Τετάρτη, Μαρτίου 18

Γ. Τράγκας: Ο διαβολο- ιός υποχρεώνει πλέον όλα τα μεγάλα έθνη να κλείσουν τα σύνορά τους


Όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών με πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
Ο εφιάλτης θα κρατήσει. Ο κορονοϊός ή διαβολό – ιός τρέχει και διαλύει όλη την ανθρωπότητα. Με την ίδια ταχύτητα όμως τρέχουν και οι ερευνητές σε όλες τις περιοχές του κόσμου, προκειμένου να δοκιμάσουν και να παράξουν τα απαραίτητα εμβόλια για την αντιμετώπισή του. Ήδη υπάρχει ένας επιστημονικός και οικονομικός ανταγωνισμός που θα φέρει μάλλον το προσεχές
φθινόπωρο ανακούφιση στην ανθρωπότητα και δισεκατομμύρια στα ταμεία των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, χωρίς να αποκλείει κανένας ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί και να επιστρέψει με χειρότερη μορφή, πραγματικός μακελάρης, πιο θανατηφόρος.
Ο καθηγητής της παθολογίας κος Γώγος, μου παραχώρησε μία λίαν διαφωτιστική συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων μου είπε ότι αυτός ο ιός, τα χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά του, προσομοιάζουν με εκείνα ενός βιολογικού όπλου. Μέσα σε μερικούς μήνες, διέλυσε τα χρηματιστήρια και την παγκόσμια οικονομία.
Ο διαβολο- ιός υποχρεώνει πλέον όλα τα μεγάλα έθνη να κλείσουν τα σύνορά τους. Δεν υπάρχουν πια ούτε συμμαχίες, ούτε σφαίρες επιρροής, ούτε συνθήκες. Όλα ανεστάλησαν μέχρι νεοτέρας. Η γηραιά ήπειρος έκλεισε τα σύνορά της. Μετά τις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Κομισιόν η κα Λάιεν, ανακοίνωσε ότι και η περιοχή των Εσπερίδων σφραγίζει τα σύνορά της για όλους τους ξένους.
«Η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Γνωρίζουμε – πρόσθεσε – ότι η επιδημία δεν έφθασε στην κορύφωσή της. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια».
Πρέπει να οπλιστούμε με κουράγιο και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιστημόνων.
Ενώ η Άπω Ανατολή, η Κίνα και γενικά η Ασία δείχνουν να βγαίνουν από την πανδημία, η Δύση, Ευρώπη και Αμερική ζει έναν πρωτοφανή εφιάλτη.
Η καρδιά της Ευρώπης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η κεντρική Ευρώπη, μετράει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς.
Ο αόρατος εχθρός έχει φυλακίσει στα σπίτια τους, εκατομμύρια Ιταλούς, Ισπανούς, Έλληνες και από ό,τι φαίνεται τα απαγορευτικά μέτρα διευρύνονται και στη Γερμανία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Δραματικό ήταν το διάγγελμα του Μακρόν για τον κορονοϊό. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε: Βρισκόμαστε σε πόλεμο και απαγόρευσε όλες τις δημόσιες μετακινήσεις.
Καραντίνα με ανάλογα μέτρα επεβλήθη ήδη σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Μόνο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο κος Τζόνσον ακολουθεί τη θεωρία που μιλάει για ανοσία της αγέλης. Δηλαδή, όσο περισσότεροι νοσήσουν, τόσο καλύτερα γιατί θα αποκτήσει συλλογική ανοσία η μεγάλη κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας, έστω και με την απώλεια κάποιων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Παρόλα αυτά άρχισε και αυτός να λαμβάνει μέτρα, φυσικά μετά από μια βροχή αντιδράσεων για τις απόψεις τους.
Ουδείς γνωρίζει πότε θα σταματήσει αυτή η μάστιγα και κανείς ερευνητής, λοιμωξιολόγος ή γενετιστής δεν μπορεί με σιγουριά να πει σήμερα, ότι αυτός ο ιός δεν θα επιστρέψει με φόρα και με μεγαλύτερη σκληρότητα.
