Παρασκευή, Μαρτίου 20

Κορωνοϊός: Μαζική φυγή... ανευθυνότητας οι Ελληνάρες -Γέμισαν κόσμο τα νησιά, ουρές στα διόδια


Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις, τόσο του Σωτήρη Τσιόδρα χθες, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εγκατάλειψη της Αθήνας προς την επαρχία, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, συνεχίστηκε.
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τα διόδια Ελευσίνας όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα περνούν το μεσημέρι της Παρασκευής προκειμένου, προφανώς, να ταξιδέψουν για το χωριό τους.
Οι εικόνες από τα διόδια Ελευσίνας


Κύμα φυγής και προς τα νησιά
Και δεν είναι μόνο τα διόδια... Τις τελευταίες ημέρες πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να φύγουν από την πρωτεύουσα για τα νησιά! Οι δήμαρχοι με εκκλήσεις τους τόνιζαν ότι δεν πρέπει όσοι έχουν εξοχικά να πάνε στα νησιά για δύο λόγους, αφενός για να μην μεταφέρουν τον κορωνοϊό και αφετέρου γιατί και να χρειάζονταν κάτι δεν θα μπορούσαν να τους το παρέχουν οι τοπικές δομές υγείας.

Οι εκκλήσεις ωστόσο, δεν φαίνεται να εισακούστηκαν, με Ελληνες και ξένους τουρίστες να κατακλύζουν τα νησιά, βλέποντας το κλείσιμο των σχολείων και την τηλεργασία στην οποία υποχρεώθηκαν ως ευκαιρία για απόδραση στη φύση!

«Απόβαση» Αθηναίων στις Σπέτσες λόγω κορωνοϊού
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σπέτσες. Οπως υπογραμμίζει μιλώντας στο iefimerida.gr o δήμαρχος του νησιού, κ. Παναγιώτης Λυράκης «έχει φτάσει αρκετός κόσμος στο νησί», τονίζοντας την ίδια ώρα πως οι Σπέτσες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές Υγείας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού.

«Το νησί διαθέτει μόνο ένα πολυδύναμο ιατρείο, υποστελεχομένο», σημειώνει, αναφέροντας παράλληλα πως οι περισσότεροι που φτάνουν στο νησί είναι «άτομα που διαθέτουν θερινές κατοικίες». «Αυτοί θα μείνουν στο σπίτι τους σε καραντίνα 14 ημερών;», διερωτάται ο κ. Λυράκης.

«Εάν έρθουν και άλλοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχουμε πρόβλημα. Η λογική λέει να μην κατέβει κανείς αυτή την περίοδο στο νησί καθώς υπάρχει φόβος διασποράς του ιού, συνεχίσει και προσθέτει: «Χρειάζεται υπομονή και να ακολουθούμε τα μέτρα προκειμένου να το περάσουμε όσο πιο αναίμακτα γίνεται».

Πάντως να σημειωθεί ότι πλέον στις Σπέτσες μονάχα ένα δρομολόγιο φτάνει καθημερινά από τον Πειραιά, το οποίο φτάνει αργά το απόγευμα στο νησί και αναχωρεί νωρίς το πρωί.

«Φρέναρε» η επισκεψιμότητα στην Υδρα
Την ίδια ώρα παρόμοιο σκηνικό σαν αυτό των Σπετσών επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες και στην Υδρα. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του νησιού, κ. Κωνσταντίνο Αναστόπουλο το νησί έχει αρκετούς επισκέπτες στην πλειοψηφία τους και σ' αυτήν την περίπτωση που έχουν εξοχικά.

Οπως επισημαίνει στο iefimerida.gr τα δρομολόγια πλέον, μετά τις μαζικές αφίξεις, «φέρνουν ελάχιστο κόσμο». Επίσης όπως αναφέρει τα δρομολόγια προς Ερμιόνη έχουν σταματήσει, ενώ αυτά με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, το Μετόχι, έχουν περιοριστεί και δεν έχουν ιδιαίτερη κίνηση.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν υπάρχει ανησυχία στους ντόπιους λόγω κορωνοϊού, ο κ. Αναστόπουλος αναφέρει πως το «έντονο κύμα ανησυχίας υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και συνέχιζε να φτάνει στο νησί καθημερινά το ημερόπλοιο το οποίο αποβίβαζε πολλούς τουρίστες, μεταξύ των οποίων αρκετοί ήταν από την Κίνα. Πλέον το πλοίο δεν δένει στο νησί.

Οσον αφορά το ύποπτο κρούσμα που υπήρξε στο νησί και τελικά ήταν αρνητικό, τόνισε πως η Υδρα διαθέτει νοσοκομείο, ενώ το περιφερειακό Ιατρείο είναι καλά εξοπλισμένο με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να νιώθουν ασφάλεια.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έδινε το πρωί ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τσούμας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Δύο Ιταλοί ήρθαν την περασμένη εβδομάδα από το Μιλάνο που έψαχναν να νοικιάσουν κατάστημα για το καλοκαίρι. Έμεναν σε πανσιόν που ήταν παρανόμως ανοιχτή. Δεν πήγαν στο κέντρο υγείας, τους εντόπισε η αστυνομία αλλά αυτοί δεν θέλουν να φύγουν» είπε αρχικά ο κ. Τζούμας.

«Τους ρώτησε ο διευθυντής του κέντρου Υγείας πώς ήρθαν στην Ελλάδα και αυτοί απάντησαν ότι βρίσκονταν ήδη εδώ και 10 ημέρες στην Αθήνα αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε» προσθέτει για τους Ιταλούς ο δήμαρχος Σκιάθου.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης «με πήρε οικογένεια αν μπορεί να τους νοικιάσει σπίτι και τους απάντησα "όχι"».

«Έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί κ.α. Έχουμε επισκέπτες που είτε αδιαφορούν είτε δεν γνωρίζουν. Στείλαμε επιστολές σε υπουργεία ζητώντας την απαγόρευση επικοινωνίας με την Σκιάθο με ελεύθερη όμως διακίνηση προϊόντων» συμπληρώνει ο κ. Τζούμας.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-maziki-fygi-aneythynotitas