα, σκόνες ή άλλες τοξικές χημικές ουσίες;
     
  5. Μήπως ο πονοκέφαλος προκλήθηκε τρώγοντας ή πίνοντας κάτι; Μήπως ο ασθενής παίρνει κάποια φάρμακα ή διατροφικά σκευάσματα τα οποία να του προκαλούν τους πονοκεφάλους;
     
  6. Επίσης είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εάν ο ασθενής είχε πριν από τον πονοκέφαλο μια έντονη φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση, εάν ταράχθηκε από κάτι ή ακόμη εάν δεν ένιωθε καλά και ήταν σε άσχημη ψυχική διάθεση
     
  7. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην διευκρίνιση του είδους του πονοκεφάλου, είναι σε ποια ώρα της ημέρα αρχίζει ο πονοκέφαλος
Η θεραπεία
Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων τάσης περιλαμβάνει την αποφυγή των παραγόντων που πιθανόν να είναι οι αιτίες πρόκλησης τους και η ανακούφιση από τα οδυνηρά συμπτώματα.
Τα αναλγητικά φάρμακα ανακουφίζουν τον ασθενή και περιλαμβάνουν την παρακεταμόλη, την ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (diclofenac, ipubrofen, κ.α.)
Ποιες περιπτώσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;
Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι γενικά οι πονοκέφαλοι χρειάζονται προσοχή.
Το μεγαλύτερο ποσοστό τους οφείλεται σε πρωτογενείς ή ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες δηλαδή πονοκέφαλο τάσης, ημικρανίες και αθροιστικές κεφαλαλγίες.
Υπάρχουν όμως και οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες που οφείλονται σε μια άλλη ασθένεια. Η ασθένεια αυτή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα στα δόντια, ένα κρυολόγημα, μια ιγμορίτιδα ή ρινίτιδα, μια ωτίτιδα.
Χρειάζεται όμως εγρήγορση, διότι σπανιότερα είναι δυνατόν, ο κεφαλόπονος να οφείλεται σε όγκο του εγκεφάλου, σε μηνιγγίτιδα (συνοδεύεται από πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα και φωτοφοβία) ή ακόμη σε μια εγκεφαλική αιμορραγία.
Θα πρέπει άμεσα να ζητείται η βοήθεια του γιατρού στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  1. Όταν υπάρχουν δυσκαμψία του αυχένα, πυρετός ή σπασμοί.
     
  2. Όταν ο ασθενής νιώθει αδυναμία, σύγχυση, μουδιάσματα ή κάποια παραλυσία.
     
  3. Όταν υπάρχει απώλεια συνείδησης.
     
  4. Ύπαρξη πόνου στα μάτια ή στα αυτιά.
     
  5. Επίσης εάν οι πονοκέφαλοι είναι επαναλαμβανόμενοι, εάν ο χαρακτήρας τους αλλάζει σε σχέση με το τι ήταν προηγουμένως ή εάν γίνονται εντονότεροι απ' ότι συνήθως.

 www.medlook.net