Η συμπεριφορά του, όπως την περιγράφουν διακεκριμένοι επιστήμονες είναι περίεργη και πολλοί φοβούνται ότι ακόμη και μετά τον κύκλο των 14 ημερών και την αποθεραπεία, μπορεί να ξανά- προσβάλλει τον ίδιο άνθρωπο.
Πρέπει για μια ακόμη φορά, να συγχαρούμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη στην πρώτη γραμμή, ρισκάροντας τη ζωή του, για να σώσει συμπολίτες μας που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Επίσης, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και να χειροκροτήσουμε – ακόμη μία ημέρα – τους ακρίτες μας στον Έβρο και σε όλα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.
Χθες έγινε γνωστό στη Γερμανία και σε διάφορες άλλες χώρες, ότι τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό θα κυκλοφορήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες παλεύουν να βρουν το συνδυασμό φαρμάκων που θα θεραπεύει τα βαρύτερα περιστατικά.
Ένα από αυτά τα φάρμακα χορηγήθηκε αυτές τις ημέρες σε ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου.
Πριν ακόμη βγει το εμβόλιο που βρέθηκε στη Γερμανία, άρχισαν να τσακώνονται οι Γερμανοί με τους Αμερικανούς. Θύμωσε το Βερολίνο, γιατί ο κος Τραμπ ζήτησε να αγοραστεί από Αμερικανικές εταιρίες η πατέντα του εμβολίου για τον κορονοϊό και φυσικά να παραχθεί και να διανεμηθεί από τις ΗΠΑ.
Μιλάμε για πολλά λεφτά. Τόσο για την αγορά της πατέντας, όσο και για το εμπόριο του εμβολίου. Για δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως καταλαβαίνετε, ο κόσμος χάνεται, πεθαίνει αλλά η σκέψη του ανθρώπου πηγαίνει πάντα στα λεφτά και στο απεριόριστο κέρδος. Ευτυχώς, ακούστηκε από κάποια χείλη, εκεί στη Γερμανία, ότι το εμβόλιο θα ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα.
Τα κρούσματα του κορονοϊού ανέβηκαν χθες στην πατρίδα μας. Έχουμε πλέον 352 κρούσματα συνολικά, 65 σε νοσηλεία, 9 διασωληνωμένους και 4 νεκρούς. Δύο χωριά στην Κοζάνη μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες, γιατί βρέθηκαν εκεί 10 ακόμη κρούσματα.
Το σύστημα υγείας ενισχύεται με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα, οι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών.
Από την Τετάρτη θα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα λιανεμπορίου. Ανοικτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία, οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα μανάβικα, τα περίπτερα, οι τράπεζες, τα κούριερ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα pet shops, τα καταστήματα οπτικών ειδών.
Υπενθυμίζεται ότι σε φάση εκτεταμένου lockdown μπαίνουν τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες της χώρας, με στόχο να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Απροσδιόριστες είναι πλέον οι επιπτώσεις στην οικονομία μας. Εκτιμάται ότι χιλιάδες επιχειρήσεις μετά το πέρας της επιδημίας, δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Επίσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε νέα κύματα ανεργίας και ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για το μεγάλο πρόβλημα του κορωνοϊού.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε στις ερωτήσεις του και τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία. Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700.
Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο λόγω κορωνοϊού -«Βουτιά» πάνω από 12 μονάδες
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω κορωνοϊού, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 500 μονάδων, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η αγορά ακολούθησε την «βουτιά» των ευρωαγορών στον απόηχο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε η FED δεν έπεισαν τους επενδυτές στη Wall Street η οποία άνοιξε με μεγάλη πτώση.
Ο κορωνοϊός, η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της αεροπορίας -Απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι
Αεροπορικές εταιρίες ανά τον κόσμο προχωρούν σε πρωτοφανείς περικοπές δρομολογίων, κόστους και θέσεων εργασίας, καθώς το καθεστώς καραντίνας και οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, πλήττουν ολοένα και περισσότερα βασικά δρομολόγια.
Κορωνοϊός: Δωρεάν τα τεστ για τον ιό στη Ρωσία
Δωρεάν θα δίνονται τα τεστ για τον κορωνοϊό στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.
