Τετάρτη, Μαρτίου 11

ΟΗΕ για κορωναϊό: Κρίση που μπορεί να προκαλέσει παγκοσμίως ζημίες έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια!


Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτίμησαν σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 τρισ. και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (μεταξύ 877 δισ. και 1,772 τρισ. ευρώ) φέτος.

Σε νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Επιβράδυνση χαμηλότερη του 2%

«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος», που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.
«Το πραγματικό ερώτημα είναι μήπως αυτή η πρόβλεψη αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη», είπε προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.
Απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση του χρέους, νευρικότητα στις αγορές… είναι πολλά τα σύννεφα που επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο με μια «γενικευμένη αφερεγγυότητα» και «κατάρρευση της αξίας των μετοχών», προβλέπει η UNCTAD.

Ποιες χώρες θα είναι τα μεγάλα θύματα

Σε ένα δραματικό σενάριο, οι πλέον πληγείσες οικονομίες θα είναι οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, καθώς και αυτές που έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις οικονομίες που επλήγησαν αρχικά, σύμφωνα τους οικονομολόγους του ΟΗΕ.
Η διάρκεια και το εύρος της κρίσης θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του ιού, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί εμβόλιο, τη νευρικότητα του πληθυσμού και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία και την υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Να πάρει μέτρα η G20

Εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιλύσουν μόνες τους αυτή την κρίση, η UNCTAD ζητεί διεθνή συντονισμένη απάντηση από την G20, την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» για να αντισταθμιστεί η πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης, στο οποίο η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά 0,5% φέτος», έχοντας δηλαδή διαφυγόντα κέρδη 2 τρισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

-ΠΗΓΗ-