Οι περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να προτείνουν έως τις 17 Μαρτίου, τα εργαστήρια που υπάρχουν σε ιατρικά ιδρύματα της δικαιοδοσίας τους στα οποία θα γίνονται τα τεστ. Σύμφωνα με την Γκολίκοβα «τα πρώτα συμπεράσματα μιας τέτοιας διευρυμένης συνεργασίας» προγραμματίζεται να εξαχθούν στις 23 Μαρτίου.
Η ίδια διευκρίνισε ότι στα εργαστήρια θα γίνονται οι αναλύσεις, αλλά παράλληλα «τα δείγματα θα τα παραλαμβάνουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ενώ τα εργαστήρια δεν θα έρχονται σε επαφή με τον κόσμο». Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι στα ήδη υπάρχοντα τρία τεστ αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμη τεστ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδος.
Guardian για κορωνοϊό: Απόρρητο έγγραφο για τη Βρετανία προβλέπει πως 7,9 εκατ. Βρετανοί θα νοσηλευτούν
Η επιδημία του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσηλεία 7,9 εκατομμυρίων ατόμων σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς ανώτερα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
To έγγραφο, το οποίο διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα, αποτελεί σύμφωνα με αυτή την πρώτη φορά που οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τον νέο ιό, παραδέχονται ότι αναμένουν ότι αυτός θα κυκλοφορεί για άλλους 12 μήνες και θα ασκήσει τεράστια πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Υπονοεί επίσης ότι οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας στη χώρα ετοιμάζονται για προσβολή από τον ιό του 80% του πληθυσμού μέσα σε αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας, καθηγητής Κρις Γουίτι, είχε δηλώσει σχετικά με τα παραπάνω ότι αποτελεί το χειρότερο σενάριο και ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων θα αποδειχθεί κατά πολύ χαμηλότερος.
Ωστόσο, το έγγραφο που διέρρευσε καθιστά σαφές ότι 4 στα 5 άτομα «αναμένεται» να κολλήσει τον ιό. Ειδικότερα, το έγγραφο αναφέρει ότι «έως και το 80% του πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί με τον Covid-19 τους επόμενους 12 μήνες και έως το 15% (7,9 εκ. άνθρωποι) ίσως απαιτήσει νοσηλεία».
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Πολ Χάντερ είπε στον Guardian ότι ο κόσμος στο άκουσμα ότι η επιδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει 12 μήνες, θα ανησυχήσει.
«Ένα έτος είναι εντελώς πιθανό» τόνισε, συνεχίζοντας ωστόσο εκτίμησε ότι ο ιός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, προς το τέλος Ιουνίου, αλλά θα επιστρέψει ξανά το Νοέμβριο, με τον τρόπο που κάνει συνήθως εποχική γρίπη. «Νομίζω ότι ο ιός θα είναι παρών για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρός με τον καιρό, καθώς θα χτίζεται ανοσία», συμπλήρωσε..
Κορωνοϊός στην Ουγγαρία: Ο Ορμπάν κλείνει τα σύνορα και τα καταστήματα
Η Ουγγαρία θα κλείσει τα σύνορά της για τους ξένους επισκέπτες, θα σταματήσει κάθε πολιτιστική και αθλητική διοργάνωση και θα περιορίσει τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, προσθέτοντας πως η χώρα θα χρειασθεί επιπλέον δημοσιονομικά εργαλεία για να αντεπεξέλθει στις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα έχει η διασπορά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ορμπάν, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από αυτά που πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα παντοπωλεία. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες άνω των 70 ετών να παραμείνουν σπίτια τους, ενώ ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις, κλείνοντας τους σχετικούς χώρους και επιτρέποντας μόνο τις οικογενειακές συνεστιάσεις. Επιπλέον, τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 15.00 το απόγευμα.
Μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο Ορμπάν δήλωσε πως η χώρα θα χρειασθεί επιπλέον δημοσιονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας: «επικοινώνησα και με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, διότι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξόν από τα δημοσιονομικά εργαλεία, εμείς θα χρειασθούμε κι επιπλέον νομισματικά εργαλεία για να αντεπεξέλθουμε στην κρίση», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.crashonline.